newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Moka konvička: Nejcennější italské dědictví

 
 

Moka konvice patří k nejznámějším italským vynálezům, a její konstruktér Alfonso Bialetti (proto se konvicím lidově říká „bialetky“) měl jediný cíl – přenést espresso do každé domácnosti. Proto byly první konvice vyrobeny z hliníku, který šel dobře průmyslově zpracovat. V odkaze svého otce pokračoval Ranto Bialetti – proslavil se i svou smrtí, neboť se nechal pohřbít v moka konvici.

Velkou výhodou moka konvice je její mobilita. Můžete si ji vzít s sebou i na hory a připravit si kávu na plynovém vařiči. Klasické kávovary nic takového neumožňují.

Moka konvice se skládá ze tří částí. Do spodní se lije voda, která následně při varu prochází skrze kovové sítko s kávou do horní části. Předpokladem co nejlepšího nápoje je káva vysoké kvality, namletá trochu hruběji než na běžné espresso, ale zato jemněji než na french press. Důvod je prostý – příliš jemnou kávou by voda procházela velmi pomalu a hrubou zase rychle. Proces má podstatný vliv na výslednou chuť nápoje.

Ale po jaké kávě sáhnout? Odborníci doporučují spíše zemitější a těžší kávy. Hodně jemné či ovocné nejsou pro přípravu v moka konvici příliš vhodné.

Příprava kávy v moka konvici probíhá v menším množství (cca 30 ml na jeden šálek). Chcete-li zkrátit dobu varu, nalijte do konvice horkou vodu. Kávu pouze zarovnejte a nijak ji do sítka nevtlačujte. A nezapomeňte těsně utáhnout závit – minimalizujete riziko, že vám voda oprská celý sporák. Jakmile voda dojde k varu a zásobník se začne plnit kávou, ztlumte plamen a přiklopte víčko.

 

                  

 

A kde kvalitní a cenově dostupné moka konvice seženete? Poohlédněte se třeba v e-shopu Tescoma, kde najdete také spoustu dalších skvělých pomocníků do kuchyně – od sad příborů až po potřeby pro přípravu fondue.

 

| přečteno: 30620x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: káva, kávovar, moka konvička. příprava kávy, tescoma

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Zapečená čekanka

Ačkoliv čekanka představuje tradiční a především velmi zdravou potravinu, příliš se s ní v českých kuchyních nesetkát...
 
celý článek | Adela Rychtáriková | 2016.09.23 | přečteno: 30560x

Umět cizí jazyk na jedničku

Když čtete tento titulek, co se vám asi tak vybaví. Skutečná znalost jazyka nebo ohodnocení ve škole? Dostávat jedničky ...
 
celý článek | Lea Kubová | 2020.10.29 | přečteno: 30756x

První setkání s Tarotem

Jako všechno, co se týká karet, i seznámení s nimi záleží jen na vás. Já vám mohu jen zkusit dát malý návod, jak na t...
 
celý článek | Jitka Rázková | 2014.05.07 | přečteno: 30459x

BOJ O REPUBLIKU, TENTOKRÁT V ROCE 1945

Kdo nezná historii naší země, není Čech - i tak by se dala v krátkosti shrnout pozvánka na jedinečnou akci, která se ...
 
celý článek | Kateřina Pořízová | 2016.06.01 | přečteno: 30475x
 

Portál pro ženy