newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Letní grilování: Menu z grilu 3.díl

 
Letní grilování: Menu z grilu 3.díl

Ryby a mořské plody jsou zdravé a chutné, mnoho lidí je má ale spojené jen s dovolenou a pobytem u moře. Nedovolí vám povinnosti odjet do přímořského letoviska a pochutnávat si na těchto lahůdkách při odpočinku v plážové restauraci? Nevadí, připravte si je i doma na svém zahradním grilu. Není to nic složitého a zvládne to každý. Dnešní menu je inspirací pro všechny milovníky ryb a mořských plodů.

 

Grilované krevety

Na 4 porce potřebujete:

  • 0,5 krevet
  • 3-5 lžic olivového oleje
  • 3-5 lžic medu
  • 3-5 lžic sójové omáčky
  • 3 stroužky česneku
  • Šťáva z jedné limetky
  • Sůl, pepř

Pokud máte čerstvé krevety (jsou tmavé našedlé barvy), musíte je nejdříve omýt, zbavit je krunýře a nejlépe i tmavého střívka, které se nachází v horní části těla. Koupíte-li předvařené krevety (jsou oranžovo-růžové), ušetříte si práci s jejich loupáním. Připravené krevety osolte, opepřete a naložte na malou chvíli do marinády, kterou připravíte smícháním olivového oleje, utřeného česneku, sójové omáčky, medu a limetkové šťávy. Poté je zprudka opečte na grilu na rozpálené pánvi Wok. Nemáte-li tuto pánev, můžete krevety vyskládat přímo na grilovací rošt, ale nechte je grilovat opravdu jen malou chviličku z každé strany. Obzvláště předvařené krevety by se rychle vysušily a přišly o svou chuť. Ihned servírujte, například se zeleninovým salátem.

Losos na grilu s medem

Na 4 porce potřebujete:

  • 4 porce filé z lososa
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 4 lžíce dijonské hořčice
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce medu
  • 2 lžíce hnědého cukru
  • Sůl, pepř

Nejdříve si připravte směs, kterou budete potírat lososa. Rozehřejte v kastrolku máslo s cukrem a medem, přidejte ke směsi olej, sójovou omáčku a hořčici. Lososa opepřete, osolte a potřete olejem. Na rozpálený gril položte porce lososa kůží dolů a na horní stranu rozetřete připravenou směs. Zhruba po 6 minutách lososa otočte a nechte dalších asi 5 minut grilovat. K lososu se výborně hodí například salát z nových brambor, bramborová kaše nebo třeba těstovinový salát.

Grilovaný ananas

Na 4-6 porcí potřebujete:

  • 1 větší zralý ananas
  • 1 ½ hrnku cukru
  • 1 lžička mleté skořice

Připravit grilovaný ananas je snadné. Čerstvý ananas oloupejte, vykrojte z něj tvrdý střed a nakrájejte plod na plátky. Ty obalte ve směsi cukru a skořice. Pokládejte na středně rozpálený gril a grilujte zhruba 5 minut z každé strany metodou přímého grilování. Podávat můžete jen tak samotné, se šlehačkou nebo se zmrzlinou, záleží na vaší chuti.

 

Inspirujte se i našimi dalšími recepty: Letní grilování: Menu z grilu 2.díl

 

2016.07.08 | Martina Limbergová | přečteno: 30474x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: grilování recepty na gril

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Mušle slávky – mořská lahůdka, kterou stojí za to si vychutnat

Těšíte se na léto, dovolenou u moře a božskou chuť mořských plodů? Nečekejte a vychutnejte si středomořskou kuchyni kdyk...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2023.04.13 | přečteno: 31357x

Vyhrajte selfie tyč nubia

Soutěž již byla ukončena. Děkujeme za účast a gratulujeme výhercům! ...
 
celý článek | Admin | 2016.07.08 | přečteno: 30567x

Jak se nespálit při výběru půjčky? 6 + 1 praktických rad pro každého

V dnešní době snad nikoho z vás nedokáže překvapit, když vám sdělíme, že ceny všeho kolem nás neustále rapidně stoupají....
 
celý článek | Lea Kubová | 2019.06.18 | přečteno: 30388x

Osm týdnů v blázinci

Nedávno mi dorazil do schránky nový katalog Knižního klubu. Uvažovala jsem, jakou knížkou si tedy udělám radost tento...
 
celý článek | Mgr. Daniela Krejčí | 2014.07.17 | přečteno: 30471x
 

Portál pro ženy