Nepřehlédněte
Jumping - jak při něm efektivně zhubnout?
newsletter
Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek
První pomoc při záchvatech žravosti
Nejjednodušší je jít si hned po jídle vyčistit zuby. S mentolovou příchutí v puse se rapidně sníží chuť na další jídlo, ať slané nebo sladké. Variantou tohoto zákroku je mátový čaj.
Čaje obecně jsou perfektní k ukojení bezedných chutí, a to obzvláště večer, kdy často celodenní vzorné stravování napadá touha po hříchu. Čaje můžete vypít, kolik chcete (pozor ale na cukr!), při potřebě sladkého existuje nepřeberné množství ovocných čajů. Jen se pokuste sahat spíše po sypaných nebo se alespoň ujistěte, že jsou bez aromat a umělých sladidel.
Náročnější na disciplínu je první pomoc v podobě procházky na čerstvém vzduchu. Je ale fakt, že se nám často po jídle vůbec nic nechce, zvlášť, když je venku počasí, že by ani psa nevyhnal. V takovém případě si najdete nějakou činnost, která vám zabaví hlavu i ruce.
A co dělat, když zamíříme do restaurace, kde, jak známo, dávají více než štědré porce, které do sebe většinou i přes funění kvůli přejezení nacpeme do posledního sousta? Je to trochu nechutné, ale účinné. Objednali jste si k jídlu pití? Pak část jeho obsahu nalijte do zbytku jídla, který už nechcete zkonzumovat (kdyby vás tak nelákal). Pak vás chuť stoprocentně přejde. Jen se snažte tuto strategii uskutečnit pokud možno nenápadně, ať nepůsobíte jako čuně.
Nejracionálnější řešení je samozřejmě hlídat si správný příjem živin po celý den. Případně se nenechat vystresovat a nebýt tak vystaveni emocionálnímu přejídání. Ani jedno, ani druhé není vůbec snadné a je jasné, že čas od času prostě zhřešíme. Jen se musíme snažit, aby to nebylo moc často.
Kniha se zajímavým titulem Francouzky netloustnou doporučuje dát si před každým jídlem zeleninovou polévku. Nemá moc kalorií a perfektně zasytí. V knize je, mimochodem, zmíněno, že Francouzky jsou v jídle velice ukázněné, ujídají od každého chodu jen pár soust pro ochutnání. Nemají potřebu do sebe jídlo cpát bez rozmyslu, ale vychutnávají si každý chuťový vjem. Čerstvé suroviny si pečlivě vybírají, nesahají po potravinách plných chemických dochucovadel a jiných "vylepšovátek". Patrně není možné zcela zobecňovat, jak se daný národ chová při stolování, ale pár bodů k inspiraci se zde najde.
Nemůžete-li si pomoct, naplánujte si jeden den v týdnu (ideálně pátek nebo sobota, abyste byli do pondělí zase fit), kdy popustíte uzdu svým chutím i množství jídla, které si povolíte. Přesto dbejte na to, aby zdravé potraviny i v tento den převažovaly nad hříšnými. A i u těch sledujte složení.
Pokud bojujete s přejídáním a přebytečnými kily, je lepší, když se budete držet prvního bodu, uvedeného v tomto článku. Jestliže se vám přesto občas nový životní styl vymkne kontrole, neházejte flintu do žita a od druhého dne pokračujte opět ve zdravém stravovacím režimu. A hlavně se nevzdávejte.
foto: www.freedigitalphotos.net
Poslat článek
Tisk
Štítky: jídlo, závislost, psychika