Nepřehlédněte
OPAR NA RTU: JAK SE HO ZBAVIT RYCHLE A SNADNO?
Posilněte si imunitu, během chladnějších dnů ji budete potřebovat
Soutěžte s námi o knihu Tradinář - český bestseller roku 2019
newsletter
Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek
Co je žaludová káva a proč ji pít?
Novinka? Ale kdepak!
Žaludy využívali již naši dávní předci, Germáni i Slované. Pro ty byl dub dokonce posvátným stromem a z jeho plodů mleli mouku na chleba i vařili kávu a to dlouho předtím, než byly dovezeny první plody kávovníku. Ještě v první polovině minulého století byla žaludová mouka i káva běžně konzumována, pak se ale na využití žaludů téměř zapomnělo. Až dnes, s rostoucí oblibou alternativních možností a způsobů, jak díky přírodě podpořit své zdraví, se žaludová káva opět vrací do popředí zájmu. Svou chutí by se dala přirovnat k cikorce nebo meltě.
Na hubnutí i klidný žaludek
Žaludová káva má silný dietetický účinek a také zklidňuje žaludek, játra a slezinu. Obsahuje velké množství tříslovin, které pomáhají proti průjmu, dále i mnoho bílkovin a škrobů. Je hutná a tak zasytí. Oproti klasické kávě neobsahuje kofein, takže si ji mohou dopřát i lidé, kteří by ho z nějakého důvodu neměli konzumovat.
Kdy je dobré ji užívat?
Žaludová káva byla odjakživa užívána při žaludečních a střevních potížích a při jaterních problémech. Brání ale také nadměrnému pocení, má dobrý vliv na pokožku, protože obsažené třísloviny na ni působí protizánětlivě a stahují ji. Může tak pomoci i v boji proti úpornému akné. Oceníte ji i při onemocněních močového měchýře či při potížích s lymfatickým systémem. Ale pít ji můžete, i když vás zrovna nic netrápí. Má skvělý posilující účinek na celý organizmus.
Jak žaludovou kávu připravit?
Nejjednodušší je koupit si v prodejnách zdravé výživy balení namleté žaludové kávy a uvařit si ji jako běžnou kávu, tedy lžičku směsi přelít horkou vodou. Pokud máte možnost nasbírat si žaludy, můžete si vyzkoušet i její domácí výrobu: Žaludy vyloupejte, nasekejte nebo namelte a poté v troubě či na pánvi opražte. Pak ještě drť rozmixujte na jemno a skladujte v dobře uzavřené nádobě stejně jako klasickou kávu.
Image courtesy of sattva/ FreeDigitalPhotos.net
Poslat článek
Tisk
Štítky: Zdravípomoc přírodní cestoužaludová káva