newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

5 důvodů, proč si dávat pozor na cukr

 
 

William Dufty považuje rafinovaný cukr (sacharózu) za příčinu prakticky všech zdravotních obtíží naší civilizace, které nám ztrpčují život, a to fyzických i psychických. Dává jej dokonce do souvislosti se vznikem rakoviny a schizofrenie. Přestože už od prvního vydání jeho díla uplynulo více než pár týdnů, zásadní myšlenky jsou bohužel stále aktuální. A jakých je tedy těch 5 důvodů, proč se cukru (dle možností) raději obloukem vyhnout?

 

1. CUKR KAZÍ ZUBY

Ano, to je známá věc. Méně známý je ale fakt, že cukr nenapadá pouze povrch zubu a nemůžeme jeho působení tudíž zastavit kartáčkovou invazí. Tento bílý padouch totiž útočí zevnitř, a to v důsledku narušení hormonální rovnováhy.

 

2. CUKR VYVOLÁVÁ ZÁVISLOST

A my si přece přejeme být tak nezávislé! Dufty upozorňuje, že cukr se mění v žaludku na alkohol. Což by vysvětlovalo, proč je tak těžké se sladkostí vzdát. 

 

3. CUKR ZPŮSOBUJE ÚNAVU

Často se stává, že máme při vyčerpání tendenci sáhnout po něčem sladkém, doslova se nadopovat cukrem, a dobít si tak ztracenou energii. To se nám na okamžik skutečně podaří, ale daní za tento krátký nárůst aktivity je následný strmý pád do hlubin netečnosti. Nebude se nám chtít přemýšlet ani cokoliv dělat, což nám poměrně ztíží současnou situaci ve škole či zaměstnání.

 

4. CUKR PODNĚCUJE AGRESIVITU

Tento bod souvisí s předcházejícím tvrzením, tedy prudkým snížením glukózy v krvi po veselé fázi cukrového opojení. Vedle již zmíněné únavy v našem těle začne pulzovat podrážděnost, což není nic jiného než odpověď mozku na pocit ohrožení při jízdě na horské dráze hladiny glukózy. Nejhorší, co v této chvíli můžeme udělat, je pokračovat v cukrových hodech, protože tím by se tyto účinky znásobily. 

 

5. CUKR PŘISPÍVÁ K ROZVOJI PSYCHICKÝCH ONEMOCNĚNÍ

Za jeho řáděním zůstávají oběti zmítající se v úzkostech, depresích a halucinacích. Po cukru můžeme dosahovat až jakési úrovně polovědomí, kdy si mozek není zcela schopen správně zaškatulkovat reálné podněty. 

 

William Dufty varuje i před nadbytečnou konzumací ovoce a medu. Hnědý cukr pak považuje za jeho bílého kamaráda v přestrojení. V žádném případě však nelze místo cukru konzumovat umělá náhradní sladidla, což už je snad v dnešní době známá věc. Místo nich můžeme využít například dobře dostupnou stévii. A dávat pozor na etikety, cukr se přidává do řady potravin.

| přečteno: 30150x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: výživazdravícukr

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Bledá závist

Jste úspěšní? Začalo se vám po dlouhém úsilí v některé oblasti konečně dařit? Vedle lidí, co vás budou povzbuzovat a ...
 
celý článek | Mgr. Daniela Krejčí | 2015.06.08 | přečteno: 30099x

Nehty zdobí a opticky prodlužují ruce. Co (ne)dělat, aby zůstaly krásné?

Pro většinu žen jsou největší ozdobou vlasy a nehty, tedy pokud vynecháme ty správné křivky těla, které nejsou vždy k di...
 
celý článek | Jana Brandtlová | 2022.11.06 | přečteno: 30110x

Jak se dostat do formy po Vánocích, nejen do svatebních šatů

Také máte výčitky z toho, co jste všechno snědla přes Vánoce? Máte pár kil nahoře a už teď si lámete hlavu, jak to sh...
 
celý článek | Ing. Pavlína Kalamárová | 2014.01.17 | přečteno: 30062x

Klimatizace: aby se vám i v létě dobře dýchalo

Sezóna největších pařáků se pomalu, ale jistě blíží. Je tedy čas poohlédnout se po výkonné klimatizaci, protože pokud to...
 
celý článek | Nina Albertová | 2019.04.28 | přečteno: 30159x
 

Portál pro ženy