Nepřehlédněte
Kokosový olej - univerzální exotický pomocník
newsletter
Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek
Super - zdravé luštěniny aneb proč je jíst pravidelně?
Luštěniny by měly být součástí každého zdravého jídelníčku. Jsou ale zcela nedoceněnou potravinou. Ať už je to špatnými vzpomínkami na školní jídelny nebo nadýmáním, které způsobují. Když se je ale naučíme správně připravovat, zjistíme, že mají velký přínos pro naše zdraví. Na co všechno mají vliv a jak často bychom je měli konzumovat?
Vliv luštěnin na zdraví
Ovlivňují:
- Kardiovaskulární systém
- Trávicí trakt
- Fungování organismu
Snižují:
- Hladinu cholesterolu
- Riziko vzniku diabetu
Chrání:
- Před vznikem nádorového onemocnění
- Před vznikem rakoviny a aterosklerózy
Aby měly luštěniny takové přínosy pro zdraví, je důležitá pravidelná konzumace, a to alespoň 1× týdně. Přesto je tu ale nepříjemný faktor, kterým je nadýmání.
Jak nadýmání eliminovat?
I těchto negativních následků se dá zbavit. Jak se říká, zvyk je železná košile. A proto stačí luštěniny jíst opravdu pravidelně. Nadýmání však můžeme ovlivnit i způsobem přípravy. Jak na to?
- Necháme luštěniny po určitou dobu namočené ve vodě (například přes noc)
- Před vařením vodu slijeme, vaříme je v nové, čisté vodě (namočením se odplaví látky, které způsobují negativní vlivy)
- Před vařením necháme luštěniny naklíčit
- Vaříme je s aromatickými bylinkami (saturejka, bazalka, …)
- Při vaření přidáme kousek mořské řasy (doplní minerální látky – lepší stravitelnost)
Kromě pravidelnosti je důležité taky to, aby se luštěniny připravovaly opravdu důkladně. Měli bychom je vařit, dokud opravdu nezměknou a nebudou stoprocentně poživatelné.
Pokud neholdujete klasickým druhům, jako je hrách, čočka či fazole, nebojte se sáhnout po netradičním řešení. Výborné pokrmy se dají uvařit i ze sóji, arašídů nebo cizrny. Vaší fantazii se meze nekladou!
Poslat článek
Tisk
Štítky: zdraví luštěniny stravování