newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Znáte zelený elixír pro zdraví? Matcha nápoje i dezerty

 
Znáte zelený elixír pro zdraví? Matcha nápoje i dezerty

Pokud pokukujete po zdravějším jídelníčku, rozhodně by vaší pozornosti neměl uniknout čaj matcha. V jediném šálku ze zeleného prášku se snoubí prastará historie, harmonie chutí a také pořádná porce zdraví.

 

Co všechno umí matcha

Matcha čaj si získal popularitu nejen pro své atraktivní vlastnosti a chuť, ale také kvůli vysoké koncentraci zdraví prospěšných látek. Mimo jiné obsahuje významné množství antioxidantů. Ty jsou pro lidské zdraví velice důležité, protože působí protizánětlivě a neutralizují volné radikály.

Pravidelné pití matcha nápojů působí pozitivně na kardiovaskulární systém včetně srdce, podporuje kognitivní funkce, a dokonce přispívá ke snížení stresu, což se v dnešní uspěchané době hodí snad každému z nás. Matcha je stále pod drobnohledem vědeckých studií a některé z nich naznačují, že zelený prášek dokáže zlepšit stav spermií u mužů. Opět v dnešní době významný faktor při stále klesající schopnost přirozené reprodukce.

                                                                

Matcha prášek by se měl u vás doma zabydlet také tehdy, pokud toužíte shodit nějaké to kilo. Popíjení matcha nápojů povzbuzuje metabolismus a urychluje spalování tukových zásob. Efekt bude výraznější, jestliže do životního stylu zařadíte zároveň i pravidelnou pohybovou aktivitu.

Postup přípravy čaje matcha

Vezměte si menší jemné sítko a do šálku prosejte 1 až 2 lžičky matcha prášku. Obsah šálku zalijte 60 ml horké vody o teplotě zhruba 70 °C. Poté s pomocí metličky, nejlépe speciální bambusové určené přímo pro přípravu čaje matcha, obsah rozmíchejte. Pohyby by měly vést takzvaně cik-cak, což zajistí vznik krásně bohaté pěny. Na závěr šálek doplňte horkou vodou nebo předem našlehaným mlékem.

                                                                

Matcha čaj můžete i lehce dosladit. V tomto případě se ale raději vyhněte obyčejnému cukru. Mnohem vhodnějším sladidlem bude med, javorový nebo agávový sirup.

Jak si připravit matcha smoothie s vůní vanilky

Matcha smoothie je výživné a plné antioxidantů. Můžete si je proto dopřát třeba jako lahodnou a zdravou svačinku. K jeho přípravě budete potřebovat 2 banány. Ty ale dejte alespoň s několikahodinovým předstihem do mrazáku, v receptu se totiž používají zmražené. Dále si připravte 2 lžíce matcha prášku, 1 šálek mandlového mléka, 1 lžičku vanilkového extraktu a med či jiné sladidlo dle chuti.

                                                                

Do mixéru nalijte mandlové mléko, přidejte matcha prášek, vanilkový extrakt a banány. Vše důkladně rozmixujte, dokud nevznikne krémový nápoj. Na závěr ho doslaďte medem, případně jiným sladidlem (zvolit můžete třeba javorový nebo agávový sirup). V letních měsících vhoďte do hotového smoothie pár kostek ledu a rázem získáte příjemně osvěžující pití.

Jak ještě využít zelený prášek

Matcha prášek se hodí pro přípravu rozmanité škály teplých i studených nápojů. Můžete ho přidat třeba do nealkoholických koktejlů, domácích limonád a či do oblíbeného latté. A použít se dá dokonce v moučnících, nejrůznějších dezertech, cukroví a snadno z něj vykouzlíte netradiční zmrzlinu.

                                                                

Velice efektní je matcha prášek také v sladkých krémem a polevách, kterým vdechne kromě nového chuťového zážitku také exotický zelený odstín.

2024.05.13 | Jana Brandtlová | přečteno: 563x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: matcha čaj matcha prášek matcha zelený prášek elixír benefity pro zdraví matcha recepty matcha příprava

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Přestaňte hubnout a zhubněte. Bylinky vám s tím pomohou

Ačkoli se problém obezity vyskytoval i v minulých generacích, v dnešní době začala být nadváha velký problém, ...
 
celý článek | Jana Brandtlová | 2021.07.31 | přečteno: 30270x

Dobroty z málo známých druhů ovoce

Aronie, kdoule, mišpule, moruše, oskeruše… To nejsou zaklínadla z příběhů Harryho Pottera, ale jména...
 
celý článek | Mgr. Martina Fabšičová | 2015.11.11 | přečteno: 30514x

Vánoční osvětlení pro dokonalé kouzlo Vánoc

Také jste si už všimly, že se obchodní domy pomalu začínají odívat do vánočního hávu? Nejspíš ano, ono jde jen těžko ...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2014.10.19 | přečteno: 30370x

Jak dosáhnout cíle?

Každý z nás si chce splnit své sny a přání, jen nám občas chybí ta pravá motivace, která by nás posouvala dál. V tomto č...
 
celý článek | Petra Zápotočná | 2018.01.31 | přečteno: 30355x
 

Portál pro ženy