newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Pronájem bytu v Opavě hledají především lidé do 26 let

 
Pronájem bytu v Opavě hledají především lidé do 26 let

Pronájem bytu v Opavě za přijatelnou cenu není pro mladé lidi snadná ani levná záležitost. Poptávka dlouhodobě převyšuje nabídku a volné byty makléřům okamžitě mizí pod rukama. Proč je atraktivním městem k bydlení? Jaké nemovitosti a kde jsou k pronájmu z pohledu mladých zájemců nejžádanější? Podíváme se blíže na bytovou situaci opavských studentů, mladých párů a rodin, kteří hledají v centru moravskoslezského kraje svou střechu nad hlavou.

 

Pronájem bytu v Opavě je z hlediska ceny dlouhodobě nejvyšší v kraji

Město ve středu severní Moravy, s počtem obyvatel okolo 57 000, je atraktivní lokalita k žití především pro studenty a mladé lidi, kteří upřednostňují bonusy univerzitního města. Více než polovina zájemců je ve věku do 26 let. Jde o nejdražší lokalitu kraje ohledně pronájmu i prodeje bytů, po kterých je především v centru a jeho nejbližším okolí rok od roku větší poptávka.

Důvodem je bohaté kulturní, historické i sportovní vyžití a veškerá občanská vybavenost na dosah. Opava je krásné, středně velké univerzitní město, které poskytuje dostatek pracovních příležitostí. Navíc má dobrou dostupnost z/do Ostravy.

Nejhůře s ubytováním jsou na tom studenti

Rok od roku se zvyšuje počet těch, kteří mají o privátní bydlení zájem. Důvodem jsou dlouhodobě nízké kapacity vysokoškolských kolejí a především jejich nízký komfort.

Jaké byty hledají?

Jakožto univerzitní student hledající pohodlnější a lépe vybavené bydlení máte v podstavě dvě možnosti. Tedy pokud nemáte dostatečně bohaté rodiče s neomezeným rozpočtem.

· Tou první, hojně využívanou, je pronájem privátního vícepokojového bytu velikosti 3+1 a více. Takzvané sdílené bydlení umožňuje složit se ve více spolubydlících na vysoký nájem. Měsíční bydlení tak vyjde pro jednoho na 2000-3000 Kč. Nevýhodou je sdílení sociálního vybavení a nedostatek soukromí. Nejžádanější jsou lokality okolo náměstí Republiky a Bezručovo náměstí, v jejichž blízkosti sídlí fakulty Slezské univerzity.

· Druhou variantou je pokoj v soukromí. Je to vhodná volba pro ty, kteří upřednostňují méně ruchu a klid. Výše nájmu na osobu za měsíc se pohybuje od 2500 Kč výš. Nabídka takových pokojů je malá a pro zájemce v tomto případě není lokalita tak zásadní prioritou.

Mladí finančně dosáhnou na malé byty

Největší zájem ze strany mladých lidí je o garsonky a malé byty do velikosti 2+1. Do dvoupokojového bytu s kuchyní se už pohodlně vejdou oba partneři nebo malá rodina s dětmi. I zde platí stejná situace jako v celé Opavě – bytů k nájmu je nedostatek.

Ceny nájmů malých bytů jsou v rámci regionu stále hodně vysoké. Oproti Ostravě i o několik tisíc korun. Bydlení v lukrativním centru města v blízkosti Horního a Dolního náměstí je pro naprostou většinu mladých nedosažitelné. Řešením nejsou ani městské byty, kterých je málo - jednou za čtvrtletí město nabídne průměrně pět bytů.

Nejžádanější lokality pro mladé s dětmi i bez

· Nejžádanější je centrum v okolí Hlavní pošty. Důvody jsou jasné. Veškerá občanská vybavenost je po ruce, ale místo je stranou hlavního městského ruchu. Je zde příjemný klid a nemovitosti jsou kvalitní.

· Další vysněnou je tzv. milionářská čtvrť nacházející se za budovou bývalé porodnice, které místní říkají květinová. Na výběr je zde především z luxusních bytů vyšší ceny a kvality.

· Třetí oblíbenou oblast najdeme v okolí ulic Ondříčkovi, Nerudovi a Gogolovi. Je se zde obchod, hospoda, škola a především klidné prostředí s dosahem centra pěšky během pár minut.

Přiblížili jsme si situaci na opavské bytové scéně z pohledu studentů a mladých lidí. Ceny nájmů jsou oproti okolním městům vyšší, ale univerzitní město stále láká na svou příjemnou atmosféru, vybavenost a množství pestrého vyžití. Už víte, jaké byty konkrétní skupina vyhledává a proč. Zajímá nás, jaký je váš názor na nejlepší lokality k bydlení v Opavě. Nezapomeňte nám napsat do komentářů, kde byste si nejraději pronajali byt vy a proč.

 

 

2019.02.11 | Admin | přečteno: 30110x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: bydlení výběr Opava

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Víme, jak si vybrat spodní prádlo pro jakoukoliv postavu

Dokonalá postava neexistuje a tečka. Někomu se líbí ideální míry pro modelku ve stylu 90-60-90, někdo preferuje útlý ...
 
celý článek | Admin | 2016.01.26 | přečteno: 30423x

Jak začít sportovat a přitom se nezničit XVI – Trénink na běhátku /2.část

I když se zdá, že trénink v hale nebo na běžeckém pásu je zimní záležitost a v teplých jarních dnech se běhá už ...
 
celý článek | Eliška Anna Kubičková | 2015.05.30 | přečteno: 30336x

Dopřejte si pravidelně vejce, prospějete svému zdraví

Odpíráte si vejce, protože nejsou zdravá a dokonce mohou při častější konzumaci škodit našemu zdraví? Omyl, vejce nejenž...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2019.01.26 | přečteno: 30070x

Čím si připít na Silvestra? Bublinky nejsou povinnost!

Oslava nového roku se blíží, a tak je na čase začít přemýšlet, čím si vlastně o půlnoci připijete. Vsadíte na klasické š...
 
celý článek | Admin | 2018.12.08 | přečteno: 30089x
 

Portál pro ženy