newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Velikonoční beránek 3x jinak

 
 

Beránek číslo jedna: Tvarohový beránek

Co budeme potřebovat:

  •          200 g změklé na malé kousky nakrájené Hery
  •          180 g moučkového cukru
  •          1 balíček vanilkového cukru
  •          3 vejce
  •          250 g měkkého tvarohu
  •          100 ml mléka
  •          250 g polohrubé mouky
  •          1/2 balíčku kypřicího prášku do pečiva
  •          Tuk a hrubou mouku na vysypání formy

Nakrájenou měkkou Heru utřeme s práškovým i vanilkovým cukrem, přidáme celá vejce a ušleháme do pěny. Zvlášť si smícháme tvaroh s mlékem, aby se lépe zapracovával, a přidáme do těsta. Úplně nakonec přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva.

Formu na beránka důkladně vymažeme a vysypeme. Opatrně naplníme těstem a dáme do vyhřáté trouby, pečeme na 160°C zhruba 40-45 minut. Po upečení nechejte beránka mírně vychladnout a až potom vyklopte.

(z tohoto množství vám nejspíš zbude těsto i na jednu menší bábovku)

Beránek číslo dva: Biskupský beránek

Co budeme potřebovat:

  •          2 hrnky polohrubé mouky
  •          1 prášek do pečiva
  •          1 hrnek pískového cukru
  •          nastrouhaná kůra z 1/2 dobře omytého citronu
  •          4 vejce
  •          1/2 hrnku mléka
  •          2 PL rozinek
  •          1 PL kandovaného ovoce
  •          1 PL sekaných vlašských ořechů
  •          1 PL sekané čokolády
  •          Tuk a hrubou mouku na vysypání formy

V míse smícháme mouku, prášek do pečiva, cukr a strouhanou kůru. V jiné misce (stačí metličkou) rozšleháme vejce s mlékem. Vylijeme do suché směsi a důkladně zapracujeme. Přidáme všechny dobroty (nemusíte striktně dodržovat množství, ani druh). Promícháme.

Formu na beránka důkladně vymažeme a vysypeme. Opatrně naplníme těstem a dáme do vyhřáté trouby, pečeme na 160°C zhruba 50-55 minut. Po upečení nechejte beránka mírně vychladnout a až potom vyklopte.

 

Beránek číslo tři: Piškotový beránek

Co budeme potřebovat:

  •          5 vajec (oddělíme žloutky od bílků)
  •          1 vanilkový cukr
  •          250 g moučkového cukru
  •          Půl citrónu (budeme potřebovat kůru i šťávu)
  •          1ČL mandlového aroma
  •          300g prosáté polohrubé mouky
  •          Tuk a hrubou mouku na vysypání formy

V míse utřeme žloutky s cukry, citrónovou kůrou a polévkovou lžičkou mandlového aroma, přidáme šťávu z citrónu, prosátou mouku a na konec do tuha ušlehaný sníh z bílků (klidně přidejte při šlehání špetku soli). Sníh vmíchejte lehce a opatrně!

Formu na beránka důkladně vymažeme a vysypeme. Opatrně naplníme těstem a dáme do vyhřáté trouby, pečeme na 160°C zhruba 45-50 minut. Po upečení nechejte beránka mírně vychladnout a až potom vyklopte.

 

Nezapomeňte, pokud máte formu přikrývací, musíte důkladně vymazat i vysypat obě časti. Pokud jste zvyklé, nebo raději vysypáváte formu strouhankou, klidně můžete!! Také záleží na tom, jak velkou máte formu, možná budete muset množství surovin upravit podle zkušeností.

 

A jak beránka ozdobit? Fantazii se meze nekladou ;)

Můžete polít čokoládou, bílkovou polevou (bílek, cukr, citrónová šťáva), potřít máslem a zasypat kokosem, ozdobit máslovým krémem… Očička z hrozinek, ořechů, lentilek. A kolem krku mašli se zvonečkem ;)

 

Foto: http://www.freedigitalphotos.net/

| přečteno: 30655x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: Velikonoce, beránek, velikonoční recepty

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Pryč s Mařenou!

  Pryč s Mařenou   Velikonoce jsou sice bezpochyby křesťanskou tradicí, ale vlivy pohanské jsou...
 
celý článek | Irena Lochmanová | 2013.03.20 | přečteno: 30480x

Jak ochránit svou pleť před mrazem?

Na to, že je konec listopadu, jsou teploty venku ještě docela příznivé. Mrazivé zimní dny se ale stejně nezadržitelně bl...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2014.11.26 | přečteno: 30493x

Můj čtenářský deník I.

  Aneb 512stran poněkud lechtivého čtení. ...
 
celý článek | Andrea Tomanová | 2014.03.11 | přečteno: 30461x

Nepodléhejte podzimní únavě! Přírodní doping pro váš mozek můžete vyhrát právě teď

Soutěž již byla ukončena. Děkujeme za účast a gratulujeme výhercům! ...
 
celý článek | Admin | 2015.09.17 | přečteno: 30720x
 

Portál pro ženy