Nepřehlédněte
Zdravé tuky by neměly chybět ve vašem jídelníčku. Nabízí řadu přínosů, včetně snazšího hubnutí
Cesta Asombroso a oblíbené produkty Osmanyho Laffity
newsletter
Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek
Řeřicha ve vatě po celý rok
I když už jste vaše bylinkové záhonky nejspíš zazimovali, nemusíte se čerstvých bylinek tak úplně vzdávat. Jsou i takové, které rostou po celý rok a můžete si je vypěstovat v pohodlí domova. Patří sem například řeřicha.
Řeřicha posiluje a čistí
Řeřicha je aromatická bylinka, která má podobné použití i štiplavou chuť jako třeba pažitka. Ačkoliv je nenáročná na pěstování a můžeme ji sklízet vlastně po celý rok, není u nás až tak známá a rozšířená. A to je obrovská škoda – zejména v zimních měsících by si totiž zasloužila naši náležitou pozornost. Její blahodárné účinky byly známé již ve starověku, kdy se používala pro své antibakteriální vlastnosti jako prevence i lék. Pro ledviny, močové a dýchací cesty, ale i naše trávení je totiž řeřicha hotovým balzámem. Navíc je významným zdrojem vitamínu C a dalších cenných látek, které přijdou v těchto sychravých dnech každému vhod. Nemyslíte?
Úroda během pár dní
Jak už bylo řečeno, řeřicha je nenáročná rostlinka, která pro svůj růst nepotřebuje nic zvláštního. Po celý rok si ji můžete vypěstovat na talířku, mělké misce nebo plastovém tácku v obyčejné vatě s trochou vody. Semínka, která stačí na vlhkou vatu rovnoměrně rozsypat (viz obrázek), zakoupíte v každém zahradnictví či hobbymarketu. Díky velmi rychlému klíčení vám na okenním parapetu roste doslova před očima a je to skvělá podívaná jak pro dospělé, tak i pro malé děti. Ty také můžete zapojit do celého procesu tím, že budou řeřichu denně zásobovat vodou – vata totiž nikdy nesmí vyschnout, jinak by řeřicha chutnala hořce. V krátké době tak budete mít možnost společně sklízet lahodnou mladou bylinku, na které si pochutnáte v salátech, polévkách nebo pomazánkách. A protože čerstvé patří k čerstvému, nejchutnější je posypat si s ní chléb s máslem, lučinou nebo žervé.
Pár tipů závěrem
- Řeřicha má velmi aromatickou vůni a pikantní, někdy až štiplavou chuť, která se také často přirovnává k ředkvičce. Ne vždy proto chutná dětem. Velmi mladé výhonky však mají o poznání jemnější chuť, proto řeřichu stříhejte hned, jakmile jí vyrostou a lehce ztmavnou lístečky. Můžete tak docílit nejen lepší chuti, ale také několikanásobné sklizně.
- Nenechávejte řeřichu příliš dlouho stát bez povšimnutí, pokud už je vzrostlá kolem 4-5 cm. Rostlinky by začaly hořknout, žloutnout a uhnívat. Spotřebujte ji, dokud je čerstvá. Jedině tak si pochutnáte.
- Heslo zní - sklidit a založit novou. Vata, v které řeřicha roste, totiž nevydrží věčně. Po seříznutí mladších lístků může ještě částečně dorůst, ale pokud už se tak neděje, je nejvyšší čas ji vyměnit. Vatu zlikvidujte a dejte klíčit nová semínka. Mohlo by se vám jinak stát, že se její kořínky spolu s vatou začnou kazit. A to už nebude vonět jako řeřicha.
- Používejte řeřichu hlavně začerstva. Tepelnou úpravou ztrácí svou chuť i prospěšné vitamíny a minerály. Domácím pomazánkám i zeleninovým salátům dodá řeřicha skvělou chuť a navíc se perfektně hodí jako ozdoba při samotném servírování.
- Pakliže se chystáte hřešit a spořádat nějaké mastnější jídlo, přidejte si jako zeleninovou oblohu právě řeřichu. Látky v ní obsažené aktivují vaše zažívání a vy se vyhnete pocitu těžkosti v žaludku.
- Nůžky v pohotovosti. Mějte je neustále po ruce. Při každé příležitosti si malou snítku ušmikněte a jen tak žvýkejte. Naučte to i své děti. Žádná infekce vás potom nepřekvapí.
Image courtesy of Mister GC at FreeDigitalPhotos.net
Poslat článek
Tisk
Štítky: bylinky, řeřicha, klíčení, pěstování bylinek v zimě