newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Bylinky v kuchyni II. - slovníček bylinkových směsí

 
Bylinky v kuchyni II. - slovníček bylinkových směsí

Bylinky jsou voňavým, chutným i léčivým zázrakem, to ví přece každý. Dají se používat samostatně a nezávisle na sobě, ale také velmi dobře kombinovat. Zejména v gastronomii tak vznikají vskutku zajímavé směsi, které jsou oblíbené nejen ve světě, ale i u nás. Kterou z proslulých variací máte nejraději vy? Nebo máte vlastní tip?

 

 

Nikoho asi příliš nepřekvapí, že důmyslné spojení bylinek a koření mají nejčastěji na svědomí francouzští mistři kuchyně. Jedná se o osvědčené receptury, které jsou prověřené dlouhými léty kulinářské praxe. Mnohdy se skládají z velké skupiny druhů, jak sušených, tak čerstvých, dají se ale i regionálně přizpůsobit. Ke kuchařskému umění patří také ověřování jejich platnosti, nezbytné experimenty, hledání nového ideálu a zdokonalování. Díky tomu se můžete stát opravdovými šéfkuchaři i vy sami, i když třeba jen u vás doma J

 

Fines herbes - fajnové čerstvé i sušené

Jednou z takových směsí jsou francouzské bylinky fines herbes. Tato kombinace má více podob, ale obvykle je složená minimálně ze tří, maximálně z devíti bylinek. Protože se používá v čerstvém i sušeném stavu, musí být velmi variabilní. Obsahuje pažitku i petrželku, dále pak kerblík, estragon, saturejku, bazalku, tymián, šalvěj a rozmarýn. Čerstvá podoba těchto bylinek se hojně používá hlavně pro ochucení salátových dipů, různých zálivek, tvarohových pomazánek a bylinkových másel. Nevadí jim ale ani krátká tepelná úprava, skvěle se tak hodí pro přípravu omelet, vajíček, drůbežího masa a ryb. V sušeném stavu tyto bylinky sice ztrácí svou svěže zelenou barvu, správný postup šetrného sušení a hlavně uchovávání jim ale jejich aroma rozhodně nevezme.

 

                   

 

Provensálské koření ze slunného jihu

Tato slavná směs bylinek má svůj původ na samém jihu Francie, jak už napovídá sám název. Její hlavní součástí je aromatické koření – majoránka, oregano, tymián, rozmarýn, bazalka, ale také saturejka, libeček či kerblík. Svou oblibu si získala pro svou vůni, kterou dodá rozličným zeleninovým pokrmům - polévkám, salátům, jídlům zapékaným i tzv. pokrmům z jednoho hrnce. Výborně se hodí ale i ke grilování masa a ryb. Bylinky z Provence se tak staly univerzálním kořením, které by nemělo žádné hospodyňce chybět.

                 

 

 

Bouquet garni dodá chuť i vůni

Uslyšíte-li někdy tento honosný termín, představte si pod ním svazeček zelených bylinek, který dodá konkrétnímu pokrmu přesně to, co potřebuje. Přidává se do jídla během vaření a před podáváním je potřeba ho vyjmout. Právě proto se skupinka bylinek nejčastěji svazuje provázkem, můžete se setkat ale i se sáčkem z gázy nebo sáčkem podobným tomu čajovému. Koření se také může umístit do uzavíratelného sítka na čaj a nechat při vaření louhovat. Hlavní je, aby byl splněn účel – chuť a vůně bylinek v pokrmu, ale jejich části, které by v hladké omáčce nebo vývaru překážely (zejména větvičky a stonky), mimo něj. Složení tohoto původně francouzského "zlepšováku" je různé a závisí na tom, do jakého receptu má být použit. Klasikou, která nikdy neomrzí a hodí se do polévek i omáček, je tymián, bobkový list a petržel. Masité pokrmy zase provoní saturejka, šalvěj, majoránka, rozmarýn a bazalka. Do polévek a k dušení se přidává kombinace estragonu, majoránky, kerblíku a saturejky. Svazeček může obsahovat ale i polévkovou zeleninu jako je mladá cibule, pór, celer (zejména řapíkatý), mrkev, petržel, pastinák, a to jak nať, tak kořen. V české kuchyni si takový bouquet garni můžete aplikovat třeba na svíčkovou – pepř, bobkový list a nové koření. A dokonce ho jako šikovnou pyramidku můžete už i zakoupit. 

 

                      

 

Staňte se také kulinářskými umělci a vytvořte si vlastní voňavou variantu. Nebo už ji máte?

Přístě se můžete těšit na přehled nejznámějších bylinkových omáček světové kuchyně.

 

Image courtesy of tiramisustudio, phasinphoto, dan, BrianHolm at FreeDigitalPhotos.Net

2016.06.09 | Kateřina Pořízová | přečteno: 9894x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: Bylinky v kuchyni fines herbes provensálské koření bouquet garni

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Genius loci: Nepostihnutelný duch místa aneb Co zůstává očím skryto v Paříži

Je krátce po poledni, před chvílí dozněl zvuk zvonů linoucí se rušnými ulicemi letní Paříže. Je krásný slunečný den, ...
 
celý článek | Lucie Martináková | 2013.06.30 | přečteno: 9643x

Pravčická brána – symbol Českého Švýcarska

Léto přímo vybízí k výletům do přírody, a pokud se zrovna nechystáte k moři, můžete si tak dopřát svěžího v...
 
celý článek | Adela Rychtáriková | 2015.08.09 | přečteno: 9201x

Koupání na vlastní zahradě? Proměňte letos sen ve skutečnost

Je únor a studené počasí venku tedy láká spíše schovat se do tepla svého domova a uvařit si hrnek horkého čaje. Pojďm...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2015.02.15 | přečteno: 9346x

Zařiďte si praktickou a pohodlnou jídelnu

Také milujete ty chvíle, kdy se celá rodina sejde u stolu? Chvíle, kdy si společně vychutnáváte jídlo, povídáte si, směj...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2017.09.30 | přečteno: 9565x
 

Portál pro ženy