Nepřehlédněte
Jaký materiál se používá pro výrobu luxusních hodinek?
newsletter
Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek
Moka konvička: Nejcennější italské dědictví
Moka konvice patří k nejznámějším italským vynálezům, a její konstruktér Alfonso Bialetti (proto se konvicím lidově říká „bialetky“) měl jediný cíl – přenést espresso do každé domácnosti. Proto byly první konvice vyrobeny z hliníku, který šel dobře průmyslově zpracovat. V odkaze svého otce pokračoval Ranto Bialetti – proslavil se i svou smrtí, neboť se nechal pohřbít v moka konvici.
Velkou výhodou moka konvice je její mobilita. Můžete si ji vzít s sebou i na hory a připravit si kávu na plynovém vařiči. Klasické kávovary nic takového neumožňují.
Moka konvice se skládá ze tří částí. Do spodní se lije voda, která následně při varu prochází skrze kovové sítko s kávou do horní části. Předpokladem co nejlepšího nápoje je káva vysoké kvality, namletá trochu hruběji než na běžné espresso, ale zato jemněji než na french press. Důvod je prostý – příliš jemnou kávou by voda procházela velmi pomalu a hrubou zase rychle. Proces má podstatný vliv na výslednou chuť nápoje.
Ale po jaké kávě sáhnout? Odborníci doporučují spíše zemitější a těžší kávy. Hodně jemné či ovocné nejsou pro přípravu v moka konvici příliš vhodné.
Příprava kávy v moka konvici probíhá v menším množství (cca 30 ml na jeden šálek). Chcete-li zkrátit dobu varu, nalijte do konvice horkou vodu. Kávu pouze zarovnejte a nijak ji do sítka nevtlačujte. A nezapomeňte těsně utáhnout závit – minimalizujete riziko, že vám voda oprská celý sporák. Jakmile voda dojde k varu a zásobník se začne plnit kávou, ztlumte plamen a přiklopte víčko.
A kde kvalitní a cenově dostupné moka konvice seženete? Poohlédněte se třeba v e-shopu Tescoma, kde najdete také spoustu dalších skvělých pomocníků do kuchyně – od sad příborů až po potřeby pro přípravu fondue.
Poslat článek
Tisk
Štítky: káva, kávovar, moka konvička. příprava kávy, tescoma