newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Jak si nejlépe vychutnat šampaňské

 
 

Chlaďte víno s předstihem

Stálým nešvarem, se kterým se setkáte nejen v domácnostech, ale i v řadě restauračních zařízení je, že se víno chladí na poslední chvíli a často za pomoci mrazáku. Vhodné přitom je, aby si šampaňské náležitě odpočinulo. Vhodné tak je chladit víno v lednici při teplotě 3-5 °C minimálně 24 hodin před konzumací, profesionální someliéři pak udávají dokonce i 48 hodin předem. Zároveň platí, že byste víno měli skladovat v lednici pevně uložené tak, aby se s ním nehýbalo, a to ve svislé poloze.

Pozor si dejte i na skutečnost, že šampaňské víno by mělo být vždy vychlazeno na teplotu nižší, než je doporučená pro jeho konzumaci. Ve skleničkách totiž rychle zteplá i o několik stupňů a zbytečně byste tak přišli o možnost si vychutnat jeho unikátní chuť. Doporučená teplota pro konzumaci šampaňského činí 6-8 °C.

V případě, že byste přeci jen potřebovali vychladit šampaňské na poslední chvíli, vyzkoušejte jeho servírování v tzv. cooleru na víno. Tuto nádobu naplníte ledem a do něj pak vložíte láhev šampaňského.

Jak na správný servis?

V tomto ohledu se neshodnou ani přední someliéři, protože záleží především na osobních preferencích ohledně chuti. Šampaňské můžete podávat v úzkých vysokých sklenicích, které se označují jako flétny, ale i v nižší široce otevřených sklenicích kuželovitého tvaru, které se používají na Martini.

Sklenice na šampaňské typu flétny dokonale vyniknou provázky bublinek, které se budou zvedat postupně ode dna, navíc zde bublinky vydrží déle. Sklenice na Martini, které se někdy označují jako špičky, jsou zase oblíbené u lidí, jež si chtějí naplno užít silněji rozvinutý buket vína.

Nezapomeňte s nápoji sladit i podávané pokrmy

K sušším variantám šampaňského je vhodné servírovat předkrmy, mořské plody či ryby. K polosuché variantě se pak hodí pokrmy z masa nebo sýra. Sladší varianty šampaňského jsou pak skvělou volbou při servisu dezertů či moučníků.

 

 

| přečteno: 30601x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: rady a tipy, gastronomie, oslava, víno, šampaňské

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Rozhovor s kapelou Queenie

  Rozhovor s Michaelem Kluchem, frontmanem skupiny Queenie. Dne 22.3. bude mít v Domě kultury koncert kapela...
 
celý článek | Andrea Sýkorová | 2013.03.16 | přečteno: 30619x

Svatební víno ─ dar, který nezklame

Vaši známí vás pozvali na svatbu a vy si lámete hlavu se svatebním darem? A co takhle víno? A nebo rovnou celou kolekci?...
 
celý článek | Admin | 2019.08.29 | přečteno: 30661x

Schovejte ji! Tiskárnu

Pracoviště, domácnost - tam všude má své místo plastová krabice, tiskárna. Často jde o nutnost, které se nevyhnete. Nutn...
 
celý článek | Admin | 2019.07.15 | přečteno: 30725x

Genius loci: Nepostihnutelný duch místa aneb Co zůstává očím skryto v Paříži

Je krátce po poledni, před chvílí dozněl zvuk zvonů linoucí se rušnými ulicemi letní Paříže. Je krásný slunečný den, ...
 
celý článek | Lucie Martináková | 2013.06.30 | přečteno: 30792x
 

Portál pro ženy