newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

reklama 6 v magazínu pro ženy

Nejlepší čajové dýchánky pro zimní zdraví a pohodu

 
Nejlepší čajové dýchánky pro zimní zdraví a pohodu

„Obyčejný“ čaj je jedna z nejneobyčejnějších věcí vůbec. Desítky chutí a příchutí, dokáže léčit i povzbudit, v zimě zahřeje celé tělo, v létě osvěží.

Máme tu zimu a s ní recepty na přesně ty správné čaje, které k této sezóně patří. A kouzlit přitom můžete i s kořením nebo ovocem, které právě doma máte.

 

Rychlovka pro zahřátí

Budete potřebovat: kořen zázvoru, 2 ruličky skořice, 6 kousků hřebíčku, citron a med.

Dejte vařit 2 litry vody. Pomocí škrabky oloupejte kořen zázvoru a ukrojte z něj asi 4 plátky na ozdobu sklenic. Zbytek zázvoru najemno nastrouhejte.

Zázvorovou drť dejte do konvice na čaj společně s čerstvou citronovou šťávou a voňavým kořením. Vše pak zalijte vroucí vodou a nechte louhovat asi 5 až 8 minut. Hotový čaj doslaďte medem nebo javorovým sirupem. Servírujte ve sklenicích s plátkem zázvoru a plátkem citronu.

                                                                

Věděly jste o čaji, že…

Hned ze začátku se podívejme na zajímavosti, které k práci s čajem neodmyslitelně patří a o kterých jste možná ještě neslyšely.

Na chuť čaje má vliv i to, v čem je servírovaný. Podle odborníků by se měl podávat výhradně v porcelánových nádobách, sklu nebo glazované keramice. Naprosto nevhodný je kov, plasty a přírodní materiály. Pro louhování některých druhů čajů (černý čaj, oolong a podobně) je nejlepší litinová konvice, která perfektně udrží teplo.

                                                                

Zeleným čajům naopak skvěle prospívá skleněná konvice, ve které postupně dochází k poklesu teploty vody.

Ovšem, ještě než čaj začnete servírovat, nahřejte hrnky! Čaj v nich chutná výrazně lépe.

Zimní směs pro zdraví a vůni v celém bytě

Budete potřebovat: menší červené jablko a hrušku, lžičku ibišku, hrst rozdrcených šípků, ruličku skořice, 2 hřebíčky, šťávu z čerstvého pomeranče a med.

Všechno ovoce nakrájejte na kostičky a smíchejte je s nadrcenými šípky, ibiškem, hřebíčky a skořicí. Směs zalijte horkou vodou a nechte 15 minut louhovat. Hotový čaj sceďte a počkejte, až trochu vychladne. Na závěr přidejte šťávu z pomeranče a med.

                                                                

Dýchánek á la pečené jablko

Budete potřebovat: 1 kg ovoce (můžete použít opravdu jakékoli druhy ovoce, které vám chutnají, čerstvé i zamražené), 1 kg cukru krystal, lžičku skořice, 2 dcl rumu, citron a 3 hřebíčky.

Ovoce nakrájejte na malé kousky a smíchejte ho s cukrem, rumem, skořicí, hřebíčkem a citronem. Směs potom navrstvěte do hlubšího pekáčku a pečte na 220 °C asi 45 minut. Během pečení směs několikrát promíchejte, aby pustila šťávu. Po upečení čaj nadávkujte do malých skleniček a zavíčkujte. Sklenice otočte zhruba na 5 minut dnem vzhůru.

Hotový čaj servírujte tak, že do šálku dáte 1 až 3 lžičky pečené směsi a zalijete ji horkou vodou.

                                                                

Nádech exotiky z Indie

Budete potřebovat: hmoždíř, konvici na čaj se sítkem, lžíci sypaného černého čaje, zázvor, 4 hřebíčky, ½ ruličky skořice, 3 kuličky nového koření, několik semínek kardamomu, mléko a med.

Do konvičky o objemu 1 litr si nakrájejte asi 3 centimetry zázvoru a zasypte ho černým čajem. V hmoždíři si rozdrťte hřebíčky, skořici, nové koření a kardamom. Voňavou směs koření nasypte do konvice a vše zalijte vroucí vodou. Čaj nechte louhovat 3 minuty, poté ho servírujte s mlékem a medem. Lahodná chuť a exotická vůně vás možná příjemně překvapí.

Ale nezapomeňte si pořádně užít chuť, vůni i teplo každého z našich čajů, a k tomu příjemný pocit domova.

 

 

2021.01.13 | Jana Brandtlová | přečteno: 2130x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: čaj zima zdraví ovoce koření

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Jak vařit fenykl

Aromatický fenykl není v naší kuchyni až tak obvyklý. To je škoda, protože je skvělým lékem na trávicí potíže a mnoho...
 
celý článek | Darina Adámková | 2013.07.08 | přečteno: 17349x

POPRASKANÉ KOUTKY - JAK VZNIKAJÍ A CO S NIMI

Kůže na rtech je jemná a tenká, proto je náchylnější k různým poraněním. Jedním z takových běžných problémů jsou poprask...
 
celý článek | Tereza Nechvílová | 2018.11.18 | přečteno: 10070x

Dámské zeštíhlující spodní prádlo aneb klamání povoleno

Milé dámy, kolik z vás je opravdu spokojeno se svou postavou a netouží ani na chvíli něco vylepšit? Předpokládám, že moc...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2014.08.19 | přečteno: 16651x

Alkohol - metla lidstva

Párty začíná. Padne první sklenka, druhá, třetí…. pak už raději přestanete drinky počítat. Nejdřív jste rozesm...
 
celý článek | Zuzana Ditzelová | 2014.04.07 | přečteno: 15158x
 

Portál pro ženy