newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Zařaďte do svého jídelníčku rybí tuk. Vaše tělo vám rozhodně poděkuje

 
Zařaďte do svého jídelníčku rybí tuk. Vaše tělo vám rozhodně poděkuje

Mnoho z nás má rybí tuk spojený s něčím odpudivým, co jsme byly nuceny jako děti popíjet pro náš zdravý vývoj. S postupem doby se ledacos změnilo, a to včetně přísunu všech důležitých složek, které naše tělo může z rybího tuku čerpat. Dnes je možné zakoupit rybí tuk i ve formě snadno uživatelných kapslí, které jsou chuťově neutrální. A proč je vlastně jeho konzumace natolik důležitá? Zcela jistě pro klid v duši a bystrý mozek.

 

Co rybí tuk obsahuje?

Rybí tuk primárně obsahuje dvě důležité omega-3-mastné kyseliny, tj. kyselinu eikosapentaenovou a kyselinu dokosahexaenovou. Ty působí příznivě nejen na mozek a duševní zdraví, ale také na srdce a pokožku. Denní doporučené množství rybího tuku je odhadováno odborníky na zhruba tři gramy, pakliže jej užíváte jako prevenci. Omega-3-mastné kyseliny lze ovšem získávat nejen ze samotného rybího tuku, ale také z tučnějších druhů ryb (losos, makrela anebo sleď). Proto je dobré dopřát si co nejvíce jídel, která obsahují právě tyto ryby, upravené na nejrůznější způsoby.

                                                        

Jak konkrétně omega-3-mastné kyseliny ovlivňují mozek?

Nyní si řekněme, jaký konkrétní efekt mají omega-3-mastné kyseliny. Z provedených studií vyplývá, že kyselina eikosapentaenová i kyselinu dokosahexaenová mají významný vliv zejména na zdravý vývoj mozku dítěte. Ovlivnit proces mohou již samotné nastávající maminky vyšší konzumací ryb anebo rybího tuku. Vědci totiž přišli s tím, že potomci těchto žen měli v raném věku vyšší inteligenční kvocient než jejich vrstevníci. U dospělých jedinců pak omega-3-mastné kyseliny udržují dobré paměťové funkce. Proto se doporučují v jídelníčku především u seniorů (zpomalí se proces stárnutí mozku).

Rybí tuk dokáže konkurovat antidepresivům

Jisté klinické studie provedené v Americe hovoří jasně. Konzumace rybího tuku (i v doplňcích stravy) může přispět též ke zmírnění příznaků souvisejících s depresivními stavy (největší efekt byl zaznamenán u lidí, kteří již užívají antidepresiva). Vědci přišli na to, že rybí tuk se dokonce může rovnat účinkům již zmíněných antidepresiv. Mechanismus působení omega-3-mastných kyselin na neurologický systém však odborníci stále zkoumají. Má se ale zatím za to, že působí cíleně na serotoninové receptory v mozku.

Kde najdete prospěšné omega-3-mastné kyseliny?

Chcete začlenit omega-3-mastné kyseliny do svého jídelníčku a nemáte příliš v oblibě ryby a současně nechcete užívat žádné doplňky stravy s rybím tukem? Pak vsaďte zcela určitě na tyto další přírodní suroviny:

                                                        

  • Semínka všeho druhu: vhodná jsou především ta lněná, konopná, slunečnicová či chia.
  • Nesolené a nepražené ořechy: pochutnat si můžete třeba na vlašských oříškách anebo také na těch makadamových. Ideální jsou i arašídy.
  • Mořské řasy: vhodná je chlorella i spirulina.
  • Rostlinné oleje: svůj účel splní zejména ten z mořských řas a taktéž řepkový i lněný.

                                                                

Kde se vzala, tu se vzala kyselina alfa-linolenová! Oč se jedná?

Do skupiny omega-3-mastných kyselin se řadí kromě dvou výše uvedených i ta alfa-linolenová, která je rovněž nezbytná pro správné fungování lidského organismu. Vždyť dodávaná je do těla už v období raného dětství prostřednictvím mateřského mléka. Perfektním zdrojem této sloučeniny jsou už zmíněné rostlinné oleje, semínka, ryby i mořské plody. Samo sebou lze alfa-linolenovou kyselinu zakoupit i ve formě doplňků stravy.

                                                               

Rozhodně neotálejte a zařaďte uvedené kyseliny do svého jídelníčku co nejdříve, protože se skvěle uplatní například při mírnění příznaků menopauzy, podpoří vás při duševním vypětím (stres v zaměstnání a podobně), při poruchách imunitního systému anebo při zánětlivých procesech.

2022.01.11 | Jana Brandtlová | přečteno: 30191x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: rybí tuk omega-3 mastné kyseliny omega-6 mastné kyseliny ryby zrna zdravá strava

 
archiv

Nejzajímavější články

 

NOVOROČNÍ PŘEDSEVZETÍ

Patříte mezi ty, co si vždy před koncem roku dávají předsevzetí? Daří se vám je dodržovat nebo vaše odhodlání mizí sp...
 
celý článek | Aneta Vlkanová | 2013.12.31 | přečteno: 30111x

Srdce oceánu

Vlastnit drahý kámen se vždy nemusí vyplatit. ...
 
celý článek | Darina Adámková | 2013.07.23 | přečteno: 30269x

Lékárna, kam se podívám

Poslední dobou si všímám, jaký zažívají lékárny u nás ve městě boom. Možná je to jen můj pocit, ale přijde mi, že kde...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2013.06.20 | přečteno: 30112x

Játra - očista po vánočních svátcích

Vhodná doba na očistu jater je na jaře, ale jsme po svátcích a jistě jsme měli hojnost různého "nezdravého"...
 
celý článek | Vendula Králová | přečteno: 30114x
 

Portál pro ženy