Nepřehlédněte
Poznejte kouzlo aromatických olejů pro blaho těla i duše
Malá holka na cestě do velkého světa San Francisca
newsletter
Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek
Nejlepší čajové dýchánky pro zimní zdraví a pohodu
„Obyčejný“ čaj je jedna z nejneobyčejnějších věcí vůbec. Desítky chutí a příchutí, dokáže léčit i povzbudit, v zimě zahřeje celé tělo, v létě osvěží.
Máme tu zimu a s ní recepty na přesně ty správné čaje, které k této sezóně patří. A kouzlit přitom můžete i s kořením nebo ovocem, které právě doma máte.
Rychlovka pro zahřátí
Budete potřebovat: kořen zázvoru, 2 ruličky skořice, 6 kousků hřebíčku, citron a med.
Dejte vařit 2 litry vody. Pomocí škrabky oloupejte kořen zázvoru a ukrojte z něj asi 4 plátky na ozdobu sklenic. Zbytek zázvoru najemno nastrouhejte.
Zázvorovou drť dejte do konvice na čaj společně s čerstvou citronovou šťávou a voňavým kořením. Vše pak zalijte vroucí vodou a nechte louhovat asi 5 až 8 minut. Hotový čaj doslaďte medem nebo javorovým sirupem. Servírujte ve sklenicích s plátkem zázvoru a plátkem citronu.
Věděly jste o čaji, že…
Hned ze začátku se podívejme na zajímavosti, které k práci s čajem neodmyslitelně patří a o kterých jste možná ještě neslyšely.
Na chuť čaje má vliv i to, v čem je servírovaný. Podle odborníků by se měl podávat výhradně v porcelánových nádobách, sklu nebo glazované keramice. Naprosto nevhodný je kov, plasty a přírodní materiály. Pro louhování některých druhů čajů (černý čaj, oolong a podobně) je nejlepší litinová konvice, která perfektně udrží teplo.
Zeleným čajům naopak skvěle prospívá skleněná konvice, ve které postupně dochází k poklesu teploty vody.
Ovšem, ještě než čaj začnete servírovat, nahřejte hrnky! Čaj v nich chutná výrazně lépe.
Zimní směs pro zdraví a vůni v celém bytě
Budete potřebovat: menší červené jablko a hrušku, lžičku ibišku, hrst rozdrcených šípků, ruličku skořice, 2 hřebíčky, šťávu z čerstvého pomeranče a med.
Všechno ovoce nakrájejte na kostičky a smíchejte je s nadrcenými šípky, ibiškem, hřebíčky a skořicí. Směs zalijte horkou vodou a nechte 15 minut louhovat. Hotový čaj sceďte a počkejte, až trochu vychladne. Na závěr přidejte šťávu z pomeranče a med.
Dýchánek á la pečené jablko
Budete potřebovat: 1 kg ovoce (můžete použít opravdu jakékoli druhy ovoce, které vám chutnají, čerstvé i zamražené), 1 kg cukru krystal, lžičku skořice, 2 dcl rumu, citron a 3 hřebíčky.
Ovoce nakrájejte na malé kousky a smíchejte ho s cukrem, rumem, skořicí, hřebíčkem a citronem. Směs potom navrstvěte do hlubšího pekáčku a pečte na 220 °C asi 45 minut. Během pečení směs několikrát promíchejte, aby pustila šťávu. Po upečení čaj nadávkujte do malých skleniček a zavíčkujte. Sklenice otočte zhruba na 5 minut dnem vzhůru.
Hotový čaj servírujte tak, že do šálku dáte 1 až 3 lžičky pečené směsi a zalijete ji horkou vodou.
Nádech exotiky z Indie
Budete potřebovat: hmoždíř, konvici na čaj se sítkem, lžíci sypaného černého čaje, zázvor, 4 hřebíčky, ½ ruličky skořice, 3 kuličky nového koření, několik semínek kardamomu, mléko a med.
Do konvičky o objemu 1 litr si nakrájejte asi 3 centimetry zázvoru a zasypte ho černým čajem. V hmoždíři si rozdrťte hřebíčky, skořici, nové koření a kardamom. Voňavou směs koření nasypte do konvice a vše zalijte vroucí vodou. Čaj nechte louhovat 3 minuty, poté ho servírujte s mlékem a medem. Lahodná chuť a exotická vůně vás možná příjemně překvapí.
Ale nezapomeňte si pořádně užít chuť, vůni i teplo každého z našich čajů, a k tomu příjemný pocit domova.
Poslat článek
Tisk
Štítky: čaj zima zdraví ovoce koření