newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

OPAR NA RTU: JAK SE HO ZBAVIT RYCHLE A SNADNO?

 
OPAR NA RTU: JAK SE HO ZBAVIT RYCHLE A SNADNO?

Opar je nepříjemnou záležitostí, která dokáže potrápit. A pro dámy o to více komplikující, neboť je vidět, což rozhodně nepřidává na sebevědomí. Co je příčinou vzniku oparu a jak se ho lze rychle zbavit bez návštěvy lékárny?

 

Opar na rtu je infekční onemocnění, které je způsobeno virem Herpes simplex typu I. Příčinou vzniku oparu bývá nejen oslabená imunita, ale také když máte chřipku, horečku, když se potýkáte s podchlazením, při stresovém či fyzickém vypětí apod. U někoho bývá příčinou i reakce na nečekanou situaci, tj. leknutí se. Stejně tak není výjimkou ani emocionální vzrušení či menstruace, což jsou další faktory, které se mohou podílet na tvorbě oparu.

DOŽIVOTNÍ USÍDLENÍ V NERVOVÉ STRUKTUŘE

Jakmile se jednou vytvoří opar, zůstává doživotně usídlen v nervových strukturách, zůstává tak v organismu. Kdo trpí na opary, tak ví, že se tvoří vždy na tom stejném místě na rtu. Někdo má proti viru protilátky. U infikovaných osob vir sice zůstává zpravidla v klidové fázi, ale také může dojít kdykoliv k opakované recidivě. Frekvence je velmi individuální, u někoho to může být každý měsíc, u jiné osoby jednou za pár let apod. Jen tak pro zajímavost, uvádí se, že až sedmdesát procent populace má tento vir v těle.

PRVOTNÍ SYMPTOMY A FÁZE VÝVOJE OPARU

Prvním příznakem je typické brnění, svědění a nepříjemné pnutí či pálení na rtu v místě, kde se opar poté objeví. Další fází je zarudnutí místa a rychlá tvorba malých puchýřků, které se někdy mohou spojovat do větších. Následuje fáze, která se projevuje prasknutím puchýřku a tvorbou následného infekčního a bolestivého vřídku, který může prasknout a krvácet, což zpomaluje proces hojení.

ÚČINNÁ DOMÁCÍ LÉČBA

Opar je velmi nakažlivý, je třeba na to myslet i při léčbě, neboť je tomu tak až do úplného zahojení.

Na opar můžete zakoupit a použít mnoho různých mastiček, krémů apod. Samozřejmě nejlepší je zahájit léčbu hned v počátku, kdy cítíte ono nepříjemné svědění, pnutí a opar ještě není vidět. Můžete se dočíst o spoustě různých rad v rámci léčby, ale třeba takové doporučované potírání cibulí či česnekem je velmi bolestivé. Zcela účinné a nejvíce efektivní je potřít místo zubní pastou. Lze použít i v případě, že už se vám opar na rtu objevil. V tomto směru je zubní pasta bezkonkurenční. Vyléčí opar tak, že puchýřek ani nepraskne. Dojde k úplnému vyléčení, aniž by po té vzniklo červené místo na rtu apod.

PREVENCE

Na posílení imunity pomůže přísun vitamínu C, samozřejmě v té nejlepší formě, tj. konzumace ovoce a zeleniny. Dobré jsou také obklady z meduňky. Mezi další osvědčené pomocníky v rámci prevence patří zinek a aminokyselina L-lysin, která se podílí na snížení frekvence opakování oparu a celkové zlepšení průběhu infekce.

 

 

2019.06.03 | Kateřina Lulková | přečteno: 30125x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: opar léčba oparu opar na rtu prevence

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Vybíráme vánoční stromeček

Nejkrásnější svátky v roce jsou za dveřmi. Za dva měsíce už bude celým bytem vonět vánoční cukroví a my budeme za zvu...
 
celý článek | Kateřina Pořízová | 2015.10.23 | přečteno: 30112x

Pan Božský

  Každá z nás na něj během svého života narazí. Na muže, z kterého se nám rozklepou kolena, který zastíní vš...
 
celý článek | Mgr. Daniela Krejčí | 2014.11.29 | přečteno: 30293x

Sacher

Cestu do Vídně nesmíte učinit bez ochutnání pravého Sachru, čokoládového moučníku, který si právem vydobyl to pravé j...
 
celý článek | Darina Adámková | 2013.06.30 | přečteno: 30105x

Sex a milování jako nástroj manipulace?

Ve společnosti opačného pohlaví se občas dozvíte spoustu zajímavých věcí a postřehů, které vás hodně udiví a občas př...
 
celý článek | Meridene | 2014.06.08 | přečteno: 30215x
 

Portál pro ženy