newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Jak barvy ovlivňují náš život

 
Jak barvy ovlivňují náš život

Barvy ovlivňují náš život především tím, že jejich vnímání úzce souvisí s různými emocemi, které mají vliv na naši náladu – některé z nich na nás mohou působit například šťastně, jiné naopak smutně a chladně. Pokud chcete barvám rozumět, je důležité, abyste pochopily jejich psychologické účinky, které mají na běžného člověka.

 

Teplé a chladné barvy

Způsob, jakým mohou barvy působit na naše emoce, závisí do značné míry na jejich odstínu, zabarvení a jejich tónu. Červnou, oranžovou a žlutou proto odborníci řadí do skupiny teplých barev, které na nás z psychologického hlediska působí velmi pozitivně – vyvolávají například pocity štěstí, optimismu a energie. Mohou však také signalizovat nebezpečí nebo zvyšovat chuť k jídlu.

                                                                

Mezi chladné barvy poté patří naopak zelená, modrá a fialová – ty obvykle působí uklidňujícím a konejšivým dojmem, ovšem mohou také vyjadřovat smutek. Chladné barvy navíc často poukazují na kreativitu, zobrazují zdraví, krásu a bezpečnost a pojí se k nim sama příroda, takže se s nimi můžete setkat například v nemocnicích nebo relaxačních centrech.

                                                                

Uklidňující barvy a barvy, které vám dodají energii

Mezi barvy, které vás mohou uklidnit, patří zpravidla chladné barvy, což může být například (viz. odstavec výše) modrá nebo zelená. Co se však týče relaxačního účinku, tak se také osvědčily barvy neutrální, jako například bílá, béžová nebo dokonce šedá barva – aby však měly tyto odstíny uklidňující účinek, neměli byste je příliš kombinovat a jejich design složitě komplikovat.

                                                                

Pokud vás již neláká relaxovat a toužíte raději po barvách, které ve vás vyvolají pocit energie a donutí vás zpozornět, zvolit byste měli výrazné, jasné a neonové barvy, jako je například jasně červená, žlutá nebo tyrkysová. Tyto barvy již na první pohled upoutají vaši pozornost a vždy budou vyčnívat ze svého okolí – proto je můžeme vidět například v různých modelingových magazínech nebo reklamách.

                                                                

Veselé a smutné barvy

Mezi šťastné barvy se řadí jasné, teplé barvy, jako je například žlutá, oranžová, červená nebo růžová – to jsou barvy, které mohou mít velmi pozitivní účinek na naši náladu. Čím je jejich odstín jasnější a světlejší, tím šťastnější a optimističtější se v jejich přítomnosti budete cítit. Není také žádným tajemstvím, že většina zábavných center nebo veselých událostí se nese právě v těchto barvách.

                                                                

Smutné barvy jsou naopak barvy tmavé a tlumené. Jako nejlepší příklad v této kategorii lze uvést šedou, kterou si většina z nás spojuje především s nepříjemnými událostmi. Podobný pocit však může vyvolat například také modrá, zelená nebo béžová barva. Zajímavostí však je, že v západních kulturách je za barvu smutku často považována černá, zatímco v některých východoasijských zemích je to zpravidla bílá.

2022.03.27 | Jana Brandtlová | přečteno: 30210x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: barvy vliv barev teplé barvy studené barvy emoce nálada vnímání

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Bambucké máslo

Krásné a pevné tělo může mít každá žena, musí však zvolit vhodnou kosmetiku. ...
 
celý článek | Darina Adámková | 2013.07.23 | přečteno: 30058x

Jak správně pečovat o suchou a mastnou pleť?

Mít tak ideální pleť, která by vypadala mladistvě a svěže, a přitom nevyžadovala příliš péče... Právě po tom asi touž...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2014.12.02 | přečteno: 30049x

Ventilátor může být levný i výkonný zároveň

Ve chvíli, kdy rtuť teploměru stoupá do závratných výšin, nemusí zároveň stoupat i částka, kterou vydáte za výkonný vent...
 
celý článek | Lea Kubová | 2021.07.15 | přečteno: 30179x

Vyhrajte přírodní doplněk stravy proti nespavosti Dreamly

Soutěž už skončila. Gratulujeme výherkyním Hance L., Aleně K. a Ladislavě S.!   ...
 
celý článek | Admin | 2018.12.02 | přečteno: 30147x
 

Portál pro ženy