newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

5 tipů, na co si dát pozor při zavařování

 
 

1. Vyberte vhodné ovoce

Chcete si zavařit meruňky, broskve, hrušky nebo třeba třešně jako kompot? Vybírejte ovoce zralé jen tolik, aby bylo pořád pevné. Díky tomu se vám nerozvaří, to pak nebývá výsledný kompot příliš lákavý. Naopak na marmelády a džemy se hodí ovoce hodně vyzrálé. Můžete tak ubrat množství cukru a marmeláda bude přirozeně sladší a chutnější. 

2. Pořádně umyjte sklenice

Na přípravě sklenic si dejte záležet. Nejdříve je umyjte v teplé vodě s mycím prostředkem, pak je opláchněte pod studenou vodou a pro jistotu je můžete ještě dát na několik minut do trouby se 100°C teploty. Díky tomu zlikvidujete případné zárodky bakterií a plísní, které by vám výsledek znehodnotily.  

3. Dobře volte, čím sladit

Nejlevnějším sladidlem je samozřejmě klasický bílý cukr. Ale do něj musíte při přípravě džemů a marmelád ještě přidat pektózu, látku zodpovědnou za rosolnatění. Jednodušší je sáhnout v obchodě rovnou po želírovacím cukru, který už pektózu obsahuje. 

4. Zavařeninu dobře uzavřete

Každou sklenici po naplnění (pozor, nikdy ji neplňte až po okraj) musíte uzavřít tak, abyste zabránili přístupu vzduchu a choroboplodných zárodků dovnitř. Víčka utěsňující se zavařovací hlavou nepoužívejte opakovaně. Při druhém a dalším použití už nemusí okraj víčka tak pevně držet. Naopak šroubovací víčka se dají používat opakovaně, můžete je utáhnout podle potřeby a dobře těsní, takže jsou velmi praktická. 

5. Zavařeniny si označte

Možná vám to připadá zbytečné, když přece víte, kam co ukládáte a jak vnitřek vypadá. Ale věřte tomu, že třeba u marmelád se po čase barvy trochu změní a nebude tak snadné jednotlivé druhy od sebe rozeznat. Označit si každou skleničku nálepkou s názvem zavařeniny je proto vhodné. A připište i datum výroby. Přece jen se může stát, že přes zimu vše nespotřebujete a další rok se vám zapletou s novou várkou. Takto budete mít ve spížce přehled a budete na první pohled vědět, co máte nejdříve spotřebovat.

 

| přečteno: 30119x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: zavařování, léto, zavařeniny, sklenice, rady a tipy

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Dejte sbohem jarní únavě!

I když venku to tak nevypadá, tak se nám kvapem blíží jaro. Na jaře ožívají stromy, květiny i někteří živočichové, ov...
 
celý článek | Kamila Kovářová | 2013.03.18 | přečteno: 30100x

Dárky k narozeninám netradičně

Je několik typů narozeninových dárků. Ty, které kupujeme na poslední chvíli, ve spěchu a moc o nich nepřemýšlíme &nda...
 
celý článek | Nikol Mohoritová | 2014.07.23 | přečteno: 30238x

Vydejte se na poznávací zájezd a prozkoumejte krásy zemí, které vás nejvíce lákají

Cestování je příjemnou relaxací a únikem od všednodenních starostí. A je také branou k poznávání jiných zemí, ku...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2017.01.21 | přečteno: 30160x

Opravdu toužíme po boháčích?

Opravdu toužíme jen po tom, aby náš vysněný partner měl dům, auto a tučné konto v bance? Říká se, že mužům jde hlavně o ...
 
celý článek | Jana Brandtlová | 2023.06.17 | přečteno: 30221x
 

Portál pro ženy