newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Letní grilování: Menu z grilu 3.díl

 
Letní grilování: Menu z grilu 3.díl

Ryby a mořské plody jsou zdravé a chutné, mnoho lidí je má ale spojené jen s dovolenou a pobytem u moře. Nedovolí vám povinnosti odjet do přímořského letoviska a pochutnávat si na těchto lahůdkách při odpočinku v plážové restauraci? Nevadí, připravte si je i doma na svém zahradním grilu. Není to nic složitého a zvládne to každý. Dnešní menu je inspirací pro všechny milovníky ryb a mořských plodů.

 

Grilované krevety

Na 4 porce potřebujete:

  • 0,5 krevet
  • 3-5 lžic olivového oleje
  • 3-5 lžic medu
  • 3-5 lžic sójové omáčky
  • 3 stroužky česneku
  • Šťáva z jedné limetky
  • Sůl, pepř

Pokud máte čerstvé krevety (jsou tmavé našedlé barvy), musíte je nejdříve omýt, zbavit je krunýře a nejlépe i tmavého střívka, které se nachází v horní části těla. Koupíte-li předvařené krevety (jsou oranžovo-růžové), ušetříte si práci s jejich loupáním. Připravené krevety osolte, opepřete a naložte na malou chvíli do marinády, kterou připravíte smícháním olivového oleje, utřeného česneku, sójové omáčky, medu a limetkové šťávy. Poté je zprudka opečte na grilu na rozpálené pánvi Wok. Nemáte-li tuto pánev, můžete krevety vyskládat přímo na grilovací rošt, ale nechte je grilovat opravdu jen malou chviličku z každé strany. Obzvláště předvařené krevety by se rychle vysušily a přišly o svou chuť. Ihned servírujte, například se zeleninovým salátem.

Losos na grilu s medem

Na 4 porce potřebujete:

  • 4 porce filé z lososa
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 4 lžíce dijonské hořčice
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce medu
  • 2 lžíce hnědého cukru
  • Sůl, pepř

Nejdříve si připravte směs, kterou budete potírat lososa. Rozehřejte v kastrolku máslo s cukrem a medem, přidejte ke směsi olej, sójovou omáčku a hořčici. Lososa opepřete, osolte a potřete olejem. Na rozpálený gril položte porce lososa kůží dolů a na horní stranu rozetřete připravenou směs. Zhruba po 6 minutách lososa otočte a nechte dalších asi 5 minut grilovat. K lososu se výborně hodí například salát z nových brambor, bramborová kaše nebo třeba těstovinový salát.

Grilovaný ananas

Na 4-6 porcí potřebujete:

  • 1 větší zralý ananas
  • 1 ½ hrnku cukru
  • 1 lžička mleté skořice

Připravit grilovaný ananas je snadné. Čerstvý ananas oloupejte, vykrojte z něj tvrdý střed a nakrájejte plod na plátky. Ty obalte ve směsi cukru a skořice. Pokládejte na středně rozpálený gril a grilujte zhruba 5 minut z každé strany metodou přímého grilování. Podávat můžete jen tak samotné, se šlehačkou nebo se zmrzlinou, záleží na vaší chuti.

 

Inspirujte se i našimi dalšími recepty: Letní grilování: Menu z grilu 2.díl

 

2016.07.08 | Martina Limbergová | přečteno: 30069x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: grilování recepty na gril

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Konjac houba nejen pro citlivou pokožku

Konjac houba neboli konjacová brambora, někdy také označovaná jako Ďáblův jazyk nepředstavuje žádnou jedovatou rostli...
 
celý článek | Adela Rychtáriková | 2016.10.24 | přečteno: 30078x

Dnešní doba přeje ezoterice

Za posledních 30 let došlo k obrovskému posunu v tom, po čem lidé touží. V 90. letech byla na prvním místě dovolená na K...
 
celý článek | Jana Brandtlová | 2020.08.30 | přečteno: 30226x

Dopřejte svojí pleti královskou péči

Vaše pokožka už nevypadá mladistvě a nejste s ní příliš spokojeni? Nebo jen chcete udělat něco více pro svůj vzhled? Pak...
 
celý článek | Nina Albertová | 2022.11.24 | přečteno: 30287x

Inspirativní bytové dekorace, které zútulní váš domov

Jak se chcete cítit ve svém domově? Zcela jistě pohodově, spokojeně, obklopeni příjemnou atmosférou a věcmi, které má...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2016.07.22 | přečteno: 30150x
 

Portál pro ženy