newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Co způsobuje noční pocení

 
Co způsobuje noční pocení

V noci se snadno zpotíte, pokud je v místnosti horko nebo na sebe naskládáte hromadu přikrývek. Ale o tomto typu pocení teď mluvit nechceme. Termín „noční pocení“ vyjadřuje stav, kdy se pravidelně budíte v noci v kaluži potu a musíte se jít převléct. Obvykle to souvisí s nějakým zdravotním problémem. Zjistit, o co jde, je prvním krokem k tomu, jak se s nočním pocením vypořádat.

 

Hyperaktivita štítné žlázy (hypertyreóza)

Pocení, ale i větší citlivost na teplo mohou být příznaky nesprávně fungující štítné žlázy. Ta řídí metabolismus, což má vliv nejen na termoregulaci, ale můžete mít také větší žízeň či hlad, mohou se vám třást ruce, trápit vás průjem a hubnutí. Jde o stav, který se dá korigovat léky.

Nízká hladina cukru v krvi

Zejména pokud máte cukrovku, může vaše hladina glukózy v krvi během spánku klesnout, i když v době měření byla v pořádku. Možná za sebou máte velmi aktivní den, možná jste večer cvičily nebo si daly pozdní večeři, to vše vede k rychlému poklesu hladiny cukru.

                                                                

Spánková apnoe

Tento stav znamená, že během spánku opakovaně na chviličku přestanete dýchat. Protože vaše tělo nedostane kyslík, může sklouznout do režimu aktivizace hormonů pro "boj nebo útěk", z nichž hlavně nával vyloučeného adrenalinu spustí pocení. Pokaždé, když tělo musí opětovně nastartovat dýchání, znamená to také vyburcování svalů k činnosti.

Léky

Mnoho léků způsobuje noční pocení, a to včetně těch, které používáme na léčbu horečky, jako je například aspirin či ibuprofen. Starší antidepresiva, nazývaná tricyklická, stejně jako bupropion a venlafaxin, hormonální substituční terapie a steroidy, jako je kortizon a prednison jsou běžnými podezřelými. Některé léky na glaukom a sucho v ústech také stimulují vaše potní žlázy. Zde je na místě poradit se s lékárníkem nebo ošetřujícím lékařem.

                                                                

Úzkost

Stres, obavy a panika mohou vás mohou během dne rozhodit, a tak není divu, že úzkost může mít v noci stejný účinek. Noční můry jsou u dospělých méně časté než u dětí, ale ať už je váš věk jakýkoli, vždy snadno skončíte zpocené a s bušícím srdcem. Pocení jako vedlejší účinek nějakého těžkého a emočně vypjatého období je vcelku normální, ale pokud by pocení, zlé sny a probouzení se ve stavu paniky mělo pokračovat déle, rozhodně navštivte specializovaného lékaře nebo terapeuta.

Nepříliš obvyklé infekce

Infekce mohou vyvolat noční pocení. Je jisté, že když máte chřipku, angínu nebo podobnou chorobu, v noci se potíte už jen proto, že máte horečku. Ale pravděpodobně se potíte i přes den.

Pak jsou tu ovšem nákazy, které rozhodně nejsou tak běžné, ale noční pocení u nich můžete očekávat prakticky na 100 %. Některé infekce, jako je bakteriální endokarditida (infekce vnitřní výstelky srdce a srdečních chlopní) a osteomyelitida (kostní infekce), jsou nejčastější původci.

                                                                

Feochromocytom

Tento vzácný nádor, který roste v nadledvinách, obvykle není rakovinný, ale může způsobit, že vaše tělo bude vytvářet příliš mnoho hormonů, které zvyšují krevní tlak a způsobují noční pocení, bolesti hlavy a zrychlený puls. Většina lidí s feochromocytomem je mezi 20 a 50 lety. Je pravděpodobnější, že ho budete mít, pokud se vyskytl v rodinné anamnéze.

Jak najít úlevu

Jak si zpříjemnit propocené noci je asi poměrně logické. Nižší teplota v ložnici a ventilátory pro cirkulaci vzduchu vám prostě nesmějí chybět. Také používejte rychleschnoucí prostěradla a pyžama odvádějící vlhkost. Vyhněte se syntetickým tkaninám, které nedýchají.

                                                               

Nejdůležitější na závěr

Pokud nemůžete přijít na to, co způsobuje vaše noční pocení, pořiďte si deník, kam popíšete úplně vše – jaký byl váš den a jak probíhala noc. Kolikrát jste byly vzhůru, zda jste se budily s hrůzou nebo „jen“ kvůli propocené peřině. Lékař se vás na případné detaily jistě doptá, a určitě vás pošle na vyšetření podle diagnostikovaných symptomů. A nemusíte se bát, alespoň základní vyšetření vám lékař provede vždy a pravděpodobně vás přepošle ke specialistovi, aby stanovená diagnóza byla kompletní.

V ideálním případě budete moci léčit příčinu a nejen symptom.

 

2021.09.19 | Jana Brandtlová | přečteno: 30184x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: pocení noční pocení štítná žláza léky onemocnění úzkost spánková apnoe

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Proč darovat zážitky?

Vyhlídkové lety, masáže, romantické pobyty…zážitkové dárky jsou vždy elegantním řešením jakéhokoliv výročí. Ja...
 
celý článek | Nikol Mohoritová | 2015.05.20 | přečteno: 30169x

Krásná pleť a ohromující řasy s kosmetikou di Angelo

Krásná pleť, pronikavý pohled, dlouhé řasy a hladký dekolt, to jsou známky krásy a mládí, po kterých touží většina z nás...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2019.06.09 | přečteno: 30102x

Vlasová kosmetika - zkuste přírodní produkty

Mít krásné a lesklé vlasy se sytou barvou a bez šedin je sen každé ženy. Toho lze dosáhnout barvami na vlasy, ale za ...
 
celý článek | Admin | 2017.07.04 | přečteno: 30115x

Naservírujte si zdravé stravování a potraviny online

I vy toužíte začít žít zdravěji? Zdravé stravování a zdravé potraviny stojí na začátku změny, která vás čeká. K tomu je ...
 
celý článek | Nina Albertová | 2019.04.28 | přečteno: 30088x
 

Portál pro ženy