Nepřehlédněte
Efektivní způsob podpory imunity: Zlaté mléko z kurkumy
newsletter
Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek
Zařaďte do svého jídelníčku rybí tuk. Vaše tělo vám rozhodně poděkuje
Co rybí tuk obsahuje?
Rybí tuk primárně obsahuje dvě důležité omega-3-mastné kyseliny, tj. kyselinu eikosapentaenovou a kyselinu dokosahexaenovou. Ty působí příznivě nejen na mozek a duševní zdraví, ale také na srdce a pokožku. Denní doporučené množství rybího tuku je odhadováno odborníky na zhruba tři gramy, pakliže jej užíváte jako prevenci. Omega-3-mastné kyseliny lze ovšem získávat nejen ze samotného rybího tuku, ale také z tučnějších druhů ryb (losos, makrela anebo sleď). Proto je dobré dopřát si co nejvíce jídel, která obsahují právě tyto ryby, upravené na nejrůznější způsoby.
Jak konkrétně omega-3-mastné kyseliny ovlivňují mozek?
Nyní si řekněme, jaký konkrétní efekt mají omega-3-mastné kyseliny. Z provedených studií vyplývá, že kyselina eikosapentaenová i kyselinu dokosahexaenová mají významný vliv zejména na zdravý vývoj mozku dítěte. Ovlivnit proces mohou již samotné nastávající maminky vyšší konzumací ryb anebo rybího tuku. Vědci totiž přišli s tím, že potomci těchto žen měli v raném věku vyšší inteligenční kvocient než jejich vrstevníci. U dospělých jedinců pak omega-3-mastné kyseliny udržují dobré paměťové funkce. Proto se doporučují v jídelníčku především u seniorů (zpomalí se proces stárnutí mozku).
Rybí tuk dokáže konkurovat antidepresivům
Jisté klinické studie provedené v Americe hovoří jasně. Konzumace rybího tuku (i v doplňcích stravy) může přispět též ke zmírnění příznaků souvisejících s depresivními stavy (největší efekt byl zaznamenán u lidí, kteří již užívají antidepresiva). Vědci přišli na to, že rybí tuk se dokonce může rovnat účinkům již zmíněných antidepresiv. Mechanismus působení omega-3-mastných kyselin na neurologický systém však odborníci stále zkoumají. Má se ale zatím za to, že působí cíleně na serotoninové receptory v mozku.
Kde najdete prospěšné omega-3-mastné kyseliny?
Chcete začlenit omega-3-mastné kyseliny do svého jídelníčku a nemáte příliš v oblibě ryby a současně nechcete užívat žádné doplňky stravy s rybím tukem? Pak vsaďte zcela určitě na tyto další přírodní suroviny:
- Semínka všeho druhu: vhodná jsou především ta lněná, konopná, slunečnicová či chia.
- Nesolené a nepražené ořechy: pochutnat si můžete třeba na vlašských oříškách anebo také na těch makadamových. Ideální jsou i arašídy.
- Mořské řasy: vhodná je chlorella i spirulina.
- Rostlinné oleje: svůj účel splní zejména ten z mořských řas a taktéž řepkový i lněný.
Kde se vzala, tu se vzala kyselina alfa-linolenová! Oč se jedná?
Do skupiny omega-3-mastných kyselin se řadí kromě dvou výše uvedených i ta alfa-linolenová, která je rovněž nezbytná pro správné fungování lidského organismu. Vždyť dodávaná je do těla už v období raného dětství prostřednictvím mateřského mléka. Perfektním zdrojem této sloučeniny jsou už zmíněné rostlinné oleje, semínka, ryby i mořské plody. Samo sebou lze alfa-linolenovou kyselinu zakoupit i ve formě doplňků stravy.
Rozhodně neotálejte a zařaďte uvedené kyseliny do svého jídelníčku co nejdříve, protože se skvěle uplatní například při mírnění příznaků menopauzy, podpoří vás při duševním vypětím (stres v zaměstnání a podobně), při poruchách imunitního systému anebo při zánětlivých procesech.
Poslat článek
Tisk
Štítky: rybí tuk, omega-3 mastné kyseliny, omega-6 mastné kyseliny, ryby, zrna, zdravá strava