newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Vyhrajte skvělý dystopický román Adaptace

 
Vyhrajte skvělý dystopický román Adaptace

Soutěž již byla ukončena. Děkujeme za účast a gratulujeme výhercům!

 

Že kvalitní dystopické romány nemusí vzejít jen z pera amerických spisovatelů, dokázala slovenská autorka Miroslava Varáčková. Při psaní příběhu o válkou zničeném světě se inspirovala reálným projektem Venus, který začal v roce 1975 realizovat Američan Jacque Fresco (100). Hrdinka jejího nového románu s názvem Adaptace se tak vydává na pouť do tajného města, které je posledním útočištěm na Zemi.

Její příběh je totiž z části založen na skutečném projektu, který nese jméno Venus (název získal po floridském městě) a příznivce našel po celém světě. S jeho realizací začal dnes již stoletý vědec a futurolog Jacques Fresco v roce 1975. Od té doby vybudoval výzkumné centrum z deseti staveb, které prosazuje ekonomii založenou na zdrojích, takže město může fungovat nezávisle na zkorumpovaném finančním systému.  

Existující město i virus

Autorka totiž předem nevěděla, jaký příběh a svět vytvoří. Inspirovala se proto na internetu, kde našla projekt Venus. Soběstačné město, kde si lidé sami pěstují potraviny, filtrují a odsolují vodu, ji natolik zaujalo, že se o něm zmínila i ve své knize. Její hlavní hrdinka tak hledá podobné město a to pouze s pomocí mapy, kterou získala od svého přítele.

Soběstačné město ovšem není jediná věc podle skutečné události, kterou se autorka inspirovala. Ve své knize nechala většinu lidstva zemřít na nebezpečnou epidemii, tu si ovšem také nevymyslela. „Jedná se o virus, jehož vzorky jsou uchovávány v laboratořích v Rusku a v USA. Jen mě napadlo, co by se mohlo stát, kdyby se k nim někdo dostal a zneužil je. Bylo zbytečné, abych si vymýšlela něco, co bych neměla nijak podložené. Jestliže ten virus někde je, tak proč ho nepoužít,“ objasňuje autorka.

Riskantní žánr

Dystopické dílo, i když ne první, bylo od slovenské autorky tak trochu riskem. A to především proto, že na trhu je silná konkurence za stran amerických spisovatelů. Postapokalyptické příběhy totiž přitahují poslední dobou teenagery více než kouzelníci a upíři. Mezi nejznámější nové dystopické romány patří beze sporu Hunger Games a Divergence. Oba příběhy mají své mladé akční superhrdiny, kteří bojují proti špatně nastavenému systému.

Na rozdíl od těchto románů nemá Adaptace dokonalou superhrdinku. „Má hrdinka, Zoya, je trochu hloupá a naivní. Ale je jí 19, takže by se měla chovat přiměřeně svému věku, aby byla více uvěřitelná. Kdybych si vymyslela superhrdinku, tak kdo by ji potom uvěřil?“ vysvětluje Varáčková. Její postavy navíc občas mluví sprostě, což mladí čtenáři oceňují hned ze dvou důvodů. Jednak je jim vzhledem k věku tato mluva blízká a navíc jim tak přijdou postavy více reálné.

Podle čtenářů je Adaptace stejně kvalitní jako již zmíněná zahraniční četba. „Myslím si, že se touto knihou povedlo ukázat, že i česko-slovenští autoři mají v tomto žánru co říct,“ potvrzuje Jana Klimešová, manažerka nakladatelství Slovart, pod jehož záštitou se kniha dostala na pulty českých knihkupectví.

 

Zaujala vás tato kniha a chcete si ji přečíst? Využijte možnosti vyhrát její výtisk i s věnováním a podpisem autorky. Stačí správně odpovědět na naši otázku.

Soutěžní otázka:

Jak se jmenuje hrdinka románu Adaptace?

1) Moja

2) Zoya

3) Troja

 

Své odpovědi zasílejte na adresu soutez@portalprozeny.cz a do předmětu zprávy uveďte "adaptace". Soutěž trvá do 29.3.2016, následně budou vylosováni 2 výherci románu Adaptace.

2016.03.16 | Admin | přečteno: 30366x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: soutěž dystopický román Miroslava Varáčková

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Buďte štíhlejší a zdravější díky zelené kávě

Klasickou kávu zná jistě každý a ví, co si pod ní představit. Víte ale, co je zelená káva a proč se o ní v poslední d...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2014.07.21 | přečteno: 30112x

Pozvánka: MAMINY CUP 2013

„MAMINY CUP 2013“ je třetí ročník jedinečného festivalu sportu a zdravého životního stylu maminek v ...
 
celý článek | Admin | 2013.05.09 | přečteno: 30077x

OSLAĎTE SI ŽIVOT: JAK A ČÍM?

Nedokážete si odpustit kávu bez cukru? Zvolte zdravější variantu. Věřte, že je z čeho vybírat, ať už v rámci oslazení ča...
 
celý článek | Kateřina Lulková | 2019.05.26 | přečteno: 30097x

Co s nevhodným dárkem?

Dostali jste dárek, který se vám nezamlouvá? Co s takovým dárkem? Pokud se bavíme o levnějších dárcích a nemáte nikoh...
 
celý článek | Admin | 2016.01.14 | přečteno: 30037x
 

Portál pro ženy