newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Zelené vdovy – touhy a osamění

 
Zelené vdovy – touhy a osamění

Posledních několik desetiletí přineslo do Česka nový trend, kdy se mnoho lidí s vyššími příjmy stěhuje z městského prostředí na klidnější venkov. Kolem spousty větších měst tak postupně vnikly satelitní městečka, kde rodiny nacházejí klid a pohodu. Ale pro ženy jsou často tyto zdánlivě idylické satelity pastí, ve které se trápí. Stávají se z nich zelené vdovy a mnohdy se pro ně život tady mění spíš v peklo, než vysněnou pohádku. Proč tomu tak je?

 

Podobné jako vejce vejci…

Satelitní městečka vypadají všude velmi podobně. Tvoří je vilky lišící se kromě barvy a tvaru jen počtem místností a garáží. Za domem se obvykle nachází vlastní bazén a na zahradě pečlivě upravený trávník, ve vybavení pak nechybí žádné moderní přístroje a vymoženosti. Jednotlivé domy jsou od sebe odděleny vysokými ploty, aby jejich majitelé měli soukromí a klid na odpočinek. I příběhy jejich majitelů jsou obvykle podobné. Dům pořídil dobře vydělávající manžel, aby měl s rodinou kde hezky žít. Jeho žena obvykle zůstává v domácnosti, protože vydělávat nepotřebuje, její starostí je jen péče o rodinné hnízdo a případně výchova dětí. Jenže to, co se ze začátku zdá jako ideál, časem začíná skřípat.

Vdaná, ale přitom sama

Život v satelitních městečkách znamená pro některé ženy hodně osamělosti. Manžel bývá přes den pracovně velmi vytížený a s vyššími funkcemi se vážou i společenské povinnosti, které jej nutí být mimo domov i večer. Kromě toho má třeba další zájmy, kterým se ve volném čase věnuje, ať už je to golf, tenis nebo cokoliv jiného. Z domu tak odjíždí brzy ráno a vrací se pozdě večer, někdy rovnou přespává ve městě. Na stížnosti manželky má jasnou odpověď. Musí být přece hodně v práci, aby vydělal na její pohodlný život. A tady se kromě osamělosti přidává ještě pocit provinilosti, protože objektivně si žena opravdu nemá na co stěžovat. Má krásný dům, vlastní auto a dostatek peněz, které si může utrácet, za co chce. Na dovolenou k moři nebo do hor může jet klidně několikrát do roka (ovšem málokdy s manželem, protože ten na to nemá čas). A v neposlední řadě má spoustu času, který může věnovat jen péči o sebe. Co by za to mnohá jiná dala, že? Jenže tady bohužel platí, že žádné peníze nenahradí vřelost a důvěrnost ve vztahu.

Peníze a pohodlí lásku nenahradí

Právě vztahové problémy bývají tím, co tyto zelené vdovy užírá. Život v luxusu by po čase klidně vyměnili za skromnější život po boku svého muže, kterého teď prakticky nevidí. Nemají se s tím ale obvykle komu svěřit, protože je okolí nechápe. Pro většinu lidí jsou namyšlené paničky, které si jen z dlouhé chvíle vymýšlí malicherné problémy. A tak si manželky hledají nějaké únikové cesty, které by jim přinesly pocit potřebnosti a naplnění. Některé se upnou k až přehnané péči o domácnost, jiné utrácí hromadu peněz za zbytečnosti a některé bohužel utápí své problémy v láhvi alkoholu.

Připomíná vám to známý film Stepfordské paničky? Nebo velmi populární seriál Zoufalé manželky? Právě ten dostal fenomén zelených vdov do povědomí lidí a ukázal i mnohým ženám, kterých se to týká, že nejsou se svými pocity samy. Řešení je přesto složité. Těmto manželkám obvykle nezbývá, než si buď zvyknout, nebo začít jednat a svůj život změnit. Jenže to by pravděpodobně znamenalo rozvod a to nechce mnoho z nich připustit. Život v pohodlí je totiž těžké opustit, i když v něm člověk není až tak moc šťastný.

 

2017.03.21 | Lea Kubová | přečteno: 30030x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: zelené vdovy vztahy láska osamělost

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Nejkrásnější pláže Chorvatska

Ačkoliv právě vrcholí vánoční přípravy, mnoho z nás už se těší na léto a přemýšlí, kam vyrazí na dovolenou. Mezi...
 
celý článek | Admin | 2016.12.20 | přečteno: 30425x

Fenomén: ponožky

Neznám domácnost, ve které by to nebylo minimálně podobné…. ...
 
celý článek | Andrea Tomanová | 2014.03.07 | přečteno: 30165x

Jak se zbavit octomilek?

V domácnosti se občas potýkáme s nevítanými hosty, po kterých rozhodně netoužíme. V kuchyni to obvykle bývají malé mušky...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2020.10.22 | přečteno: 30103x

Vyhrajte knihu Letový plán a naučte se díky ní plnit si své sny!

Soutěž již byla ukončena. Děkujeme za účast a gratulujeme výhercům! ...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2015.11.16 | přečteno: 30234x
 

Portál pro ženy