newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

reklama 6 v magazínu pro ženy

Houba, která léčí a obohatí váš jídelníček

 
Houba, která léčí a obohatí váš jídelníček

Proč zařadit do svého jídelníčku hlívu ústřičnou? Je to houba, která chutná a má protizánětlivé, protivirové i protirakovinné účinky. Jsou jí přisuzovány až zázračné účinky. Silnou stránkou je její mnohostranné využití v kuchyni. Uvařte si z hlívy třeba chutný guláš.

 

 

Hlíva ústřičná je rozšířenou houbou, která roste i v našich končinách. Má ráda chlad. Z tohoto důvodu se nejčastěji objevuje v říjnu a listopadu. Nachází se na živých či odumřelých listnatých stromech. Avšak sázkou na jistotu a bez jakéhokoliv hledání je zakoupení hlívy ústřičné v obchodě.

Blahodárné účinky na lidský organismus

  • snížení hladiny cholesterolu

  • pozitivní vliv na srdce

  • posílení imunity

  • působení proti chronickým zánětům

  • regenerační schopnosti

  • ochrana proti nejrozšířenějším civilizačním chorobám

  • pozitivní účinek při potížích s trávením, cévním systémem, cukrovkou, alergií apod.

Delikatesa, která v sobě ukrývá nejen vitamíny

Kromě vitamínů z řady B, C, D a K, hlíva ústřičná obsahuje železo, fosfor, zinek, draslík, selen, jód, ale také proteiny, enzymy, aminokyseliny až po rozpustné i nerozpustné polysacharidy, jako je chitin či chitosan. Rovněž je zdrojem vlákniny.

Konzumace a zpracování

Výhodou je, že hlívu můžete upravit a využít v kuchyni na mnoho způsobů. Ať už ji dáte do rizota, těstovin apod. Velmi dobré je nakrájet hlívu, osmahnout na cibulce, dát na uvařené špagety a dozdobit petrželkou. Velice oblíbený je guláš z hlívy, na kterém si pochutná celá rodina.

Recept: guláš z hlívy ústřičné

Na tuku osmahneme nakrájenou cibuli, přisypeme nadrobno nakrájený česnek a sladkou papriku. Po krátké chvilce smažení zalijeme vývarem. Poté přidáme nakrájenou hlívu (na nudličky či kostičky), sůl, koření dle vlastní chuti a vaříme do měkka. Zahustíme jíškou. Můžeme dochutit ještě majoránkou. Jako přílohu lze zvolit rýži, kuskus, brambory či houskový knedlík.

 

2018.11.15 | Kateřina Lulková | přečteno: 4398x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: hlíva ústřičná zdraví blahodárné účinky

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Bylinná vlasová voda - vaše vlasy ji budou milovat

Jsou vaše vlasy unavené, zplihlé, lámavé - vypadají zkrátka nezdravě? Máte lupy a vlasová pokožka vás nepříjemně svědí? ...
 
celý článek | Kateřina Pořízová | 2015.04.03 | přečteno: 15897x

Kamarádka sušička

  Slunce jedině tak v duši, uplakané dny, vlhko, plný sušák stále „živého“ prádla a rostoucí hro...
 
celý článek | Kateřina Pořízová | 2014.09.22 | přečteno: 19052x

Jak pečovat o pokožku krku a dekoltu?

Většina z nás žen se den co den stará o svůj obličej, pečlivě se odličuje a nanáší vrstvy pečujících krémů. Přece jen...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2015.05.05 | přečteno: 17953x

Kalhoty pro sexy zadeček? Freddy jeans!

Mít v šatníku skvěle padnoucí džínsy je pro většinu z nás základ. Nemůžete si z běžné nabídky v obchodech vybrat takové,...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2017.11.02 | přečteno: 9414x
 

Portál pro ženy