Nevzhledný zázrak pro naše zdraví
Tak další nápověda. Je to zelenina velmi hodnotná - jsou v ní tolik našemu tělu potřebné minerály: sodík, draslík, vápník, železo, hořčík, křemík, měď, selen, mangan, jód, lithium. Obsahuje vitamín C, E, a vitamíny skupiny B. Tento nenápadný zeleninový zázrak obsahuje v hojném množství betain, který brání rozvoji kornatění tepen a podporuje činnost jater. Její barviva - antokyany- rozšiřují věnčité tepny, zabraňují jejich křehkosti, zpevňují stěnu vlásečnic. Z jejích léčivých účinků jmenujme též účinky močopudné, vylučuje sůl z těla, povzbuzuje činnost žaludku a tvorbu žluči. Podporuje růst buněk a opravuje jejich jádra. Aktivuje tvorbu červených krvinek, a tím zásobování buněk kyslíkem. Vyvolává optimističtější náladu. Zbavuje střeva jedovatých látek, odstraňuje zácpu. Dodává pružnost a lesk pleti, vlasům a nehtům. Neutralizuje a zároveň odstraňuje jedovaté látky, zvláště v mozku. Tak už víte, jaká zelenina tohle všechno dokáže?
Ano! Je to červená řepa! Také jsem netušila, co vše červená řepa obsahuje a jak hodně dokáže ovlivnit naše zdraví. Ale ted´ již víme a s přicházejícím jarem bychom pro nevzhledný zázrak opravdu měli sáhnout. Při jarní očistě organismu a případném hubnutí je červená řepa neocenitelným pomocníkem. Má velmi nízkou kalorickou hodnotu. Je zásaditá, pomáhá vyrovnávat acidobazickou rovnováhu v těle. Zvyšuje imunitu. Patří mezi antioxidanty, což znamená, že umí škodlivé volné radikály stabilizovat, zajistit, že už nebudou tolik reaktivní. Dokáže nastartovat enzymy v organismu, aby plnily svoji funkci. A také – další nikoliv nepodstatné plus - je příjemně levná.
Z červené řepy můžete vyrobit saláty, pomazánky, polévky, pít šťávu, jejíž kořenovou chut´ můžeme zjemnit např. mrkví. Receptů a variací je mnoho a fantazii se meze nekladou!
Tak sáhněme po nevzhledném zázraku, při jehož pravidelné konzumaci můžeme opravdu svému organismu výrazně pomoci!
Image courtesy of phasinphoto at FreeDigitalPhotos.net
Poslat článek
Tisk
Štítky: zdraví, zdravá výživa, zelenina, červená řepa