newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Jak mne chytlo GTD

 
Jak mne chytlo GTD

Nikdy jsem neměla zvláštní potřebu organizovat si den. Všechno tak nějak vyplývalo jedno z druhého. Po třech letech mateřské, kdy jsem žila opravdu z hodiny na hodinu a jediné, co se muselo naplánovat, byla občasná návštěva lékaře a párkrát hlídání, jsem však zjistila, že prokrastinace je moje druhé jméno, a jestli se chci vrátit do práce, budu na sebe muset začít být přísná. Přidejte k tomu fakt, že práce není, na směny s malou dělat nemůžu, a tak jsem se rozhodla pracovat z domu. Pro člověka, který si odvykl plnit termíny a ztratil sebekázeň ohledně nějaké pracovní doby, je to skoro důvod k panice.

 

Po dlouhém, náročném hledání kalendáře do telefonu - Android je hrozný mor - se mi v životě objevil fenomén zvaný GTD (Getting Things Done - Mít vše hotovo). Musím se přiznat, že to začalo tím, že se mi prostě líbila aplikace na Android. Pustila jsem se hned do organizování. Nejsem přece žádná trubka, abych musela shánět návod na kalendář. Ale časem jsem zjistila, že něco dělám špatně. Nějak to nebylo tak úžasné, jak by to podle recenzí a popisu aplikace mělo být. A tak jsem začala na internetu hledat podrobnosti. Vůbec jsem netušila, do čeho se pouštím.

GTD vymyslel americký kouč David Allen. Vtip je v tom vyčistit si hlavu, ať nemusíte myslet na různé úkoly, které musíte udělat. Začíná se uklizením pracovního okolí. Nemyslím tak, aby to vypadalo pěkně urovnaně, ale funkční uklizení. Každý úkol, každý papírek s nápadem má své místo. Řeknete si, že si přece umíte zapsat poznámku a uložit ji někam do složky. Ale pokud nemáte precizně vytvořené složky a snadný přístup k ním, může se stát, že si rychleji vzpomenete, co to bylo, než kam jste to dali. Abyste měli opravdu čistou hlavu, je třeba mít úkol uložený tak, abyste ho rychle našli a aby se vám připomenul, když je třeba. Allen vymyslel v podstatě jednoduchý princip zapisování, zakládání a připomínání různých úkolů. Jednoduchý samozřejmě v případě, že se to naučíte.

Já se teprve učím, a přiznávám, že si GTD snažím trochu přizpůsobit obrazu svému. Ale co mi hodně změnilo přístup k plánování, je nedávat si vlastní pevné termíny, pokud to není bezpodmínečně nutné. Allen učí udělat nejdříve to, co je termínované, co opravdu nejde udělat jindy. Na ostatní věci máte úkoly rozdělené do složek, kontextů a podobně. Takže například sedíte doma u počítače, tak si najdete seznam s kontextem počítač a v něm si podle priority, času a vlastní energie určíte, co je teď třeba udělat. Hodně používám i seznam toho, co chci s někým probrat. Například když jdu s malou k doktorce. Předem si napíšu kontrolní seznam Doktorka a v něm je všechno, na co se chci zeptat. Jak mě něco napadne, prsknu to tam. Tím, že to mám zapsáno, na to nemusím myslet, připomenu si to cestou, nebo v čekárně. Nevím, jak vy, ale já jsem si nikdy z hlavy nevzpomněla na všechno.

Takhle bych mohla popisovat dál a dál. Možná to vypadá náročně, ale ve chvíli, kdy pochopíte princip a určíte si, kam co dát, je to snadné a funguje to. Teď už jen stačí dostat to do krve a možná přestanu zmatkovat a nebudu se v polovině psaní článku zabývat tím, co mám druhý den všechno vyřídit.

 

Foto: freedigitalphotos.net

2014.02.13 | Jitka Rázková | přečteno: 30043x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: GTD plánování organizace práce

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Já se prostě mám rád!

Mám kamarádku, která je šťastně vdaná, má dceru a taky práci. Je pohledná a vtipná, chytrá a oblíbená.  ...
 
celý článek | Beáta Matyášová | 2013.06.16 | přečteno: 30095x

Schovejte ji! Tiskárnu

Pracoviště, domácnost - tam všude má své místo plastová krabice, tiskárna. Často jde o nutnost, které se nevyhnete. Nutn...
 
celý článek | Admin | 2019.07.15 | přečteno: 30198x

Zjistěte vše o nehormonální antikoncepci: Jaké jsou druhy, jak fungují…

Nad formou ochrany před nechtěným početím se alespoň jednou v dospívání zamyslela každá dívka. V dnešní době je k dispoz...
 
celý článek | Nina Albertová | 2020.07.27 | přečteno: 30118x

Jahodový interiér rozhodně nezatracujte

Jahody jsou sladké, šťavnaté a voňavé… A dokonce nemusí zdobit jen váš talíř. Pojďte se s námi podívat, jak sluší interi...
 
celý článek | Jana Brandtlová | 2023.06.24 | přečteno: 30231x
 

Portál pro ženy