Nepřehlédněte
Rozmazlete se skleněnými vánočními ozdobami a kochejte se přepychovou vánoční výzdobou
newsletter
Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek
Podzimní recepty, které zahřejí
Brambora jako královna podzimu
Původně jídlo pro chudé, které lidstvo několikrát zachránilo před hladomorem, dnes patří mezi nejoblíbenější základní suroviny vůbec. I když se někteří stále domnívají, že brambory poslouží nejlépe jako tradiční příloha, možnosti jejich využití jsou daleko širší a způsobům přípravy se meze nekladou. Jejich chuťová bohatost, v kombinaci s množstvím zdraví prospěšných látek, nám dává spoustu důvodů, proč si je jednoduše zamilovat. Tradiční polévky s bramborami v hlavní roli tak zachutnají i těm největším gurmánům! Pokud si chcete být skutečně jisti jejich kvalitou a výjimečnými chuťovými charakteristikami, dávejte vždy přednost bramborám od českých farmářů.
Jihočeská kulajda
Kulajdu můžete díky její vydatnosti bez problému podávat i jako hlavní chod. Pokud navíc holdujete voňavému kopru, tento recept je pro vás to pravé!
Suroviny:
- 2 hrsti sušených lesních hub
- špetka kmínu
- 4 české brambory
- 100 ml smetany ke šlehání
- 2 polévkové lžíce pšeničné mouky
- zakysaná smetana
- nasekaný kopr
- 1 vejce
- ocet na dochucení
Postup: Houby nakrájíme na větší kousky, zalijeme zhruba litrem vody, osolíme a necháme povařit do změknutí. Přisypeme kmín a oloupané, nakrájené brambory. Vaříme asi čtvrt hodiny, dokud brambory nezměknou. Ve smetaně ke šlehání rozmícháme mouku, vlijeme do polévky a opět povaříme. Přidáme zakysanou smetanu a nasekaný kopr. Nakonec rozklepneme vejce, zlehka ho upustíme do polévky a zamícháme. Dochutíme solí, případně octem.
Staročeská zelňačka
Vsaďte na neodolatelné trio! Brambory, zelí a klobása, to je kombinace, která zasytí a skvěle chutná.
Suroviny:
- 500 gramů kysaného zelí
- 6 českých brambor
- 1 kvalitní klobása
- 1 cibule lžíce sladké papriky
- sůl
- máslo
- pečivo
Postup: Do osolené vody přidáme kmín, vložíme oloupané, nakrájené brambory a dáme povařit na skus. Na mírném ohni dáme vařit i zelí s trochou vody, nálev ze zelí necháme stranou. Ve větším hrnci dozlatova orestujeme na másle nakrájenou cibuli. Přidáme pokrájenou klobásu a opečeme, poté posypeme sladkou paprikou. Brambory a zelí scedíme a vsypeme do hrnce. Přidáme nálev ze zelí, podlijeme ¾ litrem vody, vaříme pod pokličkou zhruba 10 minut. Poté můžeme servírovat spolu s pečivem.
Poctivá bramboračka
Která polévka je s bramborami spjatá více, než česká bramboračka? Tradiční pokrm našich babiček na podzim potěší nejednoho labužníka.
Suroviny:
- 3 hrsti sušených hub
- 50 g másla
- 50 g hladké mouky
- 4 české brambory
- 1 mrkev polovina bulvy celeru
- 2 cibule
- 1 kořenová petržel
- 1 vejce
- 4 stroužky česneku
- sůl, pepř
- sušená majoránka
Postup: Houby zalijte asi půllitrem vody a povařte, dokud nezměknou. Ve větším hrnci rozpusťte máslo a na něm dozlatova opražte mouku. Jíšku zalijte přibližně litrem a půl vody (nebo vývaru) a zamíchejte. Dále přidejte oloupané a pokrájené brambory, zeleninu nakrájenou na kostičky, přilijte houby i s vývarem, okořeňte a přiveďte k varu. Vařte do změknutí přibližně čtvrt hodiny. Nakonec dochuťte česnekem se solí.
Poslat článek
Tisk
Štítky: polévky, recepty, brambory, podzim