newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Seriál o grilování: 10. díl – Jak se správně starat o gril?

 
Seriál o grilování: 10. díl – Jak se správně starat o gril?

Grilování je skvělou zábavou, ale přináší i nezbytné povinnosti. Na co se nesmí zapomínat? Na důkladné čištění a údržbu grilu. Je to opravdu důležité, bez správné péče totiž nebudou připravované pokrmy chutnat tak dobře. Na grilovacím roštu i v dalších částech grilu se při grilování usazuje tuk a nečistoty, které se následně přepalují a uchycují se na potravinách. A to není chutné ani zdravé. Navíc díky poctivé péči vám gril vydrží sloužit mnohem déle, životnost mu můžete prodloužit až v řádu let. Jak čistit jednotlivé typy grilů?

 

Co je k čištění grilu potřeba?

Ačkoliv každý z typů grilů vyžaduje trochu jinou péči, základní pomůcky na čištění grilu jsou u všech podobné. Potřebujete kuchyňskou houbičku nebo hadřík, plastovou škrabku, speciální kovový kartáč na rošty a čistící přípravky určené k péči o gril. Čističe volte podle typu svého grilu. K dostání jsou čistící prostředky na grilovací rošty, na smaltované grily, na nerezové grily, nebo třeba speciální čistič na plynové a elektrické grily Q od firmy Weber. Pozor, opravdu raději v tomto případě nechtějte šetřit a nepoužívejte chemické prostředky určené na péči o sporák a troubu. Některé z nich mohou být příliš agresivní a gril poškodit. A to rozhodně nestojí za celkem zanedbatelnou úsporu v pořizovací ceně.

Jak vyčistit elektrický gril?

U elektrického grilu je velmi důležité zamezit vniknutí vody a čistících prostředků do prostoru, kde dochází ke kontaktu s elektřinou. V první řadě odpojte gril od elektřiny a nechte jej úplně vychladnout. Poté seškrábněte zbytky pokrmů opatrně plastovou špachtlí z roštu i vnitřní strany grilovací vany. Pak gril vytřete vlhkým hadříkem s čistícím prostředkem, při menším znečištění stačí mýdlová voda. Nezapomeňte vyčistit i odtokovou misku, kam odkapává přebytečný tuk.

Jak vyčistit plynový gril?

V zásadě existují dva způsoby a to vypálení nebo mechanické vyčištění. Při vypalování zbytků potravin rozpálíme rošt na nejvyšší stupeň, zavřeme víko a necháme jej takto asi 10 minut. Čas závisí na míře znečištění, poznáte to jednoduše tak, že se přestane tvořit kouř. Poté ještě u horkého grilu opatrně očistíme kartáčem grilovací rošt. Druhý způsob, tedy kompletní mechanické čištění, je důkladnější, ale také pracnější. Je potřeba gril nechat vychladnout a odpojit od přívodu plynu. Poté odšroubujeme rošty a grilovací vanu důkladně vytřeme houbou nebo hadrem s čističem, případně ještě předtím špachtlí odstraníme zbytky potravin. Pokud lze odmontovat hořáky, vyjmeme je a kartářem očistíme jejich vnitřek. Zkontrolujeme také čistotu ventilů. Toto není nutné dělat po každém grilování, ale občas byste takovou péči svému grilu určitě měli dopřát.

 

Jak vyčistit gril na dřevěné uhlí?

Tady je práce asi nejvíce, protože kromě grilovacích ploch je třeba poradit si navíc s popelem. Nejdříve se zaměřte na rošt, který čistěte vychladlý, ale ještě ne úplně studený. Ocelovým kartáčem z něj odrhněte všechny zbytky jídla a nečistoty, na menší nečistoty můžete použít jemnou ocelovou drátěnku. Poté rošt omyjte vodou se saponátem na čištění roštů. Jakmile je popel úplně vychladlý, odstraňte jej z grilovací vany. Opravdu jej tam nenechávejte do příště. Popel pohlcuje vlhkost ze vzduchu a tím zvyšuje riziko koroze grilu. Navíc by při příštím grilování stejně negativně ovlivňoval cirkulaci vzduchu a připravované pokrmy by nebyly rovnoměrně propečené. Mastné skvrny na víku a bocích grilu i stopy od kouře pak odstraníte čističem na grily. Přípravek rozprašovačem nastříkáte na znečistěnou plochu, necháte chvíli působit a houbičkou setřete. Gril by se měl také nechat před a po každém grilování vypálit, opět dokud bude stoupat kouř, tím se každá následná údržba velmi usnadní.

Schovejte gril do bezpečí

Váš gril si kromě poctivého čištění zaslouží i dobré místo na uskladnění v době, kdy není v provozu. Nejlépe mu bude pod střechou, na závětrném a suchém místě. A ideální je obléci ho do slušivého oblečku z nepromokavého vinylu, jaký pro své grily dělá například firma Weber. Tento ochranný obal na gril prodlouží životnost přístroje a udrží ho v perfektním stavu, takže se investice do něj vyplatí.

 

Doufám, že si letošní grilovací sezónu pořádně užijete a vychutnáte si všechny lahůdky, které se takto dají připravit. Snad vám k tomu pomůže i náš seriál o grilování a rady v něm obsažené. Přeji krásné léto a spoustu gastronomických zážitků i zábavy!

 

Čtěte také předchozí díl seriálu: Sladké dezerty připravené na grilu

2016.05.27 | Martina Limbergová | přečteno: 30130x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: seriál grilování čištění grilu péče o gril

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Jak zajistit dětem dostatečný přísun vitamínů a minerálů?

Vitamíny a minerály jsou látky naprosto nezbytné pro správné fungování našeho těla. Chybí-li organizmu jakýkoliv potřebn...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2017.09.29 | přečteno: 30096x

Elegantní a originální fotokniha uchová vzpomínky v té nejhezčí podobě

Svatba, dovolená, oslavy s rodinou a přáteli, to jsou všechno chvíle radosti a štěstí, které bychom si chtěli uc...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2016.09.20 | přečteno: 30068x

Vyhrajte pobyt v jedinečném smarthotelu Nezvalova archa v Olomouci

Hledáte komfortní hotel v Olomouci? Vyzkoušejte unikátní smarthotel Nezvalova archa, který je jedinečným spojením ubytov...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2022.03.16 | přečteno: 30180x

Vánoce se blíží, je čas na nákup vánočního osvětlení

Zatímco se venku barví listí a padají kaštany, spousta z nás už přemýšlí nad blížícími se Vánoci. Ostatně jde také o ...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2015.10.05 | přečteno: 30071x
 

Portál pro ženy