newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Olga (44): Nejsem na dítě příliš stará?

 
Olga (44): Nejsem na dítě příliš stará?

S manželem máme dvě děti, starší dcera studuje vysokou školu a mladší je v prváku na střední. Najednou jsem ale zjistila, že jsem těhotná. Asi jsme si to s mužem jednou neuvědomili, nedali si pozor a stalo se. Oba jsme byli z této novinky nejprve zaskočení, manžel se ale brzy začal těšit. Prý to třeba bude konečně ten kluk, kterého tak chtěl. Já si ale nejsem jistá, jestli je dobrý nápad si to dítě nechat. Bojím se, že to fyzicky nezvládnu. Když byly holky malé, byla jsem mladá a plná síly. Teď už se ale cítím unavená a nedokážu si představit, že budu v noci vstávat k miminku, pak běhat za batoletem a po dětském hřišti. A než dodělá školu, budu už důchodce. Napadá mě prostě spousta důvodů, proč by bylo rozumnější si to nechat vzít, dokud je ještě čas. O tom ale manžel nechce ani slyšet. Co si o tom myslíte? Mám poslechnout rozum, nebo si na dítě troufnout?

 

 

Milá Olgo,

myslím, že na dítě není pozdě nikdy, tedy co se týče toho, že bude mít starší rodiče. V dnešní době už je velmi mnoho párů, které mají třeba i první dítě ve věku, v jakém jste Vy. Ať už dítě lidé odkládají kvůli kariéře nebo je to z důvodu tak časté nemožnosti dítě počít, kdy se musí postupovat cestou asistované reprodukce.

Ale zpět k Vašemu dotazu. Podle mě je zásadní právě to, zda se na těhotenství a příchod dítěte cítíte fyzicky a psychicky. Je jasné, že síly ubývají, ale Vaše dvě dcerky už jsou velké a jsou schopné se o sebe postarat. Takže situace nebude tak těžká, jako to bylo předtím, kdy jste měla „na krku“ dvě malé děti, byť s nějakým časovým odstupem.

Možná bych zvážila i to, že budete na mateřské, tedy nebudete chodit do práce. Tím pádem budete moci věnovat všechny své síly dítěti, i když se to možná zdá jako mnohem těžší úkol, než je docházka do zaměstnání.

Je pravda, že péče o novorozence je náročná, na druhou stranu můžete využít každé chvilky, kdy miminko spí, a jít odpočívat taky.

Nechci Vás přesvědčovat, že si dítě máte nechat, ale snažím se dívat na Váš problém z různých úhlů. Je totiž moc pěkné, že Váš muž se začal na děťátko těšit, a to mi přijde jako velká podpora pro Vás.

A jak se k situaci staví Vaše dcery? Možná by měly také radost a se svým novým sourozencem by Vám mohly pomoci.

Bohužel, já za Vás rozhodnout nemohu. Píšete, zda máte „poslechnout rozum“, ale co Vám říká Vaše srdce a Vaše intuice? Odpověď bych hledala tam. Protože jestli Vám Vaše vnitřní já našeptává, že by to mohlo být docela fajn, pak jistě zvládnete i péči o miminko.

Samozřejmě rozumem vyhodnoťte své fyzické síly, v tom vidím jediné omezení, kdy bych se přikláněla k variantě další dítě nemít. Ale převažuje ve mně pocit, že byste kolem sebe měla na koho se obrátit o pomoc, a že by Vás manžel jistě podržel.

Zkrátka to vidím tak, že věk je jen číslo a příchod miminka je vždy velká a šťastná událost, a tak mi nezbývá než držet Vám palce, ať se rozhodnete „správně“, tedy tak, abyste byla v souladu sama se sebou, a to i bez ohledu na manželova přání.

Je důležité, abyste nezačala pochybovat, až už bude pozdě, proto opravdu důkladně prozkoumejte jen a jen Vaše vlastní tužby, přání, síly a možnosti.

Věřím, že budete šťastná, ať už se rozhodnete jakkoliv.

JB

 

Máte nějaký dotaz nebo problém, se kterým si nevíte rady?

Napište na e-mailovou adresu jana.b@portalprozeny.cz naší psycholožce Janě Brandtlové.

 

 

2021.03.10 | Jana Brandtlová | přečteno: 30179x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: těhotenství starší rodiče miminko další dítě maminka

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Módní trendy pro rok 2017 – poradíme vám!

Baví vás móda a vše kolem ní? Sledujete módní trendy a snažíte se oblékat podle nich? Pak vás jistě zajímá, co je prá...
 
celý článek | Lea Kubová | 2016.11.22 | přečteno: 30065x

Jahodový interiér rozhodně nezatracujte

Jahody jsou sladké, šťavnaté a voňavé… A dokonce nemusí zdobit jen váš talíř. Pojďte se s námi podívat, jak sluší interi...
 
celý článek | Jana Brandtlová | 2023.06.24 | přečteno: 30227x

Lékárna, kam se podívám

Poslední dobou si všímám, jaký zažívají lékárny u nás ve městě boom. Možná je to jen můj pocit, ale přijde mi, že kde...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2013.06.20 | přečteno: 30108x

Výlety na Jižní Moravě

Jižní Morava je proslulá svým slunečným počasím, táhlými vinicemi a dech beroucí přírodou. Udělejte si pěkný víkend s ro...
 
celý článek | Petra Zápotočná | 2018.06.19 | přečteno: 30061x
 

Portál pro ženy