reklama 5 v magazínu pro ženy

Nepřehlédněte

První dojem

 
celý článek | Petra Zápotočná | přečteno: 30615x 2017.11.09

JSTE ZERO WASTE?

 
celý článek | Tereza Nechvílová | přečteno: 30570x 2019.03.22

Jak a podle čeho vybrat dobrého instalatéra?

 
celý článek | Admin | přečteno: 30587x 2017.02.27

newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

SEZÓNA JAHOD VRCHOLÍ – TIPY PRO NÁKUP I SKLADOVÁNÍ

 
 

Jahody jsou plody jahodníku, vytrvalé byliny rostoucí především v mírném pásu severní polokoule. Na území České republiky je hojně rozšířen jahodník obecný.

U nás je pěstování jahod oblíbené a Češi dávají přednost tuzemským jahodám. Nic nepřekoná čerstvé, místní plody. Populárními se staly samosběry, kdy si zájemci sbírají plody ručně, navíc je tato varianta levnější a zákazník má jistotu, odkud jahody pocházejí.

Sytě červené plody jsou ty nejlákavější, ovšem není radno se řídit pouze barvou. Dobré jahody by měly být pevné, suché, lesklé a čisté se zelenou stopkou. Řiďte se též čichem, jahody by zkrátka měly vonět jako jahody!

Živiny

Kromě skvělé chuti mají jahody ještě řadu dalších pozitivních vlastností. Obsahují mnoho vody, mají nízký obsah kalorií, spoustu vitamínu C a antioxidantů. Jsou dobrým zdrojem vlákniny a mají nízký obsah cukru. Podporují metabolismus a působí příznivě při vysokém tlaku, dně, artróze či revmatizmu. Díky obsahu minerálních látek posilují imunitu a prospívají našemu zraku i pokožce.

V kosmetice se využívají pro schopnost bělit zuby či zesvětlovat pigmentové skvrny.

Jak je skladovat?

Když si přinesete domů čerstvé jahody, uskladněte je v nádobě odolné proti vlhkosti, nejlépe v jedné vrstvě na papírové utěrce a skladujte je v chladničce po dobu 2 až 3 dnů. Neoplachujte je dříve, než je budete chtít konzumovat. Umývejte je v cedníku a poté jemně rozprostřete na utěrku, aby samy oschly.

Jak zamrazit jahody?

Těmito šťavnatými a sladkými plody by se nemělo určitě plýtvat. Pokud jich máte nadbytek, není nic jednoduššího, než je zamrazit. Odstraňte stopky, rozprostřete je na pečicí papír v jedné vrstvě na tácek nebo plech a dejte je mrazit, dokud nebudou pevné. Pak je přesuňte do uzavíratelného sáčku vhodného k mrazení, takto vám vydrží šest měsíců až rok.

Kvalitní jahody jsou dobré samotné, přidávat je můžete do různých moučníků a kombinovat je s jinými druhy ovoce i zeleniny. Vyrobit můžete různé krémy, zmrzliny i omáčku. Tyto plody mají široké využití, záleží na vaší fantazii a chuti.

 

 

| přečteno: 30427x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: jahody, jahodník obecný, mrazení, kuchyně

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Obývací pokoj a kuchyň v jednom? Slaďte pohovku, jídelní stoly, židle i konferenční stolky

Bydlíte v bytě, ve kterém je obývací pokoj propojen s kuchyní? Aby místnost působila dobře a oba prostory byly funkčně p...
 
celý článek | Nina Albertová | 2023.01.17 | přečteno: 30501x

Potemnělý ráj – čtivý koktejl romantiky a napětí

Z dřívějších recenzí už možná víte, že Markéta Harasimová patří mezi mé oblíbené autorky. Opět jsem se tedy těšila na je...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2019.06.26 | přečteno: 30506x

Osm týdnů v blázinci

Nedávno mi dorazil do schránky nový katalog Knižního klubu. Uvažovala jsem, jakou knížkou si tedy udělám radost tento...
 
celý článek | Mgr. Daniela Krejčí | 2014.07.17 | přečteno: 30486x

Kam za skvělou relaxací? Vyberte si z mnoha lázní v Česku a vyrazte na lázeňský pobyt

Chcete se na chvíli odreagovat od každodenního shonu, dopřát si pořádnou dávku relaxace a nechat se hýčkat? Pak je lázeň...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2022.05.07 | přečteno: 30608x
 

Portál pro ženy