newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Nejlepší čajové dýchánky pro zimní zdraví a pohodu

 
 

Rychlovka pro zahřátí

Budete potřebovat: kořen zázvoru, 2 ruličky skořice, 6 kousků hřebíčku, citron a med.

Dejte vařit 2 litry vody. Pomocí škrabky oloupejte kořen zázvoru a ukrojte z něj asi 4 plátky na ozdobu sklenic. Zbytek zázvoru najemno nastrouhejte.

Zázvorovou drť dejte do konvice na čaj společně s čerstvou citronovou šťávou a voňavým kořením. Vše pak zalijte vroucí vodou a nechte louhovat asi 5 až 8 minut. Hotový čaj doslaďte medem nebo javorovým sirupem. Servírujte ve sklenicích s plátkem zázvoru a plátkem citronu.

                                                                

Věděly jste o čaji, že…

Hned ze začátku se podívejme na zajímavosti, které k práci s čajem neodmyslitelně patří a o kterých jste možná ještě neslyšely.

Na chuť čaje má vliv i to, v čem je servírovaný. Podle odborníků by se měl podávat výhradně v porcelánových nádobách, sklu nebo glazované keramice. Naprosto nevhodný je kov, plasty a přírodní materiály. Pro louhování některých druhů čajů (černý čaj, oolong a podobně) je nejlepší litinová konvice, která perfektně udrží teplo.

                                                                

Zeleným čajům naopak skvěle prospívá skleněná konvice, ve které postupně dochází k poklesu teploty vody.

Ovšem, ještě než čaj začnete servírovat, nahřejte hrnky! Čaj v nich chutná výrazně lépe.

Zimní směs pro zdraví a vůni v celém bytě

Budete potřebovat: menší červené jablko a hrušku, lžičku ibišku, hrst rozdrcených šípků, ruličku skořice, 2 hřebíčky, šťávu z čerstvého pomeranče a med.

Všechno ovoce nakrájejte na kostičky a smíchejte je s nadrcenými šípky, ibiškem, hřebíčky a skořicí. Směs zalijte horkou vodou a nechte 15 minut louhovat. Hotový čaj sceďte a počkejte, až trochu vychladne. Na závěr přidejte šťávu z pomeranče a med.

                                                                

Dýchánek á la pečené jablko

Budete potřebovat: 1 kg ovoce (můžete použít opravdu jakékoli druhy ovoce, které vám chutnají, čerstvé i zamražené), 1 kg cukru krystal, lžičku skořice, 2 dcl rumu, citron a 3 hřebíčky.

Ovoce nakrájejte na malé kousky a smíchejte ho s cukrem, rumem, skořicí, hřebíčkem a citronem. Směs potom navrstvěte do hlubšího pekáčku a pečte na 220 °C asi 45 minut. Během pečení směs několikrát promíchejte, aby pustila šťávu. Po upečení čaj nadávkujte do malých skleniček a zavíčkujte. Sklenice otočte zhruba na 5 minut dnem vzhůru.

Hotový čaj servírujte tak, že do šálku dáte 1 až 3 lžičky pečené směsi a zalijete ji horkou vodou.

                                                                

Nádech exotiky z Indie

Budete potřebovat: hmoždíř, konvici na čaj se sítkem, lžíci sypaného černého čaje, zázvor, 4 hřebíčky, ½ ruličky skořice, 3 kuličky nového koření, několik semínek kardamomu, mléko a med.

Do konvičky o objemu 1 litr si nakrájejte asi 3 centimetry zázvoru a zasypte ho černým čajem. V hmoždíři si rozdrťte hřebíčky, skořici, nové koření a kardamom. Voňavou směs koření nasypte do konvice a vše zalijte vroucí vodou. Čaj nechte louhovat 3 minuty, poté ho servírujte s mlékem a medem. Lahodná chuť a exotická vůně vás možná příjemně překvapí.

Ale nezapomeňte si pořádně užít chuť, vůni i teplo každého z našich čajů, a k tomu příjemný pocit domova.

 

 

| přečteno: 30465x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: čaj, zima, zdraví, ovoce, koření

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Cvičením k dokonalosti aneb taky cvičím s Jillian

Tak je to tady. Šestinedělí skončilo, konečně mohu zatočit se špíčky…a špeky. Potřebuju tak zhruba patnáct kil...
 
celý článek | Ing. Šárka Spáčilová | 2015.01.12 | přečteno: 30456x

Stává se z vás šedá myška? Únava, stres a spousta práce…

Jste samá práce a žádná zábava? Okolí vám neustále opakuje, jak vypadáte bledě, unaveně a celkově ve stresu? Přestává...
 
celý článek | Monika Holemá | 2013.05.07 | přečteno: 30509x

Čeká vás ve škole tripartita? Co to je a proč odzvonilo třídním schůzkám?

Třídní schůzka je pro rodiče leckdy utrpení. Třída plná rodičů, nervózní pedagog a přehršel informací, kde je leckdy pou...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2024.05.01 | přečteno: 948x

Tipy na letní líčení - stíny v tužce

Tropické teploty stále vládnou Českem a být perfketně nalíčená déle než dve hodiny se zdá nemožné. Proto vám přináším...
 
celý článek | Barbora Juřeníková | 2015.07.21 | přečteno: 30521x
 

Portál pro ženy