Nepřehlédněte
Stylově a prakticky: Jak zvolit správnou velikost kabelky pro každou příležitost
Jen líčení podle tvaru obličeje to může být
Náročné životní lekce: Proč přicházejí a kdy se mohou vracet jako bumerang?
newsletter
Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek
Velikonoční beránek 3x jinak
Beránek číslo jedna: Tvarohový beránek
Co budeme potřebovat:
- 200 g změklé na malé kousky nakrájené Hery
- 180 g moučkového cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
- 3 vejce
- 250 g měkkého tvarohu
- 100 ml mléka
- 250 g polohrubé mouky
- 1/2 balíčku kypřicího prášku do pečiva
- Tuk a hrubou mouku na vysypání formy
Nakrájenou měkkou Heru utřeme s práškovým i vanilkovým cukrem, přidáme celá vejce a ušleháme do pěny. Zvlášť si smícháme tvaroh s mlékem, aby se lépe zapracovával, a přidáme do těsta. Úplně nakonec přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva.
Formu na beránka důkladně vymažeme a vysypeme. Opatrně naplníme těstem a dáme do vyhřáté trouby, pečeme na 160°C zhruba 40-45 minut. Po upečení nechejte beránka mírně vychladnout a až potom vyklopte.
(z tohoto množství vám nejspíš zbude těsto i na jednu menší bábovku)
Beránek číslo dva: Biskupský beránek
Co budeme potřebovat:
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 1 prášek do pečiva
- 1 hrnek pískového cukru
- nastrouhaná kůra z 1/2 dobře omytého citronu
- 4 vejce
- 1/2 hrnku mléka
- 2 PL rozinek
- 1 PL kandovaného ovoce
- 1 PL sekaných vlašských ořechů
- 1 PL sekané čokolády
- Tuk a hrubou mouku na vysypání formy
V míse smícháme mouku, prášek do pečiva, cukr a strouhanou kůru. V jiné misce (stačí metličkou) rozšleháme vejce s mlékem. Vylijeme do suché směsi a důkladně zapracujeme. Přidáme všechny dobroty (nemusíte striktně dodržovat množství, ani druh). Promícháme.
Formu na beránka důkladně vymažeme a vysypeme. Opatrně naplníme těstem a dáme do vyhřáté trouby, pečeme na 160°C zhruba 50-55 minut. Po upečení nechejte beránka mírně vychladnout a až potom vyklopte.
Beránek číslo tři: Piškotový beránek
Co budeme potřebovat:
- 5 vajec (oddělíme žloutky od bílků)
- 1 vanilkový cukr
- 250 g moučkového cukru
- Půl citrónu (budeme potřebovat kůru i šťávu)
- 1ČL mandlového aroma
- 300g prosáté polohrubé mouky
- Tuk a hrubou mouku na vysypání formy
V míse utřeme žloutky s cukry, citrónovou kůrou a polévkovou lžičkou mandlového aroma, přidáme šťávu z citrónu, prosátou mouku a na konec do tuha ušlehaný sníh z bílků (klidně přidejte při šlehání špetku soli). Sníh vmíchejte lehce a opatrně!
Formu na beránka důkladně vymažeme a vysypeme. Opatrně naplníme těstem a dáme do vyhřáté trouby, pečeme na 160°C zhruba 45-50 minut. Po upečení nechejte beránka mírně vychladnout a až potom vyklopte.
Nezapomeňte, pokud máte formu přikrývací, musíte důkladně vymazat i vysypat obě časti. Pokud jste zvyklé, nebo raději vysypáváte formu strouhankou, klidně můžete!! Také záleží na tom, jak velkou máte formu, možná budete muset množství surovin upravit podle zkušeností.
A jak beránka ozdobit? Fantazii se meze nekladou ;)
Můžete polít čokoládou, bílkovou polevou (bílek, cukr, citrónová šťáva), potřít máslem a zasypat kokosem, ozdobit máslovým krémem… Očička z hrozinek, ořechů, lentilek. A kolem krku mašli se zvonečkem ;)
Foto: http://www.freedigitalphotos.net/
Poslat článek
Tisk
Štítky: Velikonoce, beránek, velikonoční recepty