reklama 3 v magazínu pro ženy
reklama 4 v magazínu pro ženy
reklama 1 v magazínu pro ženy
reklama 5 v magazínu pro ženy

Nepřehlédněte

Auto-erotika

 
celý článek | Andrea Tomanová | přečteno: 11366x 2014.02.20

Poutavá historie spodního prádla

 
celý článek | Martina Limbergová | přečteno: 11143x 2014.09.13

Staročeské koláče

 
celý článek | Kateřina Pořízová | přečteno: 11760x 2015.05.17

newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Super - zdravé luštěniny aneb proč je jíst pravidelně?

 
Super  - zdravé luštěniny aneb proč je jíst pravidelně?

Luštěniny by měly být součástí každého zdravého jídelníčku. Jsou ale zcela nedoceněnou potravinou. Ať už je to špatnými vzpomínkami na školní jídelny nebo nadýmáním, které způsobují. Když se je ale naučíme správně připravovat, zjistíme, že mají velký přínos pro naše zdraví. Na co všechno mají vliv a jak často bychom je měli konzumovat?

 

Vliv luštěnin na zdraví

Ovlivňují:

  • Kardiovaskulární systém
  • Trávicí trakt
  • Fungování organismu

Snižují:

  • Hladinu cholesterolu
  • Riziko vzniku diabetu

Chrání:

  • Před vznikem nádorového onemocnění
  • Před vznikem rakoviny a aterosklerózy

Aby měly luštěniny takové přínosy pro zdraví, je důležitá pravidelná konzumace, a to alespoň 1× týdně. Přesto je tu ale nepříjemný faktor, kterým je nadýmání.

Jak nadýmání eliminovat?

I těchto negativních následků se dá zbavit. Jak se říká, zvyk je železná košile. A proto stačí luštěniny jíst opravdu pravidelně. Nadýmání však můžeme ovlivnit i způsobem přípravy. Jak na to?

 

 

  • Necháme luštěniny po určitou dobu namočené ve vodě (například přes noc)
  • Před vařením vodu slijeme, vaříme je v nové, čisté vodě (namočením se odplaví látky, které způsobují negativní vlivy)
  • Před vařením necháme luštěniny naklíčit
  • Vaříme je s aromatickými bylinkami (saturejka, bazalka, …)
  • Při vaření přidáme kousek mořské řasy (doplní minerální látky – lepší stravitelnost)

Kromě pravidelnosti je důležité taky to, aby se luštěniny připravovaly opravdu důkladně. Měli bychom je vařit, dokud opravdu nezměknou a nebudou stoprocentně poživatelné.

Pokud neholdujete klasickým druhům, jako je hrách, čočka či fazole, nebojte se sáhnout po netradičním řešení. Výborné pokrmy se dají uvařit i ze sóji, arašídů nebo cizrny. Vaší fantazii se meze nekladou!

 

2019.02.22 | Hana Grmelová | přečteno: 983x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: zdraví luštěniny stravování

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Rady a tipy pro nastávající maminky

Vánoce, naše nejkrásnější svátky v roce, jsou už za dveřmi. Mají být nejen časem klidu a pohody, ale mohou se stát ta...
 
celý článek | Kateřina Pořízová | 2015.11.30 | přečteno: 10910x

Jak hubnout bez hladovění a chemických přípravků?

  Možná se vám to nezdá, ale opravdu lze hubnout bez zbytečného hladovění a bez nepřírodních preparátů, kter...
 
celý článek | Admin | 2014.07.11 | přečteno: 10231x

Když se řekne úplněk

Co se vám vybaví při vyřčení slova úplněk? Představíte si bezesnou noc, noční můry, vyjící vlkodlaky, přírodní úkaz, ...
 
celý článek | Kateřina Pořízová | 2014.10.06 | přečteno: 10743x

Spěte zdravě s kvalitními matracemi za slušnou cenu

Mnoho lidí si dnes již uvědomuje, že výběr matrace není záležitostí, kterou by bylo radno podceňovat. Ostatně na její...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2015.06.25 | přečteno: 10629x
 

Portál pro ženy