newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Moje závislost

 
Moje závislost

Napůl zalepené oči, vlasy jako vrabčí hnízdo, noční košili ještě na sobě, ale v rukou třímám hrneček a z něj se line vůně lahodného horkého moku, který při prvním doušku vlévá životodárnou sílu do mého těla.

 

Ano, řeč bude o kávě. Pamatuju si, že jsem vždycky labužnicky nasávala tu úžasnou vůni čerstvě zalitého „turka“, kterého jsem vařívala pro mamku, taťku nebo návštěvy. Ochutnat jsem nesměla. „Jsi malá, počkej, až budeš starší“, odbývala mě mamka s úsměvem. To babička měla větší pochopení pro malou slečnu, která se chtěla podobat dospělým.  Hrnečky  a talířky z tenoučkého porcelánu zdobené zlatem mi  naplnila tekutinou zvanou melta se spoustou cukru a domácí šlehačky. K tomu přidala něco z našeho dopoledního sladkého pečení a já si připadala jako dospělá, upíjela jsem slaďoučkou „kávu“ a ukusovala buchtu.

Když se Tominka narodil, tak jsem kávu samozřejmě nepila. Vlastně mi ani nechyběla. Zabroukání mého broučka z postýlky na mě fungovalo jako injekce adrenalinu, tak nač.  Tak to aspoň bylo prvních pár dní a nocí. S každým dnem byla má touha po tom voňavém potěšení větší. Když mi lékařka oznámila, že už nesmím kojit a mám okamžitě převést syna na umělé mléko, tak po prvním šoku mě zcela sobecky napadlo: “Když nekojím, tak přece smím kafe.“  Po uložení Tomáška k polednímu spánku, jsem ve špajzu našla dávno zapomenutou sklenici, dala vařit vodu a vybírala hrneček, do kterého si ji uvařím.  „Bože, to je ono,“ v naprostém opojení tím dlouho odpíraným požitkem jsem zcela nepokrytě slintala.

Se stoupajícím věkem stoupaly i mé nároky na kvalitu . Klasické lógrové jsem musela vyměnit za překapávané nebo instantní, protože mi nedělalo dobře na žaludek. Svatebním darem jsme kdysi dostali kávovar, který jsem konečně postavila na linku a začala používat. Jenže i ten mi po čase přestal stačit. Manželova babička byla mimořádně vnímavý a pozorný člověk, občas to bylo i na škodu, a tak jsem o jedněch vánocích našla pod stromečkem  přístroj na presso. Mé nadšení neznalo mezí. Nicméně jako všechno, co babička objednávala, tak i tento dárek velice záhy projevil únavu materiálu a po roce a kousek se odporoučel do věčných lovišť. A tak jsem zase vyndala „svatební“  a zcela nenápadně začala zkoumat nabídku trhu. V tu dobu začaly všude bujet nabídky kapslových kávovarů a tomu odpovídaly i ceny. Několik let jsem marně toužila a pak jsem si díky jedné soutěži mohla svůj vysněný kapslový zázrak postavit na kuchyňskou linku. A naprosto bezhlavě jsem zamilovala. Už při večerním uložení k zaslouženému spánku se těším na ráno, až vložím kapsli do zásobníku, navolím sílu a jemné hučení a vibrace provázejí plnění hrnečku a místnost zaplní to neopakovatelné aroma.

Manžel mi říká, že jsem na kávě závislá a mohla bych jí na litry. Jak jste na tom vy? Milujete kávu stejně nebo i více než já? Nebo máte jinou slabůstku a závislost? Podělte se.

 http://www.freedigitalphotos.net/

2014.04.14 | Meridene | přečteno: 30026x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: káva; závislost

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Velikonoční beránek-recepty

O Velikonoční neděli bývala na slavnostním stole hojnost pokrmů, naši předkové si po dlouhém půstu dopřávali rozmanit...
 
celý článek | Vendula Králová | přečteno: 30087x

Autem z půjčovny z Prahy do Vídně a zpět

Chcete udělat manželce radost, protože pořád žadoní, abyste si udělali zajímavý výlet? Jste sice v jednom kole, ale j...
 
celý článek | Admin | 2014.06.20 | přečteno: 30031x

Nádoby na domácí bioodpad

Bioodpad byl vždy cennou surovinou pro výrobu kompostu, kterým jsme obohacovali půdu o potřebnou organickou hmotu, hu...
 
celý článek | Vendula Králová | přečteno: 30242x

Seznamte se - Flowin

  Zajímají vás trendy v oblasti fitness? Chcete zhubnout a zpevnit si postavu? Vydejte se cestou unikát...
 
celý článek | Kateřina Pořízová | 2015.09.21 | přečteno: 30186x
 

Portál pro ženy