Nepřehlédněte
Na víno pod mořskou hladinu: V Chorvatsku mají sklípek ve vraku lodi!
newsletter
Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek
Efektivní způsob podpory imunity: Zlaté mléko z kurkumy
Tento Evropanům ne příliš známý nápoj pochází z ajurvédské medicíny a v Indii a dalších asijských zemích se konzumuje už tisíce let. Ačkoliv jeho exotický původ může někoho odradit, nenechte se zmýlit, zlaté mléko je velice jednoduchý a účinný nápoj, který si můžete bez většího úsilí připravit doma.
Kořeněná chuť a vůně podzimu
Zlaté mléko je nápoj z rostlinného nebo živočišného mléka, jehož základem je kurkuma a další tzv. zahřívací koření, které není problém sehnat v jakémkoliv obchodě s potravinami. Antivirotické a antioxidační účinky kurkumy není nutné představovat, stejně tak je to se zázvorem. Oba kořeny jsou pro jejich nesporné pozitivní účinky při podpoře imunity dlouhodobě oblíbené i u nás.
Dalším kořením, které se do nápoje přidává, je možná trochu překvapivě mletý černý nebo cayennský pepř, který výrazně zvyšuje účinek ostatních výše uvedených surovin. Navíc stejně jako zázvor a kurkuma působí antiviroticky, podporuje trávení a uvolňuje ucpaný nos.
Zlaté mléko se sladí medem, jehož léčivé účinky hojně využívaly už naše prababičky. Poslední ingrediencí, která mléko skvěle dochutí a několikrát znásobí jeho léčivou sílu, je všem dobře známá skořice. Ta je jedním z nejsilnějších antioxidantů vůbec a údajně dokáže výrazně urychlit léčbu rýmy. To vše je doplněno přepuštěným máslem neboli ghí a nebo kokosovým olejem, které jsou bohaté na vitaminy a minerály. Zlaté mléko je tedy vhodné užívat nejen při nachlazení, ale také jako prevence vzniku respiračních nemocí.
Na jeho přípravu budete potřebovat
- 1 hrnek mléka (ideálně rostlinného)
- 1 polévková lžíce sušené kurkumy
- 1 polévková lžíce sušeného zázvoru
- 1/2 lžičky mleté skořice
- špetka cayennského nebo černého pepře
- 1 polévková lžíce medu
- 1 lžička kokosového oleje nebo ghí
V kastrůlku nejprve zahřejte mléko společně s kořením a máslem a nechte krátce projít varem. Nechte ho trochu zchladit, přeceďte a přidejte med. Je možné použít také čerstvý zázvor nebo kurkumu. Vyplatí se připravit si předem větší množství kurkumové pasty, kterou můžete uchovávat v lednici a výrazně tak urychlíte přípravu zlatého mléka – čtvrt šálku mleté kurkumy spolu se lžičkou pepře, zázvoru a skořice vařte za stálého míchání v půl šálku vody až do zhoustnutí a po zchladnutí přelijte do uzavíratelné sklenice. Zlaté mléko užívejte nejlépe před spaním a nebojte se ho nabídnout i dětem.
Poslat článek
Tisk
Štítky: mléko, zlaté mléko, kurkuma, zázvor, med, imunita, zdraví