Nepřehlédněte
Základní potraviny středomořské stravy a jejich blahodárné přínosy
4 zábavné způsoby, jak dodržovat pitný režim
newsletter
Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek
Víte, jak vyvařit roušku?
Jak sterilizovat roušku?
Vůbec nejjednodušším způsobem je dát roušku do pračky, ideálně na program vyvářky (90 °C). Přidat můžete také dezinfekci na prádlo, která podpoří zničení bakterií a virů, a navíc hezky roušku provoní. Aviváž do pračky nepřidávejte. Pokud byste to s ní přehnali, mohla by vám těžká vůně přivodit nevolnost.
Pokud vaše pračka nemá program na 90 °C, postačí i teplota 60 °C. Je ale potřeba prát roušku minimálně půl hodiny, aby byl účinek praní dostatečný.
Jak vyvařit roušku v hrnci?
Bavlněnou roušku můžete vyvařit i pěkně postaru ─ v hrnci. Do čistého hrnce nalejte dostatečné množství vody, ponořte do ní celou roušku a přiveďte k varu. Dejte pozor na to, aby se rouška na některých místech nepřipalovala.
Jak dlouho vyvařovat roušku?
Ústní roušky by se měly v hrnci vyvařovat nejméně 5 minut, V tomto případě samozřejmě platí čím déle, tím lépe. Po sterilizaci nechte roušku ve vodě vychladnout. Poté ji vyndejte a na čistém místě nechte uschnout.
Je dobré roušku žehlit?
Někteří lidé roušky po uschnutí ještě žehlí. Jestliže jste roušku vyvařili na 90 °C a více, potřeba to není. Samozřejmě tím ale nic nezkazíte. Žehlením totiž likvidujete poslední zbytky bakterií a virů uvnitř vlákna látky. Navíc díky žehlení rouška získává zpět svůj tvar, není zmačkaná a lépe sedne na obličej. Používejte napařovací žehličku.
Co s vypravými rouškami?
Čisté a vyprané roušky rozhodně nenechávejte ležet jen tak kdekoliv. Pokud roušku zrovna nenosíte na obličeji, dejte ji do uzavíratelného igelitového pytlíku nebo plastové krabičky. Roušky skladujte odděleně, aby se navzájem nekontaminovaly. Vše samozřejmě předtím řádně vydezinfikujte.
Poslat článek
Tisk
Štítky: zdraví, rouška, koronavirus, corona, covid-19