newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Podzimní recepty, které zahřejí

 
 

Brambora jako královna podzimu

Původně jídlo pro chudé, které lidstvo několikrát zachránilo před hladomorem, dnes patří mezi nejoblíbenější základní suroviny vůbec. I když se někteří stále domnívají, že brambory poslouží nejlépe jako tradiční příloha, možnosti jejich využití jsou daleko širší a způsobům přípravy se meze nekladou. Jejich chuťová bohatost, v kombinaci s množstvím zdraví prospěšných látek, nám dává spoustu důvodů, proč si je jednoduše zamilovat. Tradiční polévky s bramborami v hlavní roli tak zachutnají i těm největším gurmánům! Pokud si chcete být skutečně jisti jejich kvalitou a výjimečnými chuťovými charakteristikami, dávejte vždy přednost bramborám od českých farmářů.

Jihočeská kulajda

Kulajdu můžete díky její vydatnosti bez problému podávat i jako hlavní chod. Pokud navíc holdujete voňavému kopru, tento recept je pro vás to pravé!

Suroviny:

  • 2 hrsti sušených lesních hub
  • špetka kmínu
  • 4 české brambory
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 2 polévkové lžíce pšeničné mouky
  • zakysaná smetana
  • nasekaný kopr
  • 1 vejce
  • ocet na dochucení

 

Postup: Houby nakrájíme na větší kousky, zalijeme zhruba litrem vody, osolíme a necháme povařit do změknutí. Přisypeme kmín a oloupané, nakrájené brambory. Vaříme asi čtvrt hodiny, dokud brambory nezměknou. Ve smetaně ke šlehání rozmícháme mouku, vlijeme do polévky a opět povaříme. Přidáme zakysanou smetanu a nasekaný kopr. Nakonec rozklepneme vejce, zlehka ho upustíme do polévky a zamícháme. Dochutíme solí, případně octem.

Staročeská zelňačka

Vsaďte na neodolatelné trio! Brambory, zelí a klobása, to je kombinace, která zasytí a skvěle chutná.

Suroviny:

  • 500 gramů kysaného zelí
  • 6 českých brambor
  • 1 kvalitní klobása
  • 1 cibule lžíce sladké papriky
  • sůl
  • máslo
  • pečivo

 

Postup: Do osolené vody přidáme kmín, vložíme oloupané, nakrájené brambory a dáme povařit na skus. Na mírném ohni dáme vařit i zelí s trochou vody, nálev ze zelí necháme stranou. Ve větším hrnci dozlatova orestujeme na másle nakrájenou cibuli. Přidáme pokrájenou klobásu a opečeme, poté posypeme sladkou paprikou. Brambory a zelí scedíme a vsypeme do hrnce. Přidáme nálev ze zelí, podlijeme ¾ litrem vody, vaříme pod pokličkou zhruba 10 minut. Poté můžeme servírovat spolu s pečivem.

Poctivá bramboračka

Která polévka je s bramborami spjatá více, než česká bramboračka? Tradiční pokrm našich babiček na podzim potěší nejednoho labužníka.

Suroviny:

  • 3 hrsti sušených hub
  • 50 g másla
  • 50 g hladké mouky
  • 4 české brambory
  • 1 mrkev polovina bulvy celeru
  • 2 cibule
  • 1 kořenová petržel
  • 1 vejce
  • 4 stroužky česneku
  • sůl, pepř
  • sušená majoránka

 

Postup: Houby zalijte asi půllitrem vody a povařte, dokud nezměknou. Ve větším hrnci rozpusťte máslo a na něm dozlatova opražte mouku. Jíšku zalijte přibližně litrem a půl vody (nebo vývaru) a zamíchejte. Dále přidejte oloupané a pokrájené brambory, zeleninu nakrájenou na kostičky, přilijte houby i s vývarem, okořeňte a přiveďte k varu. Vařte do změknutí přibližně čtvrt hodiny. Nakonec dochuťte česnekem se solí.

 

| přečteno: 30123x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: polévky, recepty, brambory, podzim

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Trápí vás nějaké problémy? Najděte cestu ke spokojenosti s pomocí psychoterapie a hypnózy

Chybí vám energie kvůli nespavosti? Přepadají vás úzkosti? Nedaří se vám kvůli nízkému sebevědomí navazovat zdravé vztah...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2022.03.16 | přečteno: 30380x

Zjistěte, co o vás prozradí postup mytí

Co o vás asi tak může prozradit způsob, jakým se myjete? Zdá se to banální, ale on o vás skutečně něco vypovídá. Ve zkra...
 
celý článek | Jana Brandtlová | 2021.08.17 | přečteno: 30664x

Jolana (38): Kamarádím se s energetickou upírkou. Co s tím?

Mám dotaz ohledně mé kamarádky. Známe se už od střední školy a nepřestaly jsme se vídat ani později. Kája byla ale odjak...
 
celý článek | Jana Brandtlová | 2022.01.07 | přečteno: 30416x

Útrapy a radosti rodičovství

Každý den jezdíme se synem ze školky autobusem domů a zážitky z cestování jsou nevyčerpatelnou studnicí zábavy. ...
 
celý článek | Meridene | 2015.01.28 | přečteno: 30046x
 

Portál pro ženy