newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

reklama 6 v magazínu pro ženy

3 recepty na vydatné polévky pro zahřátí

 
3 recepty na vydatné polévky pro zahřátí

V chladné podzimní a zimní dny přijde vhod talíř plný vonící polévky. Dochází vám inspirace a chcete vyzkoušet nějakou novou kombinaci chutí? Přinášíme 3 recepty na polévky, které vás spolehlivě zahřejí.

 

Polévka z pečených kedluben a červené čočky

5 porcí, 60 minut

  • 3 střední mladé kedlubny
  • extra panenský olivový olej
  • 1 lžíce sušeného česneku
  • 1 lžička provensálského koření
  • 2 cibule
  • 1 lžička kmínu
  • 100 g loupané celé červené čočky
  • 1 lžička zeleninového bujonu (například Würzl)
  • 1 lžička soli
  • 3 lžičky čerstvého strouhaného křenu
  • malý svazek pažitky
  • rostlinná smetana na zjemnění

 

1. Troubu předehřejeme na 180 ºC. Kedlubny oloupeme, nakrájíme na kousky, poprášíme sušeným česnekem, osolíme, zakápneme olivovým olejem a pečeme ve vyhřáté troubě asi

30 minut. Během pečení občas promícháme.

2. Ve větší pánvi na oleji zpěníme nahrubo nakrájenou cibulku, zasypeme kmínem a chvíli orestujeme. Zalijeme 1,3 l vody, přidáme červenou čočku, bujon a sůl a vaříme, dokud nezačne čočka měknout. Nakonec přidáme upečené kedlubny a křen a polévku rozmixujeme na jemný krém.

3. Dle potřeby dosolíme, zjemníme smetanou a posypeme nakrájenou pažitkou.

 

Tip: Upečte o jednu kedlubnu navíc, po upečení ji nakrájejte na malé kostičky a ty pak vložte do hotové polévky.

 

(autor receptu: Petr Klíma, zdroj: Luštěninová kuchařka)

 

Bramboračka s pohankou

4 porce / vegan (pokud vynecháte ghí) / bez lepku

  • 2 hrnky čerstvých hub nebo ½ hrnku sušených
  • 3 brambory (cca 250 g)
  • 3 mrkve (cca 100 g)
  • ½ menšího celeru (50 g)
  • 1 petržel (50 g)
  • 1 cibule
  • 4 lžíce olivového oleje nebo přepuštěného másla (www.ceskeghicko.cz)

         (nemáte-li ghí, můžete dát napůl olivový olej s máslem)

  • 5 lžic pohankové lámanky Probio (30–40 g)
  • 1,5 lžičky kmínu
  • 1,5 lžičky mořské soli
  • 5 kuliček celého pepře
  • 1,5 l vody nebo zeleninového vývaru
  • 3 stroužky česneku
  • majoránka
  • čerstvě mletý pepř
  • zelená petrželka na ozdobu

 

1. Sušené houby namočte do kastrůlku s vodou a nechte povařit cca 10 minut. Máteli

čerstvé, očistěte je a pokrájejte na kostky. Na kostky nakrájejte také brambory

a všechnu zeleninu kromě cibule a části celeru.

2. Nakrájenou zeleninu pak orestujte na oleji či na másle ve velkém hrnci

se silnějším dnem a po chvíli přidejte vypranou a na cedníku okapanou lámanku.

Společně opékejte dozlatova.

3. Přidejte kmín, sůl, 5 kuliček celého pepře (máte-li čerstvé houby, přisypte je nyní

do základu) a zalijte vroucí vodou. Budou je následovat kostky brambor, celá cibule

a také kus nenakrájeného celeru. A pokud jste si předvařili sušené houby, tak je

přidejte i s vodou, ve které jste je vařili.

4. Vařte cca 15–20 minut. Nakonec dochuťte utřeným česnekem a majoránkou,

případně troškou pepře. Místo klasického můžete zkusit i bylinný pepř. Vyvařenou

cibuli i celer vyndejte.

5. Podávejte s čerstvou petrželkou.

 

Tip: Nedávejte pohankové lámanky víc než 5 polévkových lžic. I když se vám bude zdát, že je

to málo, pohanka během vaření hodně nabobtná, a vy byste měli polévku příliš hustou až

kašovitou, a to by už nebyla dobrá bramboračka!

 

Hanka Zemanová doporučuje používat suroviny v biokvalitě, tedy z ekologického zemědělství. Ideální je používat potraviny sezónní a českého nebo středoevropského původu.

(autor receptu: Hanka Zemanová, zdroj: Nová biokuchařka)

 

Dýňová polévka s kurkumou

5 porcí / vegan (pokud použijete pouze olej) / bez lepku

  • 1 kg vydlabané dýně Hokkaidó (není nutné ji loupat)
  • 2 lžíce přepuštěného másla (nebo lžíce másla a olivový olej)
  • 1 cibule nakrájená najemno
  • 1 lžička mleté kurkumy v biokvalitě (o jejím vlivu na zdraví str. 226)
  • ½ lžičky mletého kmínu
  • čerstvě mletý pepř
  • zázvor cca velikosti palce nebo ½ lžičky sušeného
  • 1,5 litru vody
  • 1 lžička soli
  • 1 lžíce umeocta

 

1. Dýni i se slupkou stačí omýt a okartáčovat přírodním kartáčkem. Špičatým nožem

rozkrojte dýni na dvě části, semena vydlabejte lžící a nakrájejte na velké kusy.

2. Na přepuštěném másle osmahněte cibuli a po chvíli přidejte koření.

3. Přidejte dýni a společně restujte. Poté přilijte vodu nebo vývar a přiveďte k varu.

4. Osolte a vařte cca 20–30 minut (nebo do změknutí zeleniny). Každá dýně je trochu

jiná a délku vaření ovlivní také její stáří.

5. Po dovaření vyndejte kousek zázvoru a zbytek rozmixujte na hladký krém.

6. Poté polévku propasírujte přes síto, aby byla úplně jemná. (Pokud máte supervýkonný

mixér, starost s pasírováním odpadá.) Dochuťte umeoctem, popřípadě máslem.

 

Tip: Kurkuma je mnohonásobně silnější v kombinaci s černým pepřem. Proto když restujete zeleninu nebo děláte základ na polévku, do pánve by měla kurkuma zamířit

v doprovodu pepře.

 

(autor receptu: Hanka Zemanová, zdroj: Nová biokuchařka)

 

 

 

2019.10.15 | Martina Limbergová | přečteno: 6312x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: recepty polévky podzim dýně luštěniny

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Řekněte STOP roztřepeným konečkům!

Nevzhledným roztřepeným konečkům se chce mermomocí vyhnout každá žena. Všechny moc dobře víme, že vlasy jsou naší viz...
 
celý článek | Nikol Bláhová | 2015.11.05 | přečteno: 14729x

JARNÍ OČISTA PLETI ANEB VYROBTE SI DOMÁCÍ MASKU Z DOSTUPNÝCH INGREDIENCÍ

Dopřejte pleti vydatnou a účinnou očistu v podobě domácí masky, která má hned několik předností. Ocenitelné je, že si lz...
 
celý článek | Kateřina Lulková | 2019.04.05 | přečteno: 5395x

Emancipace,naprosto skvělá věc.

Tak nevím dámy kdy nám ta emancipace přerostla přes hlavu,ale stalo se. Muži již dávno nejsou muži s velkým M,nenápad...
 
celý článek | Martina Kysilková | 2013.03.16 | přečteno: 16425x

Soutěž o Můj Fashion Blok – zábavnou a kreativní knížku pro mladé slečny

Soutěž už skončila. Gratulujeme výhercům Šárce M., Ivaně K., Jirkovi Z., Monice P. a Dominikovi H.! ...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2020.09.29 | přečteno: 4974x
 

Portál pro ženy