newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Je libo rostlinnou ústřici?

 
 

Tato nenápadná, plazivá rostlinka menšího vzrůstu náleží do čeledi brutnákovitých (Boraginaceae) a je příbuzná například s naší známou léčivkou kostivalem lékařským. Jak již její název napovídá, jedná se o rostlinu vyskytující se zejména na mořském pobřeží a to hlavně v severských oblastech naší planety. Dříve rostla hojně také v Normandii (Francie).
Ačkoliv svým vzhledem a modře-sivým zbarvením působí poměrně nenápadně, je to rostlinka, která dokáže překvapit. A to svou chutí! Ta může neznalým připomínat chuť moře či ryb, ale znalci bez problému rozpoznají chuť ústřic! Není proto divu, že se jí přezdívá ústřicový list, zelená ústřice ap. Měla jsem možnost rostlinu osobně ochutnat a mohu potvrdit, že její chuť je skutečně zajímavá a připomíná ústřice…Nikoho také nepřekvapí, že se po ní na březích Normandie jen zaprášilo. Intenzivní sběr měl za následek její téměř úplné vymizení z francouzského pobřeží. Aktuálně je Mertensia maritima  v mnoha zemích považována za vzácný a ohrožený druh, a to zejména kvůli nadměrnému sběru.

 Oysterleaf (Mertensia maritima). Vyfoceno v červenci 2005 - autor Danielle Langlois, na pláži v Pointe-à-la-Frégate, Québec, Kanada.


Plícněnka je samozřejmě jedlá a pro svou neobvyklou chuť často využívaná k vylepšení pokrmů, zejména těch z ryb či mořských plodů. Uplatnění najde i jinde ve studené kuchyni, zejména jako součást různých salátů. Vařením se její ceněná chuť ztrácí. Stále častěji se stává oblíbenou přísadou uznávaných francouzských šéfkuchařů a její cena díky tomu dosahuje značných sum (například francouzská profesionální L´Épicerie de Rungis ji prodává pod názvem rostlinná ústřice po 20€ za balení 50 lístků). Ve Francii je tato rostlina velice „in“ mezi kulinářskou špičkou. Objevují se dokonce obchodníci-pěstitelé specializující se pouze na kulturu této rostliny. Není divu, když jsou zákazníci ochotni platit za ni neuvěřitelné sumy…
Její konzumace má kromě chuťového požitku i příznivý vliv na naše zdraví.  Aljaští inuité ji používají jako léčivou rostlinu a k tomu účelu konzumují nejen listy, ale i kořeny Mertensie. Listy plícněnky jsou bohatým zdrojem minerálů, například zinku, draslíku, hořčíku či železa.
Pěstování této trvalky  není nikterak náročné a zvládnete ho snadno v domácích podmínkách, Vyžaduje slunné stanoviště a hlinitopísčitý substrát bohatý na humus. Dobře snáší silný vítr i teploty klesající až k -30°C, pod podmínkou, že není v mokrém substrátu. V zimě je vhodné rostlinu chránit před přílišnou vlhkostí. Dá se pěstovat v květináči, podobně jako jiné bylinky. Vhodná je opatrná zálivka, bez trvalejšího přemokření. Semínka seženete v nabídce zahraničních zahradnických firem již za necelá 4€ a celou rostlinu za 10€.

 

Fotografie: «Mertensia maritima 3». Sous licence CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons

 – http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Mertensia_maritima_3.jpg#

Úvodní fotografie: Obrázek  “Fresh Oyster”se svolením  hin255 na FreeDigitalPhotos.net

 

| přečteno: 30533x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: ústřice, plícněnka, Francie, specialita

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Jak si zařídit ideální koupelnu a nezapomenout ani na kvalitní textilie

Máte v plánu v brzké či vzdálenější době zařizovat nebo rekonstruovat koupelnu? Zvažujete, jak ji co nejlépe vybavit? Ne...
 
celý článek | Admin | 2017.10.27 | přečteno: 30491x

Jak se nespálit při výběru půjčky? 6 + 1 praktických rad pro každého

V dnešní době snad nikoho z vás nedokáže překvapit, když vám sdělíme, že ceny všeho kolem nás neustále rapidně stoupají....
 
celý článek | Lea Kubová | 2019.06.18 | přečteno: 30406x

Naplánujte vaši svatbu či oslavu do posledního detailu

Letní sezóna je vlastně až do počátku podzimu nejbohatším obdobím na svatby a nejrůznější oslavy vůbec. Důvody se pří...
 
celý článek | Kateřina Pořízová | 2016.07.26 | přečteno: 30577x

Postelové trapasy

Celý den jste se těšily, až se se svým drahým po romantické večeři nebo vydařeném večírku zachumláte do peřin a užije...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2014.04.17 | přečteno: 31484x
 

Portál pro ženy