newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

5 nejčastějších problémů s pletí u žen do 30 let

 
5 nejčastějších problémů s pletí u žen do 30 let

Problémy s pletí máme spojené především s obdobím puberty a poté se stárnutím. Jenže i pokožka, která by měla zářit zdravím a mladistvostí, může někdy potrápit. Každý problém má ale své řešení. Pojďme se podívat na 5 nejčastějších trápení s pletí u mladých žen.

 

Akné

Své zážitky s nepříjemnými pupínky má z období puberty asi každý. Jenže ne vždy akné zamává na ústup s překročením prahu dospělosti. Mnohé mladé ženy se i na vysoké škole a v prvních zaměstnáních marně snaží maskovat nehezkou pleť plnou boláků. Je to i váš případ? Pak byste měla vyrazit do boje, protože akné se ve vašem případě nejspíš jen tak nevzdá. Jeho příčinou je přílišná produkce mazu v pokožce a následné ucpání mazových žlázek. V těch se přemnoží bakterie a vznikne zánět, mezi jehož projevy patří zčervenání, otok, bolestivost a tvorba hnisu v daném místě.

Ke vzniku akné má blíže mastná pleť, ale není to pravidlem. A bylo by chybou se ji snažit vysušovat kupříkladu kosmetikou s obsahem alkoholu. Aknózní pleť potřebuje speciální kosmetiku, která odstraní příčiny akné. Obsahovat musí především protizánětlivé a zklidňující látky, například kyselinu azelaovou, kyselinu salicylovou nebo benzoylperoxid. Samozřejmostí by měla být pravidelnost a pečlivost, co se péče týká.

 

Rozšířené póry

Pórovitá pleť nepůsobí příliš hezky a jen těžko se maskuje. Po nanesení make-upu jsou póry ještě viditelnější. I tento problém bývá častější u více se mastící pleti, ale objevit se může u každého typu. Pórovitost je daná geneticky, ale vhodnou péčí lze problém zmírnit. Důležitá je pravidelná a důkladná očista pleti, protože rozšířené póry se snadno zanáší a výsledkem je výše zmíněné akné. Kromě nečistot mohou póry ucpávat také nevhodně zvolené přípravky. Vyhněte se všem produktům na olejové bázi, ty jsou pro tento typ pokožky příliš těžké.

Kromě prevence v podobě důkladné péče pomohou s pórovitou pokožkou i zákroky v kosmetickém salónu, konkrétně chemický peeling nebo mikrojehličkování. Chemický peeling odstraní z pleti odumřelé buňky, nečistoty a přebytečný maz. Pleť je po něm jemná, hladká a póry zatažené. Při mikrojehličkování jsou speciálním přístrojem vpichovány do hlubších vrstev kůže tenké jehličky, které způsobují mikrotraumata. Tím se aktivuje tvorba kolagenu a elastinu – látek, které obnoví pružnost pleti a vyhladí ji.

 

Citlivá pleť

Trápí vás zarudlá, šupinatá a hrubá pokožka? Často se u vás objevuje vyrážka a máte pocity svědění, pálení nebo nepříjemného pnutí? Pak je vaše pleť bezpochyby citlivá a vyžaduje zvláštní péči. Kůže funguje jako bariéra našeho organizmu, ale sama také potřebuje ochranu. Jejími ochrannými valy jsou rohová vrstva (stratum corneum) a hydrolipidický film. Pokud je obojí v pořádku, pleť je chráněná a zdravá. Jestliže je ale zpomalena aktivita enzymů, na kterých jsou tyto procesy závislé, dochází k narušení ochranného valu.  Z pokožky pak uniká potřebná hydratace a naopak dovnitř snadno pronikají dráždivé látky. Mezi vlivy, které škodí pleti, patří například nevhodná péče, dlouhodobý pobyt v zakouřeném a znečištěném prostředí nebo vystavování pleti UV záření.

Péče o citlivou pleť začíná už zevnitř. Jídelníček bohatý na antioxidanty (vitamíny A, C, E) a nenasycené mastné kyseliny přispívá k rovnováze v pokožce. Důležitá je také ochrana před UV zářením a chladem, který jí také nedělá dobře. Kosmetiku volte velmi jemnou, určenou výhradně pro citlivou pleť.

Suchá pleť

Suchou pokožku nejčastěji zdědíte, ale můžete se k ní i dopracovat nesprávnou péčí, nevhodnou životosprávou nebo kouřením. Na problém zadělávají také vnější vlivy, například nadměrně znečištěné prostředí nebo dlouhodobý pobyt v suchém ovzduší (typicky třeba klimatizované kanceláře). V suché pleti se nevytváří dostatečné množství mazu, vrstvy pokožky se ztenčují a dochází k jejich napínání a praskání. Suchá pokožka se projevuje pnutím, svěděním, šupinatěním až olupováním.

Základem péče o suchou pleť je výběr vhodných přípravků, které ji hydratují. Na den volte lehčí hydratační krémy, na noc nebo v zimním období sáhněte klidně po pečujících olejích. Hlavně si dejte pozor na přípravky s obsahem alkoholu, které vysušují. Hlídejte si složení i u čistících přípravků. Při velmi suché pokožce vyzkoušejte čistící oleje. Pozor na dlouhé máčení obličeje vodou, obzvlášť horkou. Voda pleť vysušuje, i když to zní možná divně. A hydratujte organizmus i zevnitř, dodržujte pitný režim. Do stravy pak zařaďte především potraviny bohaté na zdravé tuky, třeba oříšky, avokádo nebo ryby.

 

Předčasné vrásky

Pozorujete na své pleti první vrásky, které vás začínají děsit? Vždyť jste přece sotva dospělá a vrásky měly ještě hodně dlouho počkat! Jenže ty první se objevují kolem 25. roku a někdy i dříve. A obvykle za to nemůže jen genetika, ale také dosavadní péče o pleť. Takže ruku na srdce. Používala jste pravidelně hydratační krém? Pečlivě jste se odličovala, i když jste se vrátila pozdě v noci z vydařené párty? Nepěstujete si náhodou perfektně opálenou pokožku pomocí pravidelných návštěv solária? A kouříte? Všechny tyto vlivy hrají svou roli a na pleti se umí nehezky podepsat.

I když už se ale první vrásky objevily, není třeba se hrozit. Se správnou péčí můžete jejich viditelnost zmírnit a oddálit výskyt nových. Dodržujte pravidelné čištění pleti, omezte návštěvy solárií, chraňte pleť vhodnými přípravky před sluncem a přestaňte kouřit (za to vám poděkuje nejen vaše pleť). Dopřávejte pokožce pravidelný přísun hydratace a živin vhodnými krémy. K dostání jsou krémy přímo určené pro pleť s prvními vráskami.

 

 

2019.10.26 | Martina Limbergová | přečteno: 30246x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: krása ženy pleť problémy

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Zázračné CBD: Co dovede a hodí se i pro vás?

Konopí je známé pro své léčivé účinky. Řada sloučenin, které obsahuje, má mnoho velmi užitečných účinků pro léčbu různýc...
 
celý článek | Lea Kubová | 2021.08.24 | přečteno: 30121x

Jarní ráno v lese

Už se Vám letos povedlo strávit brzké ráno v lese? Když slunce jen tak nesměle vykukuje, nemusí být ani příl...
 
celý článek | Ing. Šárka Spáčilová | 2014.04.30 | přečteno: 30112x

Co umí správná výživa pro krásné nehty? Zamezí lámání a podpoří růst!

Nehty nejsou jen jedním z atributů naší krásy. Také ukazují, jak o sebe pečujeme a občas nám skvěle poslouží i jako prac...
 
celý článek | Nina Albertová | 2021.02.26 | přečteno: 30208x

Opět jste je nestihli zkonzumovat včas? Nezoufejte, i přezrálé banány můžete šikovně zužitkovat

Přezrálé banány již nevypadají atraktivně, a proto končí často na kompostu či v odpadkovém koši. To je ale obrovská škod...
 
celý článek | Jana Brandtlová | 2024.03.16 | přečteno: 146x
 

Portál pro ženy