newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Jak zařídit ložnici, abyste měli kvalitní spánek?

 
Jak zařídit ložnici, abyste měli kvalitní spánek?

Každý potřebuje místnost určenou k odpočinku a obnově a dobře navržená ložnice vám takový prostor poskytne. Ložnice je nejintimnějším prostředím v domě. Je to zvláštní místo určené ke čtení, spánku a romantice. Nejenže v ní trávíte třetinu svého života tím, že v ní každou noc spíte, ale také v její jedinečné atmosféře začínáte a končíte každý den.

 

 

Při navrhování ložnice je zásadní funkčnost. Ideální design by však byl dokonalou kombinací funkčnosti a stylu. Vypěstování relaxační atmosféry je pro dobrý spánek nebo uklidňující zdřímnutí prvořadé. Nastavení vaší ložnice zahrnuje jak vizuální design, tak smyslové podněty, včetně světla, zvuku a vůně. Zohlednění těchto prvků, stejně jako vašich spánkových návyků, je při navrhování ložnice zásadní.

Co je třeba vzít v úvahu při navrhování ložnice?

Každý potřebuje místnost věnovanou relaxaci a obnově. Dobře navržená ložnice musí obsahovat prvky, které v konečném důsledku vytvoří harmonii a klid. To je zásadní pro dosažení důsledného spánku. Vytvoření prostředí, které je vhodnější pro usínání a udržení spánku, je důležitou součástí vašeho celkového zdraví. Kvalitní odpočinek během noci je klíčem k vitálnímu a produktivnímu dni. S ohledem na tuto skutečnost uvádíme některé prvky, které byste měli znát, abyste si mohli navrhnout ideální ložnici.

Zvolte jemné barvy

Barvy hrají významnou roli při vytváření atmosféry vašeho prostoru. Ložnice je místem odpočinku a oddechu, což by se mělo odrážet v barvách. Výrazné, základní barvy mohou působit příliš stimulujícím dojmem; proto byste se jim měli vyhnout, nebo je alespoň přidat v malé míře. Analýza spánku ukázala, že fialová, červená, tmavě hnědá a šedá jsou spojeny s pochmurnými náladami a poskytují nižší kvalitu spánku. Klidné a tlumené barvy, stejně jako pastelové odstíny živějších barev, jsou nesmírně oblíbené a mají k tomu dobrý důvod. Pokud sháníte kvalitní vybavení ložnice, můžete využít SIKO slevový kupon nebo Fexi slevový kupon a ještě při nákupu ušetříte.

Je dobré vědět, že jemné odstíny modré, oranžové nebo zelené jsou považovány za klidné a vyrovnané. Tlumené odstíny modré nejvíce přispívají ke spánku. Jsou uklidňující a podporují pocity klidu, které mohou zabránit vzniku nočních můr. Měkčí odstíny žluté mohou být hřejivé a uklidňující, přestože se jedná o základní barvu.

Pokud máte pochybnosti, zelená je bezpečnou volbou. Prvotní instinkt v každém z nás je s touto barvou hluboce spojen. Proto je spánek v místnostech se zeleným interiérem spojen se snazším usínáním a celkově lepším pocitem odpočinku. Odstíny mechové nebo olivově zelené jsou skvělou volbou pro ty, kteří jsou rádi v kontaktu s přírodou.

Další možností v teplých tónech je oranžová. Mnoho lidí se domnívá, že vytváří útulný a hřejivý pocit. Oranžová může také pomoci při trávení, uklidnit podrážděný žaludek a nechat odeznít všechny starosti dne. Zajímavé kousky na dekoraci ložnice najdete také na Zalandu – nyní můžete využít i akce Zalando Lounge doprava zdarma.

Chcete-li vytvořit iluzi většího prostoru, zvolte béžovou barvu. To se hodí i v případě, že je váš pokoj orientován na sever a je trochu chladnější.

V neposlední řadě je obecným pravidlem držet se světlejších barev pro menší místnosti a hrát si s výraznými barvami, pokud je vaše ložnice větší.

Poznejte své potřeby a preference

Na rozdíl od téměř všech ostatních místností ve vaší domácnosti není ložnice otevřená očím veřejnosti. To vám umožňuje plně se vyjádřit bez jakéhokoli tlaku. Postel a skříň jsou základní prvky; co dalšího chcete mít?

Na tuto otázku můžete odpovědět pouze vy. Chcete mít v ložnici televizi, noční stolek, útulný koutek nebo krásný otoman? - Dejte přednost tomu, co chcete. Není náhodou, že je to první věc na seznamu pro vytvoření harmonické ložnice. Nejlepším směrem, který vám můžeme dát, je zeptat se sami sebe, co chcete, a teprve potom se řídit dalšími užitečnými radami.

Udržujte rozvržení jednoduché

Na uspořádání ložnice neexistuje žádný kouzelný trik. Podle rohoží a koberců můžete zvolit několik stylů zdobení, a přesto bude místnost nakonec vypadat útulně, jednoduše, sofistikovaně a elegantně. Pro snadný pohyb byste měli postel umístit do středu hlavní stěny, nikoli ji odsunout na jednu stranu. Pokud je místnost menších rozměrů, dbejte na to, aby mezi postelí a bočními stěnami zůstaly minimálně tři metry.

Pokud máte po stranách postele nábytek, budete mezi ním a postelí potřebovat více než tři stopy. Důvodem je to, že chcete mít prostor pro chůzi kolem postele. Zbytek uspořádání navrhněte podle postele. Nezapomeňte nejprve umístit základní prvky a teprve poté, co budete mít na svém místě nezbytnosti ložnice, můžete plánovat umístění dalších věcí.

 

 

2021.11.08 | Nina Albertová | přečteno: 30059x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: bydlení domov domácnost ložnice spánek postel

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Vyhrajte novou knihu Danky Šárkové plnou tajemna

Soutěž byla ukončena. Přejeme příjemné počtení výherkyním Jindřišce M., Haně S. a Kamile Z.! ...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2018.06.23 | přečteno: 30218x

Jak na nošení dětí – nejdůležitější zásady pro zdravý vývoj miminka

Vybírat výbavu pro miminko je radostí, ale také zodpovědným úkolem. Vše musí být nejen hezké a funkční, ale především zd...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2019.06.07 | přečteno: 30200x

Chcete si užít opravdu rodinnou dovolenou? Zvolte penzion

Užili jste si léto u moře? Bydleli jste v pěkném hotýlku? Tak nyní si užijte poctivý český relax jako ve vlastním. Nebud...
 
celý článek | Lea Kubová | 2023.09.13 | přečteno: 646x

3 tipy, jak darovat peníze k Vánocům

Vánoce jsou za dveřmi a vy pořád ještě nemáte nápad na skvělý dárek? Tak se nestresujte a obdarujte své blízké penězi. Ž...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2022.12.05 | přečteno: 31200x
 

Portál pro ženy