Nepřehlédněte
Pronájem bytu v Opavě hledají především lidé do 26 let
Saténové noční košilky: trocha luxusu do ložnice
Proč jsou koberce stále oblíbené? A jaký vybrat do obývacího pokoje?
newsletter
Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek
Mlsejte raději sušené ovoce
Víte, že sušení je jedním z nejstarších způsobů zpracování ovoce? Používalo se už ve starověku. Mikroorganismy způsobující zkázu čerstvého ovoce totiž potřebují vodu. Jakmile ovoce vysušíte, bakterie nemohou fungovat.
Sbalte si sušené ovoce na cesty
Sušené ovoce se transportuje mnohem lépe než to čerstvé. Sušením totiž podstatně zmenší svůj objem, avšak energie a živiny v malém objemu zůstávají stejné. V malém množství sušeného ovoce tedy dokážete sníst dostatek kalorií. To může být výhodou i nevýhodou, měli byste si hlídat velikost porce. Za jednu porci se obecně považuje 1 až 1,5 polévkové lžíce.
Co najdete v sušeném ovoci?
Bohaté je na sacharidy (polovinu tvoří jednoduché cukry). Bílkovin je málo, tuk prakticky žádný. Zato má ale spoustu vlákniny. Když sníte 100 g sušeného ovce, můžete zvolit třeba exotické sušené mango, pokryjete 50 % celodenní potřeby vlákniny.
Bohaté je sušené ovoce také na vitamíny jako A, B1, B6, C, E. Obsahuje i hořčík, draslík, železo, vápník a jiné minerály. Záleží však na procesu sušení. Používají-li se vysoké teploty, může se snížit obsah vitaminu C a E, draslíku a vápníku.
Připravte si zdravou svačinku
Moc zdravá se vám nezdá, když je plná cukru? Na rozdíl od běžných sladkostí však neobsahuje tuk ani cholesterol, takže není zdrojem transmastných kyselin. Abyste nesnědli tolik cukru, je možné sušené ovoce kombinovat s dalšími plody. Oříšky jsou skvělou volbou, ale také vysoce kalorickou. Vyzkoušejte semínka, kombinujte je různě, můžete přidávat i vločky nebo cereálie. A nejlépe si k tomu všemu dejte jogurt či mléko. Sladká a výživná svačinka či snídaně je na světě!
Poslat článek
Tisk
Štítky: výživa, zdraví, snídaně, svačina, ovoce, sušené ovoce, oříšky, semínka