newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Provensálský styl bydlení: zařiďte si obývací pokoj tomto stylu

 
Provensálský styl bydlení: zařiďte si obývací pokoj tomto stylu

Levandule, pastelové vzory, jednoduché dekorace a přírodní materiály. Říká vám to něco? Řeč je o provensálském stylu, jehož vznik se datuje před 15. stoletím a i tak je stále velmi oblíbeným, a to nejen ve Francii. Pokud vás zajímá, jak si zařídit (nejen) obývací pokoj v tomto stylu a nebo čemu se při zařizování vyvarovat, čtěte dál.

 

Jak se vyznačuje provensálský styl a kde vznikl?

Provensálský styl bydlení, známý také jako Provence styl, se vyznačuje jednoduchostí, lehkostí a pohodlím, které odrážejí klimatické a kulturní prostředí jižní Francie, kde tento styl vznikl.

Vyvíjel se v období románského a gotického stylu, tedy přibližně od 11. do 14. století, a je charakterizován dekorativními prvky, jemnými liniemi, pastelovými barvami, přírodními materiály a bílým zařízením, což je ostatně typický provensálský nábytek.

Oblast Provensálsko

Provensálsko, také nazývané Occitánie, se rozprostírá na jihu Francie a zahrnuje oblasti Provence, Languedoc a Roussillon. Tato oblast byla v minulosti nezávislou zemí, kde se mluvilo okcitánsky (provensálsky), což byl jazyk podobný katalánštině a španělštině.

Kromě jazyka mělo Provensálsko také svůj vlastní kulturní styl, který se projevil v architektuře, umění, literatuře a módním stylu.

Otisk provensálského stylu v architektuře, umění a módě

Architektura provensálského stylu je ovlivněna románskými a gotickými prvky. Provensálské stavby jsou obvykle jednoduché, bez náročné dekorace, s malými okny a pastelovými barvami.

Typickým prvkem jsou také kamenné zdi a střechy pokryté kamenem nebo dlaždicemi. Interiéry jsou často zařízeny rustikálními prvky a přírodními materiály, jako jsou dřevo a kámen.

V umění se tento styl projevil v dekorativních motivech a pastelových barvách. Známými provensálskými umělci jsou například Vincent van Gogh, který strávil několik let v Arles, nebo Paul Cézanne, který pocházel z Aix-en-Provence.

Provensálský styl se také projevil v módě, kde se prosadil jako styl elegantního a lehkého oblečení vhodného pro letní teplé počasí.

Postupem času se rozšířil po celé Francii a získal popularitu také v zahraničí. V 19. století se stal oblíbeným mezi umělci a intelektuály, kteří navštěvovali Provence pro její krásnou krajinu a klima. V současnosti je tento styl stále oblíbený a je často používán v interiérech a v designu vzdělávacích a turistických průvodců.

Tip: Není výjimkou, že obyvatelení domácností Provence si oblíbili doma chůzi naboso. V našich podmínkách je to ovšem v chladnějších měsících problém. Řešením může být podlahové topení, které přináší jedinečný komfort a teplo nejen vašim chodidlům.

Mnoho turistů přijíždí do Provence za krásnými krajinami, historickými památkami a místní kuchyní, které jsou také součástí provensálského stylu.

Jedním z nejznámějších prvků provensálského stylu je tzv. provensálská látka. Jedná se o bavlněnou látku s pastelovými vzory, která se používá na různé druhy textilního zboží, jako jsou ubrusy, závěsy, polštáře a deky. Tato látka je velmi oblíbená a je známá po celém světě.

Provensálská kuchyně

Dále se tento styl také projevil v kuchyni. Tradiční provensálská kuchyně je založena na používání čerstvých sezónních ingrediencí a jednoduchých receptů.

Mezi nejznámější provensálská jídla patří ratatouille, bouillabaisse (rybí polévka), aioli (česneková omáčka) a pissaladière (placka s cibulí).

Kuchyně Provence je také známá používáním bylin, jako jsou tymián, rozmarýn, oregano a levandule. Ty nechybí za oknem snad žádné provensálské kuchyně.

V průběhu historie se provensálský styl vyvíjel a měnil, ale v současnosti je stále velmi oblíbený. Používá se v mnoha oblastech, jako jsou architektura, umění, móda, kuchyně a design interiérů.

Lidé po celém světě si oblíbili tento styl pro jeho jednoduchost, lehkost a krásu. Pokud se chystáte na návštěvu jižní Francie, rozhodně se těšte na krásné stavby, procházení se krásnými krajinami a ochutnávky tradiční provensálské kuchyně.

Prvky provensálského stylu

Chcete si vytvořit provence domácnost? Ještě než se do toho dáte, měli byste vědět, jaké jsou jednotlivé prvky tohoto stylu bydlení.

Barvy

Jak již bylo několikrát zmíněno, styl je známý svými pastelovými barvami. Tato paleta zahrnuje odstíny modré, zelené, fialové, oranžové, žluté a růžové. Barvy se často používají pro stěny, podlahy, kuchyňské zásuvky, dveře a nábytek.

Materiály

Dále se tento styl zaměřuje na používání přírodních a rustikálních materiálů, jako jsou dřevo, kámen a cihly. Používají se pro stěny, podlahy, krb, nábytek a dekorace.

Textil

Textil hraje v provensálském stylu velmi důležitou roli. Populární jsou totiž jemné a vzorované motivy, které se pak objevují na závěsech, ubrusech, kobercích, polštářích a dekách.

Nábytek

Co se nábytku týče, ten je většinou vyroben ze dřeva a má rustikální vzhled. Křivky a oblouky se používají pro vytvoření pohodlného a relaxačního prostoru. Nábytek je často natřen jemnými pastelovými barvami a vyzdoben ručně malovanými motivy. Do interiéru můžete zvolit například masivní dubový nábytek, který odráží úzký vztah s přírodou, jež se k tomuto stylu váže.

Dekorace

Kromě jemných látek se používají i květiny, keramika, kameny a dřevěné dekorace. Provence je známá pro své výrobky z hlíny a keramiky, jako jsou talíře, dekorativní misky a misky na ovoce.

Květiny jsou důležitým prvkem provensálského stylu a jsou často používány v interiérech i exteriérech. Nejoblíbenější květina pro tento styl je samozřejmě levandule, o té později, ale také se používají další květiny, jako jsou růže, slunečnice, měsíčky a další.

Kuchyně

Kuchyně je často centrem domu a místem, kde se scházejí lidé. V té provensálské se používají především rustikální materiály, jako jsou dřevěné truhly, kameny a kachlová kamna. Keramické nádobí, talíře a misky jsou také velmi populární.

Typicky jsou kuchyně vybaveny nejrůznějšími bylinkami v keramických květináčích, které se při vaření běžně používají.

Architektura

Provensálská architektura se vyznačuje svými kamennými budovami s terakotovými střechami. Stavby mají často oblouky, vchody a okna s dřevěnými lustry. Tyto prvky se používají i pro vytvoření exteriéru domů a zahrad.

Provensálský styl je spojen s klidným a relaxačním způsobem života. Jeho prvky pomáhají vytvořit pohodlné a útulné prostředí, které má kouzlo a romantickou atmosféru.

Levandule jako symbol

Levandule jsou neodmyslitelně spojena s provensálským stylem. Tato vůně, která se táhne po kopcích Provence v jihovýchodní Francii, je charakteristickou součástí tohoto stylu.

Není to však jen květina a její vůně, ale také symbol celé kultury, způsobu života a estetiky provensálského stylu.

Levandule se používají v provensálském stylu na mnoho způsobů. Jsou to například suché větve levandule, které slouží jako dekorační prvek. Tyto suché větve se často kombinují s jinými květinami a rostlinami, jako jsou slunečnice, růže, měsíčky a další. Sušená levandule má ale i praktický význam, který se osvědčil i v českých domácnostech. Svazky této fialkové rostliny jsou totiž skvělým odpuzovačem molů, což se může hodit v kuchyni i šatně.

Větve levandule se také často používají jako výplň do vonných polštářků nebo do vonných svíček. Dále je tato rostlina také důležitým prvkem v provensálské kosmetice. Olej z levandule má protizánětlivé a protibakteriální účinky a používá se v kosmetických přípravcích.

Levandulová vůně se také často používá v parfémech a osvěžovačích vzduchu. Přináší nám tak do našich domovů kousek srdce a je to jednoduchý způsob, jak si vytvořit svůj provensálský sen ve svém domě.

Jak zařídit obývací pokoj v provensálském stylu

Pokud hledáte inspiraci pro zařízení obývacího pokoje v provensálském stylu, vybrali jste si správně. Váš obývací pokoj bude svěží a příjemný, bude vyzařovat teplem domova. Teď už jen dát dohromady vše, co jsme již zmínili.

Pro nábytek zvolte především přírodní materiály. U stolů a židlí se snažte, aby to nebyly výstřelky moderní doby, spíše se poohlížejte po židlích s drobnými detaily, jako jsou vyřezávané nohy nebo rytiny.

Měkká a pohodlná křesla a obývací pohovky s vysokými opěradly jsou typické pro tento styl. Používejte pouze kvalitní látky, jako je bavlna, látka nebo lněný materiál. Potahy by též měly být v přírodních barvách s jemnými vzory, například to jsou květiny nebo geometrické tvary.

Kromě nábytku a textilií přidejte dekorativní prvky, a to záclony, závěsy a koberce. Záclony zvolte jednoduché, stejně tak i takové závěsy, které umožní dostatek světla. Doporučujeme zvolit záclony i závěsy na míru z kvalitních látek, abyste si přesně stanovili vámi vybranou délku a materiál.

Přidejte vázy s levandulemi či jiné květinové aranžmá a keramiku. Dalším způsobem, jak přidat provensálský šarm do svého obývacího pokoje, je použití dekorativních polštářů v odlehčených barvách.

Dále jsou skvělou volbou umělecká díla. Krajiny, portréty nebo abstraktní obrazy jsou výborným doplňkem a dodají prostoru na živosti a individualitě. Jestli chcete ozvláštnit vaše obývací stěny, nebojte se nějaké drsnosti či surovosti.

Při zařizování provensálského obývacího pokoje je také důležité myslet na osvětlení. Vytvořte především přirozené světlo, takže je dobré mít velká okna, která propouštějí co nejvíce světla.

A osvětlení? Dejte přednost měkkému a teplému osvětlení, tedy stojací lampy nebo lustry, určitě není vhodné použít led světla či bodový systém.

Čemu se u provensálského stylu vyhnout?

Nicméně je dobré dát si pozor na některé prvky, které by mohly narušovat tento styl. Zde je několik tipů, jak se vyhnout častým chybám.

Nepoužívat příliš mnoho vzorů

Provence styl bydlení se vyznačuje jemnými a romantickými vzory, nicméně, při přílišném používání vzorů se může snadno stát, že interiér působí přeplácaně a nepřehledně. Je tedy lepší používat jednoduché a elegantní vzory a nepřehánět to s jejich množstvím.

Vyvarovat se moderním a strohým prvkům

Nejen v obývacím pokoji by se neměly vyskytovat příliš moderní a strohé prvky, které by narušily atmosféru místnosti.

Nepřehánět to s dekoracemi

Pamatujte, že méně je více. Příliš mnoho dekorací a ozdob může působit opravdu nepěkným a nevkusným dojmem.

Jak si tedy zútulnit domov, ale nepřehnat to? Použijte jednoduché a elegantní dekorace, jako jsou svíčky, květiny, proutěné košíky či kovové konvičky, keramika a podobně, samozřejmě v rozumném množství.

Nepoužívat příliš jasných a výrazných barev

Příliš jasné a výrazné barvy by mohly narušit celkovou harmonii a styl obývacího pokoje. Proto se zaměřte na jemné a přírodní barvy, které se dobře kombinují s celkovým vzhledem místnosti.

Vyhnout se nadměrnému používání umělých materiálů

Vyhněte se nadměrnému používání umělých materiálů, jako jsou plast nebo laminát. Tyto materiály nepatří do provence stylu.

Nezapomínat na funkčnost

Obývací pokoj by měl být místem, kde se budete cítit pohodlně a příjemně, a proto byste měli vybírat pohovky, křesla a další nábytek, které jsou nejen elegantní, ale také pohodlné a vám se na nich bude dobře sedět či odpočívat.

Navíc myslete i na úložné prostory a regály, kde můžete ukládat věci a udržovat místnost upravenou a čistou.

Vyhnout se nadměrnému používání temného dřeva

Rustikální dřevo je sice typické pro provence styl, ale příliš tmavé dřevo by mohlo celkově narušit obývací pokoj. Místo toho se zaměřte na světlé a jemné dřevo, které bude dokonale ladit s ostatními prvky v obývacím pokoji.

Vyvarovat se přeplácanosti

Provensálský styl se vyznačuje romantickými a jemnými prvky, ale přílišná přeplácanost by mohla narušit celkovou harmonii a styl místnosti. Místo toho se zaměřte na jednoduché a elegantní prvky, které vytvářejí dojem útulnosti a romantiky.

Tip: Víte, jak sladit jednotlivé styly bydlení? Důležité je dodržovat zásady harmonie a rovnováhy, aby byl obývací pokoj v provensálském stylu krásný a pohodlný.

Doufáme, že vám tento článek poskytl užitečné tipy a rady pro zařízení (nejen) obývacího pokoje v provence stylu. Sledování určitých zásad a principů vám pomůže vytvořit harmonickou a krásnou místnost, která bude nejen v daném stylu, ale bude pro vás také pohodlná a funkční.

 

2023.03.11 | Martina Limbergová | přečteno: 30304x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: bydlení móda design provance provensálský styl levandule pastel rady a tipy

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Pláčete??

Já ano, možná až příliš často. Odvážím se říct, že nejsem plačka. Jen jsem velmi emotivní člověk a i slzy jsou projev...
 
celý článek | Andrea Tomanová | 2014.02.24 | přečteno: 30202x

Vana plná přírody

Co pro jednou zkusit vrátit se do let našich babiček a prababiček a využít jejich jedinečné znalosti přírody? Vana plná ...
 
celý článek | Jana Brandtlová | 2021.11.28 | přečteno: 30066x

I DOMÁCÍ VÝUKA MÁ SVÁ PRAVIDLA

Od 11. března 2020 jsou zavřené všechny školy a výuka probíhá na dálku. Čím mladší dítě je, tím je snížena jeho schopnos...
 
celý článek | Tereza Nechvílová | 2020.04.23 | přečteno: 30065x

Quiche aneb slaný koláč na tisíc a jeden způsob

Letní večery jsou naprosto ideální dobou k odpočinku, vždyť relax potřebuje v těchto horkých dnech snad každý z nás. ...
 
celý článek | Kateřina Pořízová | 2015.07.04 | přečteno: 30214x
 

Portál pro ženy