newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

6 tipů, jak správně vymalovat byt

 
6 tipů, jak správně vymalovat byt

Při malováni chceme, aby stěny ladily s ostatním nábytkem a dokreslovaly atmosféru celého interiéru. Jak správně vymalovat ložnici nebo obývací pokoj? A které barvy zvolit? To i další rady zjistíte v článku.

 

1. Vyčkejte na teplé počasí

Teplo a slunce podporuje rychlejší vyschnutí barev. Díky přirozenému slunečnímu světlu se i lépe trefíte do požadovaného odstínu, který by mohl být za interiérového osvětlení zkreslený.

2. Vyberte správný odstín

Před samotným malováním věnujte dostatek času na výběr správného odstínu barev v interiéru. Zamyslete se nad tím, kolik v daném pokoji trávíte času, co v něm nejčastěji děláte a zamyslete se i nad intenzitou světla. Barvy se dělí na teplé, které pocitově hřejí a povzbuzují a na studené, které spíše uklidňují. Každá barva má jiné vlastnosti a plní jiný účel.

 

                                   Při volbě odstínu si dejte na čas, barva pokoje totiž ovlivňuje vaši náladu.

 

  • Bílá – hodí se do malých pokojů, které opticky zvětší. Pří jejím výběru hleďte na co nejvyšší bělost a krycí schopnosti.

  • Žlutá a oranžová – skvěle vypadají v kuchyních nebo obývacích pokojích. Navozují pocit tepla a dobrou náladu. Dávejte si ale pozor, ať nezvolíte příliš tmavý odstín, ten by namísto rozjasnění mohl působit nepříjemně.

  • Červená – barva, která rozhodně není pro každého. K jejímu použití potřebujete velkou místnost a dostatek světla. Na některé jedince působí červená agresivně.

  • Modrá – má uklidňující účinky. Je tedy vhodná například do pracoven.

  • Zelená – při volbě správného odstínu ji můžete umístit skoro kamkoli. Je barvou přírody se spoustou variant, může se tedy řadit jak do teplých, tak do studených barev.

 

                                                      Odstíny zelené barvy se hodí do všech místností.

3. Kupte správnou barvu

Váháte-li nad tím, jakou barvou vymalovat, nabízí se více možností. První variantou je koupit si už namíchaný odstín. Barvy Dulux nabízí například odstín tibetského roucha, nekonečného oceánu nebo indické stepi. Barva Klasik nabízí jak bílé, tak barevné provedení. Druhou možností je pořídit tónovací barvu a vyladit ji přímo v interiéru. Můžete si také nechat barvu namíchat. V Uni Hobby můžete vybírat z 55 000 barev.

 

                     Barvy najdete v nejrůznějších odstínech, vybírat můžete z už namíchaných, nebo tónovacích.

4. Připravte místnost a potřebné vybavení

Před samotným malováním z místnosti odneste menší nábytek a doplňky. Skříně a těžší věci přesuňte do středu místnosti a vše důkladně zakryjte. Skvěle vám k tomu poslouží zakrývací folie. Lišty, zásuvky, vypínače, ale i rámy oken a dveří přelepte páskou. Před tím než začnete malovat, odstraňte loupající se omítku a zasádrujte praskliny. Před nanesením barvy je dobré ošetřit stěny penetrací. Ta přispívá k jejich zpevnění a brání vzniku skvrn.

 

                                                  Pořiďte si kvalitní malířské načiní, usnadní vám práci.

5. Pusťte se do malby

Vše máte připraveno a přichází to hlavní – jak vymalovat pokoj? Nejprve nabarvěte malým štětcem rohy a menší plochy kolem oken, zásuvek a vypínačů. Jakmile budete mít hotovo, přichází na řadu váleček. Malovat začněte od stropu směrem od okna a pokračujte do místnosti. Barvu nanášejte rovnoměrně tak, aby se jednotlivé pruhy překrývaly. Nejčastěji se používají 2 vrstvy barvy. Po dokončení celé místnosti dolaďte detaily. Strhněte pásky kolem oken i vypínačů a domalujte štětcem nedostatky.

                                                              Poslední úpravy dolaďte štětcem.

6. Dopřejte zdím čerstvý vzduch

Pokud jste s výmalbou začali ráno, můžete se už večer těšit na vytoužený výsledek. Při malování vzniká vlhkost, kterou byste měli odvádět ven. Nezapomínejte tedy pravidelně větrat, aby do místnosti proudil čerstvý vzduch. Pokud je vlhkost vyšší, pomůže vám s rychlejším vysoušením například větrák. Pak už jen usedněte do gauče a nezapomeňte se za dobře odvedenou práci pochválit.

 

2018.02.27 | Martina Limbergová | přečteno: 30332x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: domácnost malování jak na to malba barvy

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Kustovnice čínská jako pochoutka i lék

Alternativní způsoby léčení a nejrůznější odnože tradiční medicíny dnes zažívají jakousi renesanci. Také je jako dopl...
 
celý článek | Kateřina Pořízová | 2016.04.16 | přečteno: 30172x

Co byste měli vědět, pokud se rozhodnete užívat vitamíny ve formě doplňků stravy

Doplňky stravy se stávají zejména v období zimy velmi důležité. Čerstvého ovoce a zeleniny máme na talířích bezespo...
 
celý článek | Jana Brandtlová | 2023.01.12 | přečteno: 30144x

Pohodlné a stylové dívčí šaty

V dospělosti je oblečení často skutečným mučením. Obvykle jsou to dámy, které často bezmocně stojí před šatníkem, a přes...
 
celý článek | Admin | 2023.10.02 | přečteno: 577x

Módní teplíčko pro vaše nohy

Něco nám právě šeptá, že je správný čas obout své nožky do tepla. Ano, jsou to teploty pod bodem mrazu, které vidíme ...
 
celý článek | Nikola Liduchová | 2015.12.08 | přečteno: 30065x
 

Portál pro ženy