Nepřehlédněte
Provensálský styl bydlení: zařiďte si obývací pokoj tomto stylu
newsletter
Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek
Ovocem za lepší imunitou: Jaké exotické druhy si v zimě dopřát?
Vitaminy za lepší imunitou?
Na začátek je třeba zdůraznit, že aby imunita fungovala správně, měli bychom se o své tělo správně starat po celý rok, nejen v období chřipek a viróz. Imunitní systém ovlivňuje naše celková životospráva, množství pohyby, odpočinek a spánek, úroveň stresu, ale samozřejmě také jídelníček. Takový, který nepreferuje vysoce průmyslově zpracované potraviny, ale je pestrý, vyvážený a zdravý.
Imunitu můžeme podpořit i dostatečným příjmem vitaminů, ideálně celého spektra. Z pohledu obranyschopnosti je pak klíčový dostatek vitamínu A, který přispívá k ochraně buněk a stimuluje činnost imunitního systému. Ruku v ruce s ním jde i často zmiňovaný vitamin D, který potlačuje zánětlivé procesy v těle a podporuje obranyschopnost organismu. Nejčastěji skloňovaným vitaminem v souvislosti s imunitou je bezesporu vitamin C, který je skvělým antioxidantem a může se dokonce podílet na zkrácení doby trvání nemoci. „Céčko“ výrazně podporuje imunitní systém a zároveň pomáhá při únavě a vyčerpání organismu.
Vitamin C najdeme kromě zeleniny hlavně v ovoci, a to včetně exotického. To je z výživového pohledu především zdrojem jednoduchých sacharidů, které tělu rychle dodají energii. Obsahuje ale také vlákninu důležitou pro správné trávení, celou řadu minerálů jako draslík, fosfor, železo či hořčík a vitaminů – nejčastěji vitamin C, vitaminy skupiny B, vitamin A a E. Mezi největší zdroje vitamínu C patří citrusové plody jako pomelo, pomeranče, mandarinky, grepy, citrony a limety.
Nebojte se exotiky
To, kolik živin v jednotlivých druzích ovoce najdeme, se odvíjí od podmínek při pěstování, zralosti plodů, ale i stylu sklizně. I proto nám citrus vypěstovaný ve skleníku a sklízený nezralý nikdy nedodá tolik vitaminů jako pomeranč, který si utrhneme zralý na exotické dovolené. Přesto není na místě se konzumaci exotických plodů vyhýbat. O to víc v zimě, kdy je výběr lokálního ovoce na pultech již omezený.
„Není nutné exotické ovoce zavrhovat jen kvůli tomu, že nevyrostlo v našich podnebních podmínkách. Nové a méně známé druhy bychom ale měli konzumovat obezřetně a vždy nejprve vyzkoušet, zda u nás nevyvolají alergickou reakci. Tu může podpořit i chemická ochrana ovoce během dlouhého transportu,“ doplňuje Jaroslav Sklenský, specialista na ovoce a zeleninu z online supermarketu Košík.cz.
Jak nepřijít o vitamíny
Jak si exotické ovoce, a vlastně ovoce obecně dopřávat? Samozřejmě ideálně čerstvé. Je třeba mít na paměti, že každá tepelná úprava zásadně ovlivňuje obsah živin. A právě mikroživiny v podobě vitaminů a minerálů se znehodnocují nejvíc. Nejde přitom jen o vaření – řadě vitaminů nesvědčí ani sušení v sušičce nebo mrazení. Nejvíc přitom „trpí“ vitamin C, který je rozpustný ve vodě a reaguje na teplo. Co to znamená v praxi? Třeba to, že když se rozhodneme připravit si domácí marmeládu z černého rybízu, o drtivou většinu obsaženého vitaminu během vaření přijdeme.
Hledá se šampion
A kdo je z pohledu vitaminů pomyslným šampionem? Nejvíce vitaminu C najdeme v černém rybízu, kde se množství pohybuje okolo 180 mg na 100 g ovoce (pro srovnání – šípek obsahuje cca 400 mg). Pokud chceme získat maximum „céčka“ z exotických plodů, měli bychom sáhnout třeba po kiwi (cca 90 mg) nebo papáje (60 mg).
Ananas
Ananas je výborným zdrojem vitaminu C a vitaminů skupiny B, obsahuje vlákninu, mangan, železo, vápník či sodík. Najdeme v něm hodně vody – až 85 % - a proto se hodí i při dietě. Ananas podporuje trávení a posiluje imunitu.
Kiwi
Obsahuje velké množství vitaminu C, ale také vitaminy A a E, železo či draslík. Díky obsahu rutinu posiluje cévní stěny a snižuje hladinu cholesterolu. Pomáhá trávení a omezuje poškození vlivem volných radikálů.
Granátové jablko
Pokud budete dostatečně trpěliví při loupání, můžete si v granátovém jablku dopřát porci vitaminů B, C a E, provitaminu A spolu s železem, draslíkem, fosforem či vápníkem. Má antioxidační účinky, působí protizánětlivě a podporuje imunitu.
Kaki
V kaki najdeme vitaminy A a C, ale také draslík, hořčík a fosfor. Je skvělým zdrojem antioxidantů, posiluje imunitní systém, pomáhá proti únavě a podporuje trávicí systém.
Dračí ovoce
Najdeme v něm množství vitaminu C, A a skupiny B, fosfor, železo či vápník. Dračí ovoce obsahuje málo kalorií a díky antioxidantům podporuje imunitní systém.
Jackfruit
Jackfruit neboli chlebovník je bohatý na vlákninu, antioxidanty a vitaminy C, A a B. Je výborným zdrojem hořčíku, jeho konzumace posiluje imunitu a snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění.
Papája
Toto exotické ovoce překvapí vysokým obsahem vitaminu C, najdeme v ní i vitamin E či antioxidant betakaroten. Posiluje imunitní systém a díky obsahu trávicího enzymu podporuje správnou činnost střev.
Kokos
Kokosová dužnina je skvělým zdrojem vlákniny, obsahuje také bílkoviny a vysoký podíl tuků. Najdeme v ní zdraví prospěšné vitaminy skupiny B, vápník a hořčík. Kokosový olej má antibakteriální a antioxidační účinky.
Mango
Mango je bohaté na vitamin C, A, E i na vitaminy skupiny B, obsahuje hořčík, draslík, železo a vápník. Příznivě ovlivňuje trávení i stabilní hodnotu krevního cukru. Posiluje imunitu a pozitivně působí i na stav pleti.
Avokádo
Toto „máslové ovoce“ je velmi kalorické a bohaté zdravé tuky a mastné kyseliny. Najdeme v něm řadu minerálů a vitaminy A, B, C, E a K. Je také výborným zdrojem vlákniny. Konzumace avokáda napomáhá snižovat hladinu cholesterolu.
Na co dát pozor při nákupu
Ovoce rychle podléhá zkáze, proto dávejte při výběru pozor a nekupujte nahnilé nebo poškozené plody. Pokud zjistíte, že jste si domů donesli balení, kde už byl nějaký kus plesnivý, měli byste ho vyhodit celé – plíseň se rychle šíří. Respektujte, že každé ovoce má jiné požadavky na skladování, a pokud jste se rozhodli vyzkoušet nový druh, předem si zjistěte, zda ho máte uložit do lednice nebo do spíže. I tak ale čerstvé ovoce ideálně do tří dnů spotřebujte.
„Doma nikdy nemůžeme napodobit skladovací podmínky v obchodech. Ovoce většinou obsahuje hodně vody, a z toho důvodu se rychle kazí. V ledničce zase mohou některé druhy ztratit chuť. Proto nikdy nekupujeme velké zásoby čerstvého ovoce, pokud ho nemůžeme sníst. Poslední záchranou pak je zmrazení, které ovšem část vitaminů ubere,“ dodává Jaroslav Sklenský z online supermarketu Košík.cz.
Poslat článek
Tisk
Štítky: imunita, vitamíny, ovoce, zdravá strava