newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

TYMIÁN – OCHRÁNCE IMUNITY

 
 

PĚSTOVÁNÍ

Tymián obecný (Thymus vulgaris) je divoká bylina pocházející ze Středomoří, daří se jí v slunečném teplém prostředí, sušších a lehčích půdách. Dobře snáší i velmi vysoké teploty. Existuje více jak 100 odrůd a hybridů tymiánu, které se od sebe liší nejen tvarem listů a květenství, ale i vůní a chutí.

HISTORIE

Jelikož má skvělé konzervační schopnosti, už staří Egypťané používali tymián při procesu mumifikace k balzamování zemřelých. Řekové zase tuto bylinku zapalovali a pomocí kouře zaháněli zlé duchy, vyvolávali božstvo a čistili vzduch. Užitek našel také při uzení masa. Ve staré době tato bylina byla též spojována s odvahou, takže gladiátoři používali tymián před bojem k posílení síly a sebevědomí. Ve středověku nosila šlechta snítku tymiánu připevněnou nebo vyšitou na oblečení, aby je uchránila před nemocemi. Kromě symbolu síly, odvahy a činu sloužil tymián i jako symbol něhy a dobroty a dodnes je v jižní Francii sázen k ochraně před zlými sny.

ZDRAVOTNÍ ÚČINKY

Tyminán obsahuje mnoho vitamínů a minerálních látek, hlavně vitamínů skupiny B, C a E, dále vitamín K, železo, vápník, selen, měď a mnoho dalších zdraví prospěšných látek, například silice, třísloviny či flavonoidy.

Díky těmto látkám je označován jako přírodní antibiotikum a hodí se k léčbě nemocí dýchacích cest, především ulevuje od kašle, působí při potížích s trávením, nadýmání a průjmu či nechutenství. Pozitivně působí i na psychiku a spánek.

POUŽITÍ

Nejčastěji se užívá bylinka vnitřně jako tinktura, kapky nebo čaj, lze jej také aplikovat zevně. Koupele a obklady vám pomou při proleženinách, vředech či mykózách.

Nemáte-li po ruce v zimě zrovna čerstvou bylinku, prokáže vám stejnou službu i tymián sušený. Připravit si můžete například domácí tymiánový sirup. Stačí, když do hrnce nalijete hrnek studené vody, přimícháte půl hrnku cukru a necháte svařit. Poté odstavte a přisypte 10 – 12 g sušeného tymiánu a necháte louhovat do druhého dne. Poté přeceďte a uchovávejte v chladu.

 

 

| přečteno: 30435x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: tymián, imunita, zdraví, kašel

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Jak zklidnit mysl

Společným jmenovatelem téměř všech trápení je v dnešní době uspěchanost. Ráno vstaneme z postele a už uvažujeme, co v...
 
celý článek | Mgr. Daniela Krejčí | 2014.07.18 | přečteno: 30645x

Vše potřebné pro cyklistiku

Během jízdy na kole se nejen dokážete maximálně unavit, ale zároveň i načerpat mnoho duševních sil. Na rozdíl od mnoha j...
 
celý článek | Nina Albertová | 2021.08.24 | přečteno: 30562x

Moučník nejen na neděli: Rychlá žlutá babeta

Léto klepe na dveře a přirozeně nás všechny táhne ven. Vždyť komu by se v tak krásných dnech chtělo sedět doma, ...
 
celý článek | Kateřina Pořízová | 2016.06.18 | přečteno: 30644x

Osvěžující řezy s džusovou polevou

Čekáte návštěvu? Nebo jen přemýšlíte, co dobrého si dát jako dezert ke kafíčku po nedělním obědě? Vyzkoušejte osvěžuj...
 
celý článek | Kateřina Pořízová | 2015.02.21 | přečteno: 30972x
 

Portál pro ženy