Nepřehlédněte
Univerzální buchta - upečte si, na co máte chuť
newsletter
Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek
Přivítejte jaro zelenými bylinkami
Zelených bylinek, které mají využití v kuchyni při vaření, anebo jsou prospěšné pro naše zdraví, je celá řada. Lze tedy říci, že se jedná o velmi cenné rostliny. Naši předkové je využívali mnohem výrazněji než my, což je škoda a nebude vůbec od věci si připomenout, co vše můžeme od přírody získat – stačí k tomu jen pár zelených lístečků v truhlíku nebo malém květináči na parapetu našeho okna.
Většina bylinek roste volně v přírodě a kolikrát je možná mimoděk přehlédneme během svých procházek v lukách či mezi zahradami. Na záhonech či ve venkovních truhlících se jim pochopitelně bude také dařit, ale na vysazení ven je nyní ještě příliš brzy a rostlinky by mohly zmrznout. Doma v teple jim ale nic nebude bránit, aby se vesele zelenaly a připomněly nám, že je jaro nedaleko – kromě cenných vitamínů a dalších prospěšných živin, kterými obohatí naši potravu.
Pažitka a petržel by neměly chybět
Asi nejzákladnější bylinkou využitelnou v kuchyni je pažitka a naťová petržel. Pažitka skvěle ochutí pokrmy či pomazánky, ozdobí je svou vůní i barvou. Petržel je bohatá na vitaminy a hodí se do polévek či omáček a nasekaná na drobné části rovněž jako ozdoba. Jasnou a šťavnatou zelenou barvu má také bazalka, ideální přísada k rajčatům (do salátů, omáček, na špagety) a k rybám. Všechny tyto rostlinky nám doma krásně vyrostou z naklíčených semen v květináčích, anebo je koupíme již vzrostlé v supermarketech a při troše péče, slunečních paprsků za oknem a vydatné zálivky nám vydrží až do teplých dnů, kdy mohou zamířit do záhonku.
Pokud toužíte po vitaminové bombě, která vyroste rychle a je zcela nenáročná, ideální variantou je řeřicha. Bez problémů vyklíčí ze semínek na navlhčené vatě a zelené lístečky můžete sklízet už během pár dnů. Jsou velmi bohaté na vitaminy, podporují metabolické procesy v těle a také tvorbu červených krvinek. Hodí se jako ozdoba na pokrmy či pomazánky, v syrovém stavu jsou velmi cenným zdrojem vitaminů v tomto předjarním období.
Na ozdobu i užitek
Za oknem v květináčích lze pěstovat i další bylinky, které volně koupíme v květináčích už vzrostlé, a tedy se nemusíme trápit jejich vypěstováním ze semínek. Patří mezi ně například tymián, aromatická bylina typické chuti a vůně, která se hodí jako přísada ke zvěřinovým pokrmům, do polévek, velikonoční nádivky či k masům. Majoránka či oregano (oregano je aromatičtější, ale jinak mají využití podobné) se hodí rovněž k masovým pokrmům a do polévek a omáček, jsou nepostradatelné do italské či francouzské kuchyně, tedy například k těstovinám nebo pizze.
Máta peprná pomáhá zažívání a působí protizánětlivě, proto by neměla chybět v naší domácnosti, protože čaj z máty velmi příjemně voní a chutná a rostlinky se hodí jako ozdoba moučníků či nápojů.
Jako krásná ozdoba okenních parapetů pak nemůže chybět levandule. Zelená rostlinka obsypaná výraznými fialovými kvítky s nesmírně aromatickou vůní má všestranné využití. Vonné silice z květů slouží k výrobě aromatických olejů, hodí se jako přísada do koupelí, čaj zase pomáhá při neurologických problémech. Po prvních teplých dnech lze přemístit rostlinu do záhonu, kde se rozroste, a během léta sklidíme a usušíme spoustu voňavých květů.
Ostatně sušit či mrazit lze všechny výše uvedené byliny. Nasekané nadrobno a zmražené například v zásobníku na led jsou připravené jako přísady do pokrmů kdykoliv v zimním období, usušené pak slouží především pro výrobu čaje či nálevů pro koupele nebo obklady. Sušit bylinky je vhodné nikoliv na přímém slunečním světle, ale spíše v polostínu přirozenou cirkulací vzduchu. Pěstovat je potom doma můžeme nejčastěji v keramických květináčích či nádobách z různých přírodních materiálů, nejlepším místem je parapet v kuchyni nebo vhodná osvětlená police v kuchyni, kde budou hned po ruce připravené pro vaření.
A až dorazí sluneční paprsky a teplo i na naši zahradu, vysadit můžeme i další bylinky. Například libeček, ideální přísadu k bramborám či polévkám, koriandr do asijské kuchyně, estragon do marinád či omáček, rozmarýn na grilování, medvědí česnek, kterým šikovně nahradíme ten standardní, třezalku pro podporu látkové výměny a proti stresu, kontryhel, který vyroste sám od sebe v trávě a který se výborně hodí na různé ženské problémy či nespavost, anebo jen obyčejnou sedmikrásku, která se hodí do salátů a kromě toho působí protizánětlivě.
Nezapomeňte na kopřivu
A pokud to pořád je málo, tak nejobvyklejší bylinou jara je obyčejná kopřiva, která podporuje látkovou výměnu a očistu těla od zimních škodlivin a kromě toho je také plná železa. Ostatně i to je jeden z důvodů, proč nasekaná nať čerstvé kopřivy tvořila v minulosti (a tvoří dodnes) hlavní součást velikonoční nádivky. Jakmile sleze poslední sníh, kopřiva vyraší ve vlhkých místech u potoků či v lukách, a tak stačí pro ni vyrazit. Bylinky totiž nejen ozdobí naši domácnost, ale přinesou nám mnohem víc užitku, než kupované vitaminy a potravinové doplňky.
Šárka Kunická
Foto: Pixmac
Poslat článek
Tisk
Štítky: