Nepřehlédněte
Super - zdravé luštěniny aneb proč je jíst pravidelně?
newsletter
Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek
VYUŽIJTE MOC A SÍLU BABSKÉHO UCHA
Babské ucho neboli šalvěj byla již v dávné historii využívána jako prostředek proti stárnutí. Zejména pro naše babičky byla známá pod názvem babské ucho. Mnohým se vybaví oblíbený český film „Dívka na koštěti“, ve kterém hlavní představitelka Saxana sháněla babské ucho.
ROSTLINA NEJEN S VÝTEČNÝMI LÉČIVÝMI ÚČINKY
Šalvěj, která vyniká svými pozitivními účinky, má mnohostranné využití a je možné ji pěstovat na zahrádce či v květináči. Pokud se vám nechce chodit na sběr, vypěstujte si šalvěj doma. Rozhodně vás potěší nejen prospěšností, ale také půvabným vzhledem, příjemnou vůní a znamenitou chutí. Jde o vděčnou rostlinu.
Šalvěj potřebuje slunečné stanoviště, půda nesmí být kyselá a v zimě je třeba ochránit před průvanem a zimou. V zahradě rostlina téměř nevyžaduje zálivku. Čerstvé listy je možné trhat po celý rok, nyní na jaře mají slabší chuť, zatímco po odkvetení je výraznější. Využívají se však nejen listy, ale i nať, neboť obsahuje řadu velmi účinných látek. Nať se sklízí dvakrát ročně, kdy se uřízne několik centimetrů nad zemí. Šalvěj lze nejen sušit, ale také uchovat mraženou či ji konzervovat v octu nebo oleji.
S ČÍM VŠÍM ŠALVĚJ POMŮŽE
Především udržuje hormonální rovnováhu, mírní menstruační bolesti a potlačuje nežádoucí projevy při klimakteriu. Mezi další významné a osvědčené účinky náleží eliminace pocení, posílení kloubů a kostí, prospěšný efekt k pokožce, podpora růstu vlasů a celkově napomáhá k přirozené obranyschopnosti organismu. Bylina působí coby přírodní antioxidant.
Šalvěj je vhodná rovněž při krvácení dásní, zápachu z úst, ale také se užívá při angíně, kašli. Pomůže v podobě tinktury na hnisající rány, popáleniny, poranění, při štípnutí hmyzem. Rostlina, která uleví od duševního vyčerpání, stresu a naopak je účinná při potížích s pamětí a koncentrací. Jen pozor na to, že bylina snižuje tvorbu mateřského mléka, z tohoto důvodu není vhodná pro těhotné a kojící ženy.
VYUŽITÍ ŠALVĚJE V KUCHYNI
Při svém kulinářském umění lze rostlinu využít jako koření do různých nádivek, pomazánek, kořeněných omáček. Už u našich předků byla šalvěj používána v kuchyni stejně jako majoránka. Můžete ji použít coby koření do mletého masa, zvěřiny, při pečení masa, ryb. Je vhodnou ingrediencí do bylinkového másla či domácí paštiky. Použít lze i do těstovin, k dušené zelenině. Při vaření je třeba dávat opravdu malé množství, neboť je dosti aromatická.
Ať už zvolíte variantu čaje, tinktury či čerstvou nebo sušenou alternativu jako koření, jedno je jisté, na šalvěj a její účinky se můžete zcela spolehnout.
Poslat článek
Tisk
Štítky: šalvěj, babské ucho, využití šalvěje v kuchyni