Nepřehlédněte
3 hlavní prvky, kterých si všímat při nákupu školního batohu
TIPY JAK PŘEDEJÍT JARNÍ ALERGII JEŠTĚ NEŽ VŮBEC ZAČNE
newsletter
Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek
5 důvodů, proč si dávat pozor na cukr
William Dufty považuje rafinovaný cukr (sacharózu) za příčinu prakticky všech zdravotních obtíží naší civilizace, které nám ztrpčují život, a to fyzických i psychických. Dává jej dokonce do souvislosti se vznikem rakoviny a schizofrenie. Přestože už od prvního vydání jeho díla uplynulo více než pár týdnů, zásadní myšlenky jsou bohužel stále aktuální. A jakých je tedy těch 5 důvodů, proč se cukru (dle možností) raději obloukem vyhnout?
1. CUKR KAZÍ ZUBY
Ano, to je známá věc. Méně známý je ale fakt, že cukr nenapadá pouze povrch zubu a nemůžeme jeho působení tudíž zastavit kartáčkovou invazí. Tento bílý padouch totiž útočí zevnitř, a to v důsledku narušení hormonální rovnováhy.
2. CUKR VYVOLÁVÁ ZÁVISLOST
A my si přece přejeme být tak nezávislé! Dufty upozorňuje, že cukr se mění v žaludku na alkohol. Což by vysvětlovalo, proč je tak těžké se sladkostí vzdát.
3. CUKR ZPŮSOBUJE ÚNAVU
Často se stává, že máme při vyčerpání tendenci sáhnout po něčem sladkém, doslova se nadopovat cukrem, a dobít si tak ztracenou energii. To se nám na okamžik skutečně podaří, ale daní za tento krátký nárůst aktivity je následný strmý pád do hlubin netečnosti. Nebude se nám chtít přemýšlet ani cokoliv dělat, což nám poměrně ztíží současnou situaci ve škole či zaměstnání.
4. CUKR PODNĚCUJE AGRESIVITU
Tento bod souvisí s předcházejícím tvrzením, tedy prudkým snížením glukózy v krvi po veselé fázi cukrového opojení. Vedle již zmíněné únavy v našem těle začne pulzovat podrážděnost, což není nic jiného než odpověď mozku na pocit ohrožení při jízdě na horské dráze hladiny glukózy. Nejhorší, co v této chvíli můžeme udělat, je pokračovat v cukrových hodech, protože tím by se tyto účinky znásobily.
5. CUKR PŘISPÍVÁ K ROZVOJI PSYCHICKÝCH ONEMOCNĚNÍ
Za jeho řáděním zůstávají oběti zmítající se v úzkostech, depresích a halucinacích. Po cukru můžeme dosahovat až jakési úrovně polovědomí, kdy si mozek není zcela schopen správně zaškatulkovat reálné podněty.
William Dufty varuje i před nadbytečnou konzumací ovoce a medu. Hnědý cukr pak považuje za jeho bílého kamaráda v přestrojení. V žádném případě však nelze místo cukru konzumovat umělá náhradní sladidla, což už je snad v dnešní době známá věc. Místo nich můžeme využít například dobře dostupnou stévii. A dávat pozor na etikety, cukr se přidává do řady potravin.
Poslat článek
Tisk
Štítky: výživazdravícukr