Nepřehlédněte
Radka (52): Snacha mi nechce půjčovat vnoučata
Česká raw food: Tajemství těch nejlepších
Dobroty z málo známých druhů ovoce
newsletter
Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek
Recepty na klasické vánoční cukroví, které na talíři nesmí chybět
Klasické linecké cukroví
Suroviny:
45 dkg hladké mouky (nejlépe s označením 00)
16 dkg moučkového cukru
25 dkg Hery
1 vejce
Kúra z 1 citronu
Postup:
Na vál prosejeme mouku s cukrem, přidáme změklou Heru, vejce a kúru z citronu. Suroviny zpracujeme dohromady v hladké těsto. Pokud se příliš lepí, přidejte špetku mouky, pokud naopak nechce držet pohromadě, přilejte malinko mléka. Těsto nechte několik hodin odležet v lednici. Poté vždy kousek těsta rozválejte na tenký plát, ze kterého vykrájíte požadované tvary. Pečte ve středně vyhřáté troubě, dokud mírně nezrůžoví. Cukroví chutná nejlépe slepené kyselejší marmeládou, u nás se vždy slepovalo maminčinou domácí rybízovou marmeládou.
Vanilkové rohlíčky
Suroviny:
28 dkg hladké mouky
7 dkg moučkového cukru
7 dkg mletých ořechů
21 dkg másla
Postup:
Na vál prosejeme mouku s cukrem, přidáme změklé máslo a ořechy. Vše zpracujeme v hladké těsto, opět můžeme v případě potřeby zahustit moukou nebo zředit mlékem. Těsto necháme odpočinout několik hodin v ledničce. Poté si z kousku těsta uválejte delší a silnější váleček, který rozkrájíte na stejně velké kousky. Z těch poté opět vždy vyválíte váleček a ohnete jej do tvaru rohlíčku. Rohlíčky pečte v předehřáté troubě zhruba 10 – 15 minut, dokud nezrůžoví. Po upečení je ještě teplé obalujte ve směsi moučkového a vanilkového cukru.
Kokosové hvězdičky
Suroviny:
40 dkg hladké mouky
25 dkg moučkového cukru
25 dkg strouhaného kokosu
25 dkg Hery
2 vejce
½ prášku do pečiva
Postup:
Na vál prosejeme mouku s cukrem, přidáme změklou Heru a zbytek surovin. Vše zpracujeme a výsledné těsto dáme opět do lednice odpočinout. Poté z něj vyvalujeme pláty, ze kterých vykrajujeme požadované tvary. U nás jsou to tradičně hvězdy, ale samozřejmě záleží jen na vás, co se vám bude líbit. Jen doporučuji používat spíše větší vykrajovačky, protože kvůli kokosu jsou okraje cukroví trochu roztřepené a u malých tvarů to nevypadá tak pěkně. Kokosové cukroví opět pečeme do růžova a poté slepujeme marmeládou podle chuti.
Poslat článek
Tisk
Štítky: vánoční cukroví, pečení, recepty, linecké cukroví, vanilkové rohlíčky, kokosové cukroví