Moučník nejen na neděli: Rychlá žlutá babeta
Rychlou žlutou babetou dnes nemyslíme proslulý moped, kterým se dopravíte do nejbližší cukrárny, abyste tam vyluxovali zásoby moučníků. Celé je to mnohem prostší. Naše babeta je vám ale dost možná stejně důvěrně známá. Také si pamatujete na tu lehkou buchtu, která na dálku voněla po citrónu a prodávala se v hliníkové vaničce? To je ona! Upečte si ji doma! Tady je recept.
Rychlá žlutá babeta
Suroviny:
- 4 vejce
- 20 dkg moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 2 dl oleje
- 1 dl mléka
- 1 lžíce rumu nebo vaječného likéru
- 25 dkg polohrubé mouky (může být i 1:1 s hladkou nebo špaldovou)
- šťáva a kůra z dvou středně velkých citrónů
Příprava:
Troubu předehřejeme na 165 °C. Oddělíme bílky od žloutků a z bílků vyšleháme tuhý sníh. V jiné míse utřeme do pěny žloutky s cukrem a vanilkovým cukrem. Postupně přimícháme nejprve všechny tekuté, poté všechny sypké přísady, citrónovou kůru a šťávu podle chuti. Nakonec už jen zlehka vmícháme sníh. Vznikne vláčné těsto, které pomalu stéká z vařečky. Hmotu nalijeme do vymazané a vysypané formy nebo na plech běžných rozměrů. Recept je vhodný i pro pečení bábovky, vyššího věnce nebo muffinů. Babetu pečeme 35 - 45 minut dozlatova a propečení zkoušíme klasickou špejlovou metodou. Respektujeme zkušenosti s vlastní troubou. Babeta je příjemně vláčná, nikoliv však suchá, má krásnou žlutou barvu a svěží citrónovou chuť i vůni. Podáváme ji pocukrovanou nebo poléváme citrónovou (příp. limetkovou) polevou.
TIP: Recept na limetkovou polevu:
Třete asi hrníček moučkového cukru, šťávu a kůru z jedné limetky a 3 lžíce teplé vody tak dlouho, dokud nebude poleva pěkně hustá a nebude se tzv. táhnout. Podle potřeby přidávejte po troškách buď cukr, nebo vodu.
Dobrou chuť!
Poslat článek
Tisk
Štítky: rychlá žlutá babeta, citrónová buchta, recept