newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Recepty na klasické vánoční cukroví, které na talíři nesmí chybět

 
 

Klasické linecké cukroví

Suroviny:

45 dkg hladké mouky (nejlépe s označením 00)

16 dkg moučkového cukru

25 dkg Hery

1 vejce

Kúra z 1 citronu

Postup:

Na vál prosejeme mouku s cukrem, přidáme změklou Heru, vejce a kúru z citronu. Suroviny zpracujeme dohromady v hladké těsto. Pokud se příliš lepí, přidejte špetku mouky, pokud naopak nechce držet pohromadě, přilejte malinko mléka. Těsto nechte několik hodin odležet v lednici. Poté vždy kousek těsta rozválejte na tenký plát, ze kterého vykrájíte požadované tvary. Pečte ve středně vyhřáté troubě, dokud mírně nezrůžoví. Cukroví chutná nejlépe slepené kyselejší marmeládou, u nás se vždy slepovalo maminčinou domácí rybízovou marmeládou.

Vanilkové rohlíčky

Suroviny:

28 dkg hladké mouky

7 dkg moučkového cukru

7 dkg mletých ořechů

21 dkg másla

Postup:

Na vál prosejeme mouku s cukrem, přidáme změklé máslo a ořechy. Vše zpracujeme v hladké těsto, opět můžeme v případě potřeby zahustit moukou nebo zředit mlékem. Těsto necháme odpočinout několik hodin v ledničce. Poté si z kousku těsta uválejte delší a silnější váleček, který rozkrájíte na stejně velké kousky. Z těch poté opět vždy vyválíte váleček a ohnete jej do tvaru rohlíčku. Rohlíčky pečte v předehřáté troubě zhruba 10 – 15 minut, dokud nezrůžoví. Po upečení je ještě teplé obalujte ve směsi moučkového a vanilkového cukru.

Kokosové hvězdičky

Suroviny:

40 dkg hladké mouky

25 dkg moučkového cukru

25 dkg strouhaného kokosu

25 dkg Hery

2 vejce

½ prášku do pečiva

Postup:

Na vál prosejeme mouku s cukrem, přidáme změklou Heru a zbytek surovin. Vše zpracujeme a výsledné těsto dáme opět do lednice odpočinout. Poté z něj vyvalujeme pláty, ze kterých vykrajujeme požadované tvary. U nás jsou to tradičně hvězdy, ale samozřejmě záleží jen na vás, co se vám bude líbit. Jen doporučuji používat spíše větší vykrajovačky, protože kvůli kokosu jsou okraje cukroví trochu roztřepené a u malých tvarů to nevypadá tak pěkně. Kokosové cukroví opět pečeme do růžova a poté slepujeme marmeládou podle chuti.

 

| přečteno: 30136x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: vánoční cukroví, pečení, recepty, linecké cukroví, vanilkové rohlíčky, kokosové cukroví

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Včera mi bylo málo, dneska je mi moc

  Jak že zní název toho songu? V blbým věku? Co to vlastně znamená „blbý věk“? Pro někoho pětadv...
 
celý článek | Kateřina Pořízová | 2014.10.16 | přečteno: 30165x

MASÁŽNÍ VÁLEČEK JAKO POMOCNÍK PRO KRÁSNOU PLEŤ

Péče o pleť, to je nevyčerpatelné téma. Existuje tolik rad, doporučení, návodů a pomůcek pomáhajících ženám vypadat přit...
 
celý článek | Tereza Nechvílová | 2020.03.08 | přečteno: 30135x

Hedvábná past – chladnokrevný vrah nezná slitování

Markéta Harasimová je úspěšná česká autorka, která má na kontě mnoho skvělých knih. Její poslední novinka Hedvábná past ...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2018.11.04 | přečteno: 30107x

Napište dopis Ježíškovi

Každý rok rozbalujete dárky pod stromečkem ve velkém očekávání splněných přání a pokaždé jste spíše rozčarovaná? Jak ...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2013.12.16 | přečteno: 30141x
 

Portál pro ženy