Nepřehlédněte
Necítíte se dobře ve svém těle? Odveďte myšlenky v kasinu 5Gringos nebo se zaměřte se na nějakou jeho část
newsletter
Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek
Podzimní kaše 5× jinak
Pohanková kaše s chia semínky a hruškou
Při výběru obiloviny na snídaňovou kaši můžeme brát v potaz i její termické působení. Zdravý jídelníček by měl obsahovat široké spektrum potravin, a myslet bychom měli i na jejich vliv na tělo během ročních období. Pohanka je skvělou volbou právě v chladnějších měsících, protože tělo zahřívá. Chia semínka obsahují omega 3 mastné kyseliny, hodně vlákniny a značné množství bílkovin. Hruška jako podzimní ovoce kaši příjemně provoní. Jako u každé kaše lze použít obyčejnou vodu, mléko nebo různé rostlinné nápoje.
Ovesná kaše s mandlemi a lyofilizovaným ovocem
Ovesné vločky se hodí vždy a v každém ročním období. Kaše z ovsa patří mezi ty nejoblíbenější, a to nejen pro své zdravotní účinky, ale i chuť, se kterou se dá přidáním různých surovin hezky hrát. Je spíše zahřívající, takže určite zpříjemní každé chladné podzimní ráno. Na její přípravu si vystačíte i s vodou, nebo můžete použít mléko. Když jsou vločky namleté najemno, nemusíte je nechávat nabobtnat přes noc, stačí klidně pět minut ráno. Lyofilizované ovoce - jako třeba jahody nebo maliny - najdete celoročne. Výhodou je i uchování vitamínů a antioxidantů, a to díky rychlému sušení mrazem.
Rýžová kaše s vlašskými ořechy, skořicí a medem
Voňavá kaše se skořicí nebo kardamonem provoní celý váš byt a pohladí i vaši duši. Sladit můžete medem nebo čekankovým sirupem, který se vyznačuje svými prebiotickými účinky. Poskytuje pro probiotické mikroorganizmy v našem střevě potravu, a ty se tak můžou dále množit a pomáhat udržovat střevní mikroflóru v rovnováze. Z hlediska vyváženého zdravého jídelníčku by kaše měla obsahovat i nějaké tuky. Ty přidáte buď formou ořechů nebo různými semínky. Vlašské ořechy třeba obsahují i vzácné omega 3 mastné kyseliny. Kešu zvyšují hladinu hořčíku a mandle chrání srdce a naši imunitu.
Jáhlová kaše s kokosem, kešu a banánem
Jáhly známe již od nepaměti. Chlubí se vysokým obsahem minerálů a působí nejméně kyselinotvorně ze všech obilovin. Jsou vhodné i pro diabetiky a napomáhají trávení. Ke kaši se skvěle hodí kokos nebo různá ořechová másla jako arašídové nebo kešu máslo. Dosladit ji můžete třeba banánem. Při přípravě kaše vždy myslete na to, že je potřeba přidávat i bílkoviny. Výhodným zdrojem může být kvalitní proteinový koncentrát, kterým kaši vyvážíte. Zlepší i konzistenci kaše, a když si pořídíte třeba čokoládový, uspokojíte i svůj mozek bažící po sladké chuti.
Amarantová kaše na slano s kukuřicí
Tahle zapomenutá obilnina by si měla své místo najít v každé domácnosti. Může pomoci vylučovat hlen a toxiny, podporuje vstřebávání vápníku a obsahuje úctyhodné množství bílkovin zajímavého aminokyselinového spektra. Mezi její výhody patří i vysokých obsah komplexních sacharidů, které se vstřebávají postupně. Zdravý jídelníček by tudíž měl obsahovat právě tento druh sacharidů, nikoli jednoduché cukry. K amarantu se hodí kukuřice, máslo a troška soli.
Zdroj obrázku: Elizaveta Elesina / Shutterstock.com
Poslat článek
Tisk
Štítky: zdravá strava, snídaně, kaše, obilniny, podzim