reklama 5 v magazínu pro ženy

Nepřehlédněte

Já se prostě mám rád!

 
celý článek | Beáta Matyášová | přečteno: 14664x 2013.06.16

Proč si nevyrobit psí boty?

 
celý článek | Potvora Fintivá | přečteno: 15849x 2014.06.25

I školní výlet může být zábavný

 
celý článek | Admin | přečteno: 12419x 2017.01.11

newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Moučník nejen na neděli: Rychlá žlutá babeta

 
Moučník nejen na neděli: Rychlá žlutá babeta

Léto klepe na dveře a přirozeně nás všechny táhne ven. Vždyť komu by se v tak krásných dnech chtělo sedět doma, a co teprve trávit zbytečně dlouhou dobu u sporáku. K víkendové pohodě ale patří i dobrá kávička a taková sladká tečka k ní vůbec není marná. Zkuste proto naši rychlou žlutou babetu!

 

 

Rychlou žlutou babetou dnes nemyslíme proslulý moped, kterým se dopravíte do nejbližší cukrárny, abyste tam vyluxovali zásoby moučníků. Celé je to mnohem prostší. Naše babeta je vám ale dost možná stejně důvěrně známá. Také si pamatujete na tu lehkou buchtu, která na dálku voněla po citrónu a prodávala se v hliníkové vaničce? To je ona! Upečte si ji doma! Tady je recept.

Rychlá žlutá babeta

Suroviny:

  • 4 vejce
  • 20 dkg moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 dl oleje
  • 1 dl mléka
  • 1 lžíce rumu nebo vaječného likéru
  • 25 dkg polohrubé mouky (může být i 1:1 s hladkou nebo špaldovou)
  • šťáva a kůra z dvou středně velkých citrónů

 

Příprava:

Troubu předehřejeme na 165 °C. Oddělíme bílky od žloutků a z bílků vyšleháme tuhý sníh. V jiné míse utřeme do pěny žloutky s cukrem a vanilkovým cukrem. Postupně přimícháme nejprve všechny tekuté, poté všechny sypké přísady, citrónovou kůru a šťávu podle chuti. Nakonec už jen zlehka vmícháme sníh. Vznikne vláčné těsto, které pomalu stéká z vařečky. Hmotu nalijeme do vymazané a vysypané formy nebo na plech běžných rozměrů. Recept je vhodný i pro pečení bábovky, vyššího věnce nebo muffinů. Babetu pečeme 35 - 45 minut dozlatova a propečení zkoušíme klasickou špejlovou metodou. Respektujeme zkušenosti s vlastní troubou. Babeta je příjemně vláčná, nikoliv však suchá, má krásnou žlutou barvu a svěží citrónovou chuť i vůni. Podáváme ji pocukrovanou nebo poléváme citrónovou (příp. limetkovou) polevou.

 

TIP: Recept na limetkovou polevu:

Třete asi hrníček moučkového cukru, šťávu a kůru z jedné limetky a 3 lžíce teplé vody tak dlouho, dokud nebude poleva pěkně hustá a nebude se tzv. táhnout. Podle potřeby přidávejte po troškách buď cukr, nebo vodu.

 

Dobrou chuť!  

2016.06.18 | Kateřina Pořízová | přečteno: 13345x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: rychlá žlutá babeta citrónová buchta recept

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Pořiďte si na zimu krásný stylový kabát

Vhodně zvolený dámský kabát zahřeje a zároveň v něm budete vypadat dobře. Důležitý je excelentní střih a kvalitn...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2015.10.15 | přečteno: 13851x

Stylové kozačky pro nadcházející podzim a zimu

Nedá se nic dělat, léto je opravdu pryč a pomalu se blíží chladné podzimní a zimní dny. Je na čase vytřídit botník, p...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2014.09.04 | přečteno: 14304x

Seriál o grilování: 2. díl – Proč jsou plynové grily tak oblíbené?

Slunečná odpoledne a vlahé večery se rychle blíží, je tedy na čase představit si další z typů grilů, pokud elekt...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2016.05.02 | přečteno: 12080x

Nenechte si alergiemi kazit radost z přicházejícího jara

Jaro je tu, což je pro většinu lidí důvodem k radosti. Však je tak krásný pohled na znovu oživlou a rozkvetlou p...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2016.03.29 | přečteno: 12179x
 

Portál pro ženy