reklama 5 v magazínu pro ženy

Nepřehlédněte

Tipy na snídaně

 
celý článek | Markéta Zuziaková | přečteno: 29926x 2020.09.23

Vyhrajte luxusní vůni Flora Chic

 
celý článek | Admin | přečteno: 29957x 2017.11.11

Ekologie a pečivo: Papírové sáčky jako cesta k udržitelnosti

 
celý článek | Lea Kubová | přečteno: 145x 2023.11.22

newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Moučník nejen na neděli: Rychlá žlutá babeta

 
Moučník nejen na neděli: Rychlá žlutá babeta

Léto klepe na dveře a přirozeně nás všechny táhne ven. Vždyť komu by se v tak krásných dnech chtělo sedět doma, a co teprve trávit zbytečně dlouhou dobu u sporáku. K víkendové pohodě ale patří i dobrá kávička a taková sladká tečka k ní vůbec není marná. Zkuste proto naši rychlou žlutou babetu!

 

 

Rychlou žlutou babetou dnes nemyslíme proslulý moped, kterým se dopravíte do nejbližší cukrárny, abyste tam vyluxovali zásoby moučníků. Celé je to mnohem prostší. Naše babeta je vám ale dost možná stejně důvěrně známá. Také si pamatujete na tu lehkou buchtu, která na dálku voněla po citrónu a prodávala se v hliníkové vaničce? To je ona! Upečte si ji doma! Tady je recept.

Rychlá žlutá babeta

Suroviny:

  • 4 vejce
  • 20 dkg moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 dl oleje
  • 1 dl mléka
  • 1 lžíce rumu nebo vaječného likéru
  • 25 dkg polohrubé mouky (může být i 1:1 s hladkou nebo špaldovou)
  • šťáva a kůra z dvou středně velkých citrónů

 

Příprava:

Troubu předehřejeme na 165 °C. Oddělíme bílky od žloutků a z bílků vyšleháme tuhý sníh. V jiné míse utřeme do pěny žloutky s cukrem a vanilkovým cukrem. Postupně přimícháme nejprve všechny tekuté, poté všechny sypké přísady, citrónovou kůru a šťávu podle chuti. Nakonec už jen zlehka vmícháme sníh. Vznikne vláčné těsto, které pomalu stéká z vařečky. Hmotu nalijeme do vymazané a vysypané formy nebo na plech běžných rozměrů. Recept je vhodný i pro pečení bábovky, vyššího věnce nebo muffinů. Babetu pečeme 35 - 45 minut dozlatova a propečení zkoušíme klasickou špejlovou metodou. Respektujeme zkušenosti s vlastní troubou. Babeta je příjemně vláčná, nikoliv však suchá, má krásnou žlutou barvu a svěží citrónovou chuť i vůni. Podáváme ji pocukrovanou nebo poléváme citrónovou (příp. limetkovou) polevou.

 

TIP: Recept na limetkovou polevu:

Třete asi hrníček moučkového cukru, šťávu a kůru z jedné limetky a 3 lžíce teplé vody tak dlouho, dokud nebude poleva pěkně hustá a nebude se tzv. táhnout. Podle potřeby přidávejte po troškách buď cukr, nebo vodu.

 

Dobrou chuť!  

2016.06.18 | Kateřina Pořízová | přečteno: 29941x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: rychlá žlutá babeta citrónová buchta recept

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Yeonmi Parková: Abych přežila

Jsou knihy, u kterých si ani neuvědomíte, jak běží čas. Tady jsem si ani neuvědomila, že jsem v polovině a z&nbs...
 
celý článek | Renata Petříčková | 2016.01.28 | přečteno: 30027x

Houby jako jedna z cest ke zdraví

Cesta ke zdraví by pro nás měla být jednou z těch nejdůležitějších. Naše zdraví máme jen jedno a je tedy třeba si ho váž...
 
celý článek | Admin | 2019.05.26 | přečteno: 29902x

Babo, raď

Občas všichni procházíme životními eskapádami, jimž bychom se raději obloukem vyhnuli. Chvílemi už si nevíme rady a o...
 
celý článek | Mgr. Daniela Krejčí | 2015.02.26 | přečteno: 29903x

Červenám se? No a co...?

Stydlivost, červenání, rudnutí. Řeknete si: boj s větrnými mlýny. Záležitost, která vás provází odmalinka. Vybavíte s...
 
celý článek | Kateřina Pořízová | 2014.08.08 | přečteno: 29971x
 

Portál pro ženy