newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Otázka více než aktuální. Co dělat, když vám partner leze na nervy?

 
Otázka více než aktuální. Co dělat, když vám partner leze na nervy?

Čas od času máme svého milovaného po krk každá. V současné době se tenhle problém začal týkat opravdu všech, je to něco jako státem nařízená ponorková nemoc.

Nicméně není nutné to zabalit a jít rovnou k rozvodovému soudu, odborníci se nám snaží poradit.

 

Jistě, v hloubi duše je pořád milujeme. Jenže čeho je moc, toho je příliš. Ve chvíli, kdy nás pevným poutem svázaly homme oficce a nemožnost trávit víkendy s přáteli či večery v posilovně, co teď?

Klasická ponorka. Všímáme si maličkostí, které nám dříve na našem vyvoleném nevadily, vlastně jsme často ani nevěděly, že takové zlozvyky má. Ale najednou je naše pozornost zaměřena jedním jediným směrem. Proč je tak divný?

Na zabití

„Vydává takové divné zvuky, u jídla prapodivně chroupe, občas tak nějak zachrochtá…“ výčet maličkostí, které nás uvádějí v bezmocný a zoufalý vztek je nekonečný. Mnoho z nás se těší, až se otevřou hospody a sportovní kluby, abychom si užily klidný večer o samotě se sklenkou vína a báječnou knihou. Ten den bude v diáři vyveden zlatým písmem.

Ponorka jak vyšitá

Začíná to tím, že si stále víc všímáte toho, že „on“ doma nic nedělá, nepomáhá, ani vysypat odpadkové koše nedojde. Dochází k drobným neshodám, pokračuje se dávkami ironie a opovržení, hádkami, a když necháte ponorkovou nemoc neléčenou, opravdu může skončit rozvodem.

Naštěstí ji lze zachytit včas, dřív, než řeknete nebo uděláte něco, čeho byste mohla časem litovat.

Ponorky a propojky

V první řadě je zcela zásadní uvědomit si, že jde o ponorku a že zesílené negativní pocity vůči partnerovi plynou právě ze skutečnosti nadměrného množství společně tráveného času.

Chyba není na jeho straně, ale ani na té vaší. Jen si toho musíte být oba vědomi, situace zbytečně nehrotit, a napětí ventilovat rovnoměrně. Nečekejte na výbuch emocí, který smete vše, co jste spolu prožili a vybudovali.

Koučové radí, abychom hledaly „propojky“. Znamená to zjistit, co partner rád dělá a co můžete dělat společně. Společně trávený čas se snažte využít konstruktivně.

                                                                

Třeba si zavzpomínejte na něco pěkného, ale můžete se pustit i do vážnějších věcí.

                                                                

Teď, kdy není možnost úniku, se zkuste věnovat dlouho odsouvaným a zamlčovaným tématům a pokuste se je společně řešit. Je čas. Co například děti? Mají nějaký problém? A co váš intimní život? Opravdu je všechno úplně v pořádku?

Já, já, já

Vědomí, že jde o ponorku, ale nestačí. Musíte udělat ještě další krok. A i zde jsme u neustále deklamované sebelásky a vašich vlastních potřeb. Uvědomte si, co chcete a řekněte si o to. Lehce se to radí, stejně jako „mějte se rády“, hůř se to ale udělá. Jsme zvyklé uklízet po dětech, držet domácnost po všech stránkách perfektní, dělat vše, co komu na očích vidíme. Přizpůsobujeme se zcela potřebám rodiny.

Proto opakujeme základní pravidlo. Dělejte, co máte rády a užívejte si čas strávený samy se sebou. Zkrátka i tady platí, že teprve až budete vnitřně spokojená se sebou i s tím, co je kolem vás, budete mít dost pozitivní energie na dělání kompromisů.

Říct si o to

Jak můžete vyjádřit své potřeby? Nabízí se: „Mám tě plné zuby.“ „Strašně mi lezeš na nervy“ a podobná zcela neproduktivní prohlášení. Doporučení je jasné.

Nejprve se zklidněte a zformulujte si, co řeknete. Zní přeci mnohem líp: „Víš, že tě miluju, jsem ráda, že jsem s tebou, že jsme si oporou, ale teď prostě potřebuji být sama.“ Projeďte se autem, projděte se, zavřete se do nějaké volné místnosti, nasaďte si sluchátka, zacvičte si… Lidé jsou neuvěřitelně vynalézaví a kreativně nacházejí způsoby, jak najít klid.

Najděte způsob, který pomáhá právě vám a načerpejte energii na boj s dalšími drobnosti, které vás na partnerovi k smrti vytáčejí!

 

 

2020.11.26 | Jana Brandtlová | přečteno: 30419x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: partner vztah sebevědomí

 
archiv

Nejzajímavější články

 

5 tipů, jak ušetřit při vánočních nákupech

Vánoce jsou časem radosti a lásky. Ale co si budeme povídat, obvykle znamenají také průvan v naší peněžence. Dárky, výzd...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2021.11.19 | přečteno: 30059x

Jak pečovat o pleť se sklonem k hyperpigmentaci

Objevily se na vaší pleti tmavé skvrny? Na vině je hyperpigmentace, kdy v určitém místě dochází k nadměrné produkci mela...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2023.11.28 | přečteno: 478x

Umíte se radovat? Inspirujte se ve světě

Radujte se, protože dokonalé to nemůže být nikdy a napořád. Vždy jsou dobré i špatné dny, měsíce, či dokonce roky. Fígl ...
 
celý článek | Jana Brandtlová | 2021.11.17 | přečteno: 30079x

Vánoce bez nemocí? Zkuste hlívu ústřičnou a houbu shiitake

Ten předvánoční shon! Snažíte se v záplavě nakupujících rychle vyřídit nákupy, poklidit doma, napéct cukroví… V tuto dob...
 
celý článek | Admin | 2017.12.12 | přečteno: 30113x
 

Portál pro ženy