reklama 1 v magazínu pro ženy

Nepřehlédněte

Těšení

 
celý článek | Kateřina Pořízová | přečteno: 14348x 2014.06.24

Mám se ráda, nemám se ráda...

 
celý článek | Andrea Tomanová | přečteno: 10929x 2014.07.01

Jak se zbavit nachlazení

 
celý článek | Petra Zápotočná | přečteno: 4018x 2017.11.28

newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Bylinky v kuchyni II. - slovníček bylinkových směsí

 
Bylinky v kuchyni II. - slovníček bylinkových směsí

Bylinky jsou voňavým, chutným i léčivým zázrakem, to ví přece každý. Dají se používat samostatně a nezávisle na sobě, ale také velmi dobře kombinovat. Zejména v gastronomii tak vznikají vskutku zajímavé směsi, které jsou oblíbené nejen ve světě, ale i u nás. Kterou z proslulých variací máte nejraději vy? Nebo máte vlastní tip?

 

 

Nikoho asi příliš nepřekvapí, že důmyslné spojení bylinek a koření mají nejčastěji na svědomí francouzští mistři kuchyně. Jedná se o osvědčené receptury, které jsou prověřené dlouhými léty kulinářské praxe. Mnohdy se skládají z velké skupiny druhů, jak sušených, tak čerstvých, dají se ale i regionálně přizpůsobit. Ke kuchařskému umění patří také ověřování jejich platnosti, nezbytné experimenty, hledání nového ideálu a zdokonalování. Díky tomu se můžete stát opravdovými šéfkuchaři i vy sami, i když třeba jen u vás doma J

 

Fines herbes - fajnové čerstvé i sušené

Jednou z takových směsí jsou francouzské bylinky fines herbes. Tato kombinace má více podob, ale obvykle je složená minimálně ze tří, maximálně z devíti bylinek. Protože se používá v čerstvém i sušeném stavu, musí být velmi variabilní. Obsahuje pažitku i petrželku, dále pak kerblík, estragon, saturejku, bazalku, tymián, šalvěj a rozmarýn. Čerstvá podoba těchto bylinek se hojně používá hlavně pro ochucení salátových dipů, různých zálivek, tvarohových pomazánek a bylinkových másel. Nevadí jim ale ani krátká tepelná úprava, skvěle se tak hodí pro přípravu omelet, vajíček, drůbežího masa a ryb. V sušeném stavu tyto bylinky sice ztrácí svou svěže zelenou barvu, správný postup šetrného sušení a hlavně uchovávání jim ale jejich aroma rozhodně nevezme.

 

                   

 

Provensálské koření ze slunného jihu

Tato slavná směs bylinek má svůj původ na samém jihu Francie, jak už napovídá sám název. Její hlavní součástí je aromatické koření – majoránka, oregano, tymián, rozmarýn, bazalka, ale také saturejka, libeček či kerblík. Svou oblibu si získala pro svou vůni, kterou dodá rozličným zeleninovým pokrmům - polévkám, salátům, jídlům zapékaným i tzv. pokrmům z jednoho hrnce. Výborně se hodí ale i ke grilování masa a ryb. Bylinky z Provence se tak staly univerzálním kořením, které by nemělo žádné hospodyňce chybět.

                 

 

 

Bouquet garni dodá chuť i vůni

Uslyšíte-li někdy tento honosný termín, představte si pod ním svazeček zelených bylinek, který dodá konkrétnímu pokrmu přesně to, co potřebuje. Přidává se do jídla během vaření a před podáváním je potřeba ho vyjmout. Právě proto se skupinka bylinek nejčastěji svazuje provázkem, můžete se setkat ale i se sáčkem z gázy nebo sáčkem podobným tomu čajovému. Koření se také může umístit do uzavíratelného sítka na čaj a nechat při vaření louhovat. Hlavní je, aby byl splněn účel – chuť a vůně bylinek v pokrmu, ale jejich části, které by v hladké omáčce nebo vývaru překážely (zejména větvičky a stonky), mimo něj. Složení tohoto původně francouzského "zlepšováku" je různé a závisí na tom, do jakého receptu má být použit. Klasikou, která nikdy neomrzí a hodí se do polévek i omáček, je tymián, bobkový list a petržel. Masité pokrmy zase provoní saturejka, šalvěj, majoránka, rozmarýn a bazalka. Do polévek a k dušení se přidává kombinace estragonu, majoránky, kerblíku a saturejky. Svazeček může obsahovat ale i polévkovou zeleninu jako je mladá cibule, pór, celer (zejména řapíkatý), mrkev, petržel, pastinák, a to jak nať, tak kořen. V české kuchyni si takový bouquet garni můžete aplikovat třeba na svíčkovou – pepř, bobkový list a nové koření. A dokonce ho jako šikovnou pyramidku můžete už i zakoupit. 

 

                      

 

Staňte se také kulinářskými umělci a vytvořte si vlastní voňavou variantu. Nebo už ji máte?

Přístě se můžete těšit na přehled nejznámějších bylinkových omáček světové kuchyně.

 

Image courtesy of tiramisustudio, phasinphoto, dan, BrianHolm at FreeDigitalPhotos.Net

2016.06.09 | Kateřina Pořízová | přečteno: 11772x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: Bylinky v kuchyni fines herbes provensálské koření bouquet garni

 
archiv

Nejzajímavější články

 

V oříškovém ráji

  Jsou malé, dobré a plné tuku. A také plné látek, které nám pomohou s různými zdravotními neduhy. ...
 
celý článek | Mgr. Daniela Krejčí | 2014.12.27 | přečteno: 12716x

Vytvořte si doma pohodlný pracovní kout, s kvalitním nábytkem je to snadné

Vybrat si vybavení do kanceláře většina z nás nemůže, to je věc zaměstnavatelů. Ti naštěstí už celkem dobře vědí, že výb...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2017.08.26 | přečteno: 11367x

Seriál o grilování: 10. díl – Jak se správně starat o gril?

Grilování je skvělou zábavou, ale přináší i nezbytné povinnosti. Na co se nesmí zapomínat? Na důkladné čištění a údrž...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2016.05.27 | přečteno: 11888x

Svatební listina snadno a rychle

Svatba je životním krokem, který by si měl zamilovaný pár náležitě užít. Místo toho jsou však přípravy svatebního dne...
 
celý článek | Kateřina Pořízová | 2015.06.16 | přečteno: 11458x
 

Portál pro ženy