reklama 5 v magazínu pro ženy

Nepřehlédněte

Fenomén Facebook

 
celý článek | Martina Limbergová | přečteno: 30117x 2014.02.01

SPARTAN RACE: Trochu jiná zábava...

 
celý článek | Jan Kodl | přečteno: 30231x 2013.02.12

Lehká strakatá mlska nejen na víkend

 
celý článek | Kateřina Pořízová | přečteno: 30108x 2015.05.30

newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Zjistěte vše o nehormonální antikoncepci: Jaké jsou druhy, jak fungují…

 
Zjistěte vše o nehormonální antikoncepci: Jaké jsou druhy, jak fungují…

Nad formou ochrany před nechtěným početím se alespoň jednou v dospívání zamyslela každá dívka. V dnešní době je k dispozici velké množství druhů ochrany. Antikoncepce se dělí, mimo jiné, na hormonální a nehormonální. Jak se tyto dva druhy od sebe liší?

 

Jak už název napovídá, hormonální antikoncepce v sobě obsahuje množství hormonů, které mají vliv na ženské tělo. Každý organismus na ně reaguje jinak, takže důsledky po nasazení tohoto druhu ochrany mohou být jak pozitivní, tak negativní.

Z dlouhodobého hlediska není hormonální antikoncepce pro ženu – po zdravotní stránce – nejlepší. Umělé dodávání hormonů mění ženské tělo fyziologicky i mentálně a pro tělo není přirozené.

Proto se objevuje velké množství nežádoucích účinků: od fyziologických – například nabírání či kolísání hmotnosti, oteklých dolních končetin, změna stavu pleti, problémy se srážlivostí krve – až po psychické, mezi které může patřit změny v sexuálním apetitu nebo časté změny nálad. Tyto stavy mohou nastat také po vysazení, než se tělo opět srovná do své přírodní roviny. V krajních případech se může stát i to, že je tělo tak rozhozené a nedokáže se srovnat ani po delší době. V tu chvíli ženy začínají vyhledávat pomoc.

Lékaři na pobočkách gynekologie GYNEM jsou zde pro vás a připraveni srovnat váš cyklus přirozenou cestou, aby tělo fungovalo tak, jak má.

Druhy nehormonální antikoncepce

Jestliže žena nechce užívat hormony, které ji ovlivňují, může se rozhodnout pro nehormonální druh ochrany. Mezi tu patří bariérové metody (kondomy, pesary) a také nitroděložní tělíska.

Kondom

Kondom neboli prezervativ je tenký gumový váček, který se před pohlavním stykem nasadí na penis. Spolehlivost je velmi vysoká, uvádí se až 98 %. Z praktického hlediska je spolehlivost o něco menší. Je to zapříčiněno hlavně tím, že je s kondomem špatně zacházeno: může být například nesprávně nasazen a podobně. Kondom navíc také chrání před pohlavními chorobami, což je velký benefit. Je snadno sehnatelný a cenově dostupný.

Pesar

Tato bariérová forma ochrany pro ženy se řadí mezi spolehlivé antikoncepční metody. Zavádí se do pochvy, kde brání průniku spermií do dělohy. Pesar lze zavést několik hodin před pohlavním stykem a pro spolehlivou ochranu je ho třeba mít v pochvě alespoň 6 hodin po styku. Může být ale zaveden i až 48 hodin před stykem a lze se s ním milovat opakovaně.

Pesar se vyrábí ze silikonu a jeden kus se obvykle používá 1-2 roky. Pro více informací o této metodě je třeba zajít ke gynekologovi a poradit se. Gynekolog vám poradí jak správnou velikost, tak následnou péči a správné zacházení.

Nitroděložní tělísko

Je veliké pouze několik centimetrů a většinou má tvar písmene T. Bývá vyrobenu z mědi, stříbra a zlata a rovněž se jedná o bariérovou formu ochrany. Tělísko je zavedeno dovnitř dělohy, kde zabraňuje průniku spermií a tedy oplodnění vajíčka. Spolehlivost tělíska je opět velmi vysoká, není ale vhodné pro všechny ženy. Je tedy třeba se poradit s gynekologem. V případě tělísek existuje také hormonální verze.

Kromě všem známých hormonálních pilulek je na trhu velké množství ochranných metod, které neobsahují nadbytečné hormony a jsou pro tělo přirozenější. Při výběru správné metody je vhodné se poradit s odborníkem. Lékaři na klinice GYNEM ví, že každá žena je individuální a pro každou je vhodná jiná forma ochrany. Neváhejte se ptát a zjišťovat informace. I správná ochrana vede ve finále k psychické pohodě každé ženy.

 

 

2020.07.27 | Nina Albertová | přečteno: 30121x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: sex antikoncepce těhotenství ochrana před otěhotněním

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Placené volno z práce na pohřeb: kdy na něj máte nárok?

Plánujete se zúčastnit pohřbu? Seznamte se s podmínkami, které vám umožňují vzít si volno z práce. Podle Zákoníku práce ...
 
celý článek | Admin | 2017.10.17 | přečteno: 30794x

Vánoční zvyky a tradice

Prosinec je tu a Vánoce se kvapem blíží! Když se řeknou Vánoce, tak si možná představíte krásně nazdobený stromeček, von...
 
celý článek | Petra Zápotočná | 2017.12.05 | přečteno: 30189x

Tchýně!

Milé dámy, ať chcete nebo ne, ve vašem soukromém vztahu můžete narazit na jednu dost nepříjemnou skutečnost, která se...
 
celý článek | Darina Adámková | 2013.07.01 | přečteno: 30414x

Chytré hodinky vám pomohou zhubnout

Hubnutí nikdy nejde samo od sebe. Vždycky je potřeba dosáhnout většího výdeje kalorií než příjmu. Jak to uděláte, je pou...
 
celý článek | Nina Albertová | 2020.08.26 | přečteno: 30142x
 

Portál pro ženy