newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Houba, která léčí a obohatí váš jídelníček

 
Houba, která léčí a obohatí váš jídelníček

Proč zařadit do svého jídelníčku hlívu ústřičnou? Je to houba, která chutná a má protizánětlivé, protivirové i protirakovinné účinky. Jsou jí přisuzovány až zázračné účinky. Silnou stránkou je její mnohostranné využití v kuchyni. Uvařte si z hlívy třeba chutný guláš.

 

 

Hlíva ústřičná je rozšířenou houbou, která roste i v našich končinách. Má ráda chlad. Z tohoto důvodu se nejčastěji objevuje v říjnu a listopadu. Nachází se na živých či odumřelých listnatých stromech. Avšak sázkou na jistotu a bez jakéhokoliv hledání je zakoupení hlívy ústřičné v obchodě.

Blahodárné účinky na lidský organismus

  • snížení hladiny cholesterolu

  • pozitivní vliv na srdce

  • posílení imunity

  • působení proti chronickým zánětům

  • regenerační schopnosti

  • ochrana proti nejrozšířenějším civilizačním chorobám

  • pozitivní účinek při potížích s trávením, cévním systémem, cukrovkou, alergií apod.

Delikatesa, která v sobě ukrývá nejen vitamíny

Kromě vitamínů z řady B, C, D a K, hlíva ústřičná obsahuje železo, fosfor, zinek, draslík, selen, jód, ale také proteiny, enzymy, aminokyseliny až po rozpustné i nerozpustné polysacharidy, jako je chitin či chitosan. Rovněž je zdrojem vlákniny.

Konzumace a zpracování

Výhodou je, že hlívu můžete upravit a využít v kuchyni na mnoho způsobů. Ať už ji dáte do rizota, těstovin apod. Velmi dobré je nakrájet hlívu, osmahnout na cibulce, dát na uvařené špagety a dozdobit petrželkou. Velice oblíbený je guláš z hlívy, na kterém si pochutná celá rodina.

Recept: guláš z hlívy ústřičné

Na tuku osmahneme nakrájenou cibuli, přisypeme nadrobno nakrájený česnek a sladkou papriku. Po krátké chvilce smažení zalijeme vývarem. Poté přidáme nakrájenou hlívu (na nudličky či kostičky), sůl, koření dle vlastní chuti a vaříme do měkka. Zahustíme jíškou. Můžeme dochutit ještě majoránkou. Jako přílohu lze zvolit rýži, kuskus, brambory či houskový knedlík.

 

2018.11.15 | Kateřina Lulková | přečteno: 30281x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: hlíva ústřičná zdraví blahodárné účinky

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Čtenářský deník, díl 4.

Dnes jsem tu zase s další recenzí na jednu mnou přečtenou knížku. Opět jsem ji vzala ze stojanu novinky, ale ten...
 
celý článek | Meridene | 2014.09.29 | přečteno: 30304x

ZDRAVÁ PRSA: JAK SE SPRÁVNĚ A DOSTATEČNĚ CHRÁNIT PŘED RAKOVINOU?

Strašák zvaný rakovina prsu. Víte, jak chránit svá prsa před touto zhoubnou nemocí? Jaká je účinná prevence? Proč je důl...
 
celý článek | Kateřina Lulková | 2019.03.23 | přečteno: 30248x

Krása v průběhu času. Hladce oholená v době kamenné a dnes

Dnes už si většina žen nedokáže představit, že by vyšla bez dokonale hladkých nohou, podpaží, případně i intim...
 
celý článek | Jana Brandtlová | 2021.08.06 | přečteno: 30362x

Nechuť k práci nebo letargie? Zkuste posido, tvůrčí činnosti či vědomou procházku

Mnoho lidí si prochází různými životními fázemi. Jednou z nich, dnes ne až tak vzácnou, je pocit vyhoření. To je st...
 
celý článek | Lea Kubová | 2024.06.05 | přečteno: 228x
 

Portál pro ženy