newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Hokkaido dvakrát jinak

 
 

 

Hokkaido, asi nejoblíbenější zeleninová dýně, může být vynikajícím zpestřením jídelníčku, a to nejen na podzim a v zimě. Její výhoda spočívá v tom, že se nemusí loupat, protože její slupka při vaření krásně změkne. Stačí ji pouze zbavit semínek a dát se do přípravy.

Pojďte se tedy zahřát snadnou a výživnou dýňovou polévkou a osladit si život dýňovým koláčem s ořechy.

 

Rychlá dýňová polévka

Potřebujeme následující suroviny:

4 menší cibule

1 menší celer

1 mrkev

1 brambor

2 lžíce rajčatového protlaku

500 g dýně hokkaido

olej, sůl, pepř, bobkový list, muškátový oříšek, strouhaný nebo mletý zázvor podle chuti

asi 1 litr zeleninového vývaru (nejlépe domácího)

smetana dle chuti (obyčejná nebo zakysaná)

bazalka, petržel, libeček, řeřicha nebo jiná oblíbená bylinka na ozdobu

 

Postup

Cibule nakrájíme a necháme zesklovatět na malém množství oleje. Přidáme nakrájený celer, brambor, mrkev, dýni, protlak, bobkové listy, muškátový oříšek a zázvor podle chuti. Zalijeme vývarem a vaříme asi 20 minut. Poté vyndáme bobkový list a polévku rozmixujeme ponorným mixérem.

Při podávání můžeme přidat lžíci smetany a snítku čerstvých bylinek.

Polévku podáváme s pečivem, chlebovými nebo dýňovými krutóny ochucenými česnekem.

 

                  

      

 

Dýňový koláč s ořechy

Jaké ingredience budeme potřebovat?

Těsto:

250 g mouky (nejlépe polohrubé a celozrnné špaldové v poměru 1:1)

125 g másla

75 g cukru

1 vejce

špetka soli

 

Náplň :

asi 400g dýně hokkaido

2 větší jablka

3 lžíce třtinového cukru, případně medu

2 dl jablečného džusu (nemusí být, stačí voda)

200 g tvarohu

1 vejce

citronová šťáva (stačí z půlky citrónu)

lžička skořice

dvě hrsti sekaných vlašských ořechů

 

Postup

Ze surovin uhněteme těsto, které zabalíme do folie a dáme asi na půl hodiny odpočinout do lednice.

Dýni a jablka pokrájíme na menší kousky, smícháme s cukrem a skořicí, zalijeme v hrnci jablečným džusem a podusíme doměkka. Poté rozmixujeme na pyré. Po vychladnutí směsi přidáme citrónovou šťávu a vmícháme tvaroh s vejcem.

Těsto rozválíme, vložíme do koláčové nebo dortové formy a posypeme hrstí ořechů. Potom navršíme dýňové směs a posypeme druhou hrstí ořechů. Pečeme v předehřáté troubě na 180 asi 35 - 40 minut.

 

              

              Foto: Josef Sládek

 

Přeji vám dobrou chuť!

 

Image courtesy of Stoonn, tiramisustudio at FreeDigitalPhotos.net

| přečteno: 30900x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: Hokkaido, dýně, recept, dýňová polévka, dýňový koláč

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Soutěž o knihu Bez odpadu od nakladatelství Mladá fronta

Soutěž už skončila, děkujeme za zájem. Kniha je na cestě k výhercům Markétě S., Květě T. a Evě Ch., gratulujeme! ...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2019.08.09 | přečteno: 30555x

Výhody a nevýhody plastiky prsou

Plastika prsou patří mezi nejčastější zákroky v oblasti plastické chirurgie, i když další operace estetické medicíny ...
 
celý článek | Admin | 2015.04.14 | přečteno: 30531x

Monika (31): Potají jsem otěhotněla a přítel se se mnou rozešel

S přítelem jsme spolu chodili skoro šest let a přes čtyři roky bydleli ve společné domácnosti. Už od začátku jsem věděla...
 
celý článek | Jana Brandtlová | 2021.01.19 | přečteno: 30627x

Babo, raď

Občas všichni procházíme životními eskapádami, jimž bychom se raději obloukem vyhnuli. Chvílemi už si nevíme rady a o...
 
celý článek | Mgr. Daniela Krejčí | 2015.02.26 | přečteno: 30460x
 

Portál pro ženy